Hoppa till sidans innehåll
Foto: Daniel Carlstedt

Det som började så bra

09 MAR 2020 00:23
Mark Basket vs Uppsala Basket 76-57
  • Skapad: 09 MAR 2020 00:23

Vi hade inte kunnat tänka oss en bättre inledning av matchen än den vi presterade idag i Kinnahallen. Vi var redo för match och Tyra Carlsten Handberg såg egenhändigt till att vi direkt satte oss i förarsätet med en 7-0 ledning, samtidigt som försvarsspelet klickade helt enligt gameplan, då vi stängde färgen för hemmalaget med en effektiv 2+3 zon. Nu nöjde sig inte hemmalaget med den situationen. De lyckades ta över styrningen av matchen, hittade bakvägar in bakom vår zon och kunde gå upp i ledningen i matchen när två minuter återstod av första perioden. Med sex raka poäng kunde Mark gå till periodvila i ledningen med just sex poäng.

Andra perioden blev vår, då vi hämtade in försprånget. Med två raka treor av Felicia Boström var vi i ledningen igen med sju poäng. Nu räckte det inte perioden ut utan lagen gick till halvtidsvila i en helt jämn match (39-39). Utmärkande för Marks flyt var att utjämningen kom på buzzern, av matchen stjärna Shaylen Burnett.

Vi vet naturligtvis inte vad som hände i Marks omklädningsrum i pausen. En skopa ovett blandat med taggtråd eller ett osedvanligt pepp? I vilket fall så inleddes spelet i andra halvlek med att hemmalaget satte 6 av 10 försök från golvet för 13 poäng och dessutom 4 av 6 straffkast. Under dessa sex minuter försökte vi 8 gånger från golvet utan att lyckas. Ett 17-0 run alltså. Uppförsbacken vi hamnade i resulterade i en hel del chanspassningar och individuella misstag. Inte blev det bättre av att Klaudia Lukačovičová och Emelie Enjebo hamnade i foulnöd med fyra foul var tidigt i perioden.

När sista perioden blåstes igång hade hemmalaget ett försprång på 13 poäng. Klaudia blev utfoulad redan i periodens första minut. Vi lyckades ändå reducerade ledningen ner till 8 poäng, men kom inte närmre. I matchens tre sista minuter fick Mark gå till straffkastlinjen inte mindre än fyra gånger, då vi hade fem lagfoul och sköt 7 poäng på 8 försök.

Det är lite svårt att smälta att vi skulle ha spelat så fult att vi drog på oss 10 foul fler än normalt per match, medan Mark spelar som änglar mot oss, 11 foul – en tangering av antalet foul i mötet mot oss i SEB USIF Arena och deras lägsta foulnotering den här säsongen. Bäst i Uppsala lyckades Tyra, som efter en strålande inledning landade på en dubbel-dubbel med 13 poäng och lika många returer. Tvåsiffrigt också av Agnes Nordström efter bra tvåpoängsskytte och Klaudia efter finfint tvåpoängsskytte (5 av 6) och ett satt bonuskast på bara dryga 12 minuters speltid.

Vi får storsint gratulera hemmalaget till den slutspelsplats, som kom betydligt närmre i dagens match. Nu passerade man IK Eos i tabellen. Vad krävs då för att laget ska missa slutspelet? Vinner Mark hos A3 Basket Umeå i den avslutande matchen måste Eos vinna både hos Telge Basket och mot Högsbo Lions. Förlorar Mark uppe i Umeå måste ändå Eos vinna någon av de återstående två matcherna för att passera Mark i tabellen.

Vi har hittills undvikit att titta neråt i tabellen för att se om det blir ett eventuellt återkval. Det är ju så att de två bäst placerade lagen i respektive basketettaserie (BEDN resp. BEDS) möts i dambasketettans Final Four. Vinnaren tar en plats i BLD (om man vill, kan och klarar förbundets granskning). Tvåan i F4 ska enligt regelverket spela kval mot lag 11 i BLD. I den norra serien är det redan klart att RIG Luleå och Alviks utvecklingslag går till F4. I den södra serien står det mellan RIG Mark, Marbo och Helsingborgs BBK. Av dessa fem inblandade lag är det bara Helsingborg som kan ta en plats i BLD, eftersom RIG-lagen ska spela i basketettan och samma förening inte kan ha två lag i samma serie. (Mark Basket och Marbo är samma förening – BK Marbo). Det borde innebära att Helsinborg erbjuds den 12:e lediga platsen i BLD, oavsett hur det går i F4.

Nu gäller det bara för oss att avsluta på ett hedervärt sätt mot A3 Basket Umeå hemma i SEB USIF Arena 14:e mars, då vi slår ett slag för UN Womens kamp för bättre villkor för women in sport samt avslutningsmatchen hos Luleå Basket.

Matchen slutade76-57 efter periodsiffrorna 20-14, 19-25, 19-6 och 18-12.

Poänggörare Uppsala Basket: Tyra Carlsten Handberg 13, Agnes Nordström 12, Klaudia Lukačovičová 11, Felicia Boström 8, Ellinor Holmberg 7 samt Lina Claesson och Emelie Enjebo 3 var.

Poänggörare Mark Basket: Shaylen Burnett 22, Cierra Johnson 19, Terae Briggs och Erica Iderstål 11 var, Anna Golob 6, Julia Rohner 5 samt Stina Almqvist 2.

Skribent: Christer Hagberg

Följ oss på sociala medier

Facebook   Instagram     

Bjerking_org.jpg

    

  

 

 

Postadress:
KFUM Uppsala Basket Dam - Basket
Torgny Segerstedts allé 2
75644 Uppsala

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: info@uppsalabasket.s...

Se all info