Hoppa till sidans innehåll
Foto: Daniel Carlstedt/Montage: Uppsala Basket

Årets sista match

19 DEC 2019 19:49
Uppsala Basket vs Luleå Basket fredag 20:e december kl. 19:00, SEB USIF Arena
  • Uppdaterad: 19 DEC 2019 19:49

I vår sista match för i år möter vi ligaledande Luleå Basket på fredag kväll 20:e december kl. 19:00 hemma i SEB USIF Arena.

Luleå, som efter fem raka SM-guld, besegrades i kvartsfinalen av Högsbo Lions förra säsongen. Högsbo coachades då av Robin Sandberg, som nu leder Luleå. Det är ett förhållandevis nytt lag Sandberg ställer på benen till den här säsongen. Vi hittar bara tre spelare som var med i laget förra säsongen, vår Chioma Nnamaka, Allis Nyström och Felicia Camara-Ponturo. I övrigt har laget plockat in två amerikanskor, Natisha Hiedeman, som spelade 20 matcher WNBA-matcher med Connecticut Sun i somras och Ivey Slautghter, som spelade i det lettiska euroleaguelaget TTT Riga förra säsongen. Tillbaka i modershuset är också Josefin Vesterberg efter några säsonger i Belgien. Ny i truppen är också montenegrinskan Milica Jovanovic och direkt från college Boråsfostrade Emma Karamovic. Dessutom består truppen av fem unga spelare från RIG Luleå och Luleå Stars. Bland de unga spelarna står 17-åriga Matilda Ekh ut. Ekh har spelat i åtta av lagets nio matcher och har redan hunnit platsa i Veckans Lag.

Av de nio matcherna har Luleå bara en plump i protokollet och det är säsongens första bortamatch hos A3 Basket som förlorades med 3 poäng. Luleå har haft ett hackigt spelprogram med sex hemma- mot tre bortamatcher. Av bortamatcherna vann Luleå med bara fyra poäng hos Telge Basket medan Wetterbygden Sparks besegrades komfortabelt.

Vår förlust senast i Umeå, särskilt den sista perioden, har stärkt oss i vår uppfattning att vi KAN. Det är som Elin Ekdahl och Ellinor Holmberg säger i videon på vår Facebooksida ”vi kämpar på, vi kämpar för varandra, vi har kul och snart kommer framgången”. Nu räknar vi kanske inte med framgång redan mot Luleå. Senast vi besegrade Luleå hemma i SEB USIF Arena var i semifinalserierna säsongen 2013/14, då vi vann båda hemmamatcherna (i bäst av 5). Det var då och det är långt ifrån samma lag som möts på fredag. Då spelade Sallén Basket mot Northland Basket och endast en spelare från matcherna 2014 finns med på plan nu (Chioma Nnamaka).

Coach Mady Mahdy var lite bekymrad när vi pratades vid inför matchen, eftersom vi fortfarande kämpar mot de knäproblem två av våra nyckelspelare dras med. Inställningen är som hos Umeå senast. Nu kommer vi att visa vår solidariska, trogna och härliga hemmapublik kämpaglöd, snabb och aggressiv basket. Räcker det inte ända fram till vinst ska vi kunna gå till jul- och nyårsferier med rak rygg, stolta över vår insats.

Matchen kommer att bjuda på flera intressanta möten. Först och främst ett hemsnickrat Uppsalalag mot gästande Luleå med tre spelare som testat hetluften i WNBA. Förutom nämnda Hiedeman har ju Chioma även spelat WNBA-matcher och Ivey Slaughter har deltagit i försäsongsträningarna med New York Liberty (2017) och Las Vegas Aces (2018). Vi kan även hitta en Uppsalakoppling (om än långsökt) med Slaugther som coachades av Jens Tillman 2017/18 i ungerska Pinkk-Pecsi innan Jens återvände i början av 2018 till sin hemstad och tog rollen som assisterande till Henrik Johansson. Agnes Nordström och Chioma har fostrats i Uppsala och spelat tillsammans både i Uppsala och landslaget. En annan vinkling är att Chioma den här säsongen coachar DU18-landslaget, dit både Lisa Bolander och Luleås Matilda Ekh är uttagna.

Kan du inte vara på plats i SEB USIF Arena kan du se matchen i SVT Play. Bästa rådet är naturligtvis att uppleva basketfesten på plats och sedan, i lugn och ro när du smält intryck, kolla på matchen igen. Vi hoppas också kunna sprida lite pre-julstämning i hallen.

Varmt välkommen!

Historiskt trivia

I semifinalserierna mot Northland 2014 kunde vi ställa upp med en startfemma bestående av Eureka Brooks och Adrienne Ross som guarder, Chioma Nnamaka och Christy Bacon som forwards samt Katarina Andersson som center. Det var tider det för oss som minns. Lagen coachades av Uppsalasönerna Bo Eriksson (Sallén) och Jens Tillman (Northland). I Northland spelade då Dajana Butulija och Lydia Karlefors som senare spelat i vårt röda Uppsalalinne.

Skribent: Christer Hagberg

Följ oss på sociala medier

Facebook   Instagram     

Bjerking_org.jpg

    

  

 

 

Postadress:
KFUM Uppsala Basket Dam - Basket
Torgny Segerstedts allé 2
75644 Uppsala

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: info@uppsalabasket.s...

Se all info