Hoppa till sidans innehåll
Foto: University of Toledo

Från Alvik via Illinois och Ohio

06 JAN 2020 14:00
Välkommen Tyra Carlsten Handberg
  • Skapad: 06 JAN 2020 14:00

Det är med glädje vi kan presentera Tyra Carlsten Handberg, som nu skrivit på för oss för resten av säsongen.

Tyra Carlsten Handberg, född 1996, är fostrad i Alvik Basket och spelade där två säsonger i SBL tillsammans med bl.a. Ellinor Holmberg, innan hon 2016 tog språnget över Atlanten för äventyret på college. Tyra startade sin collegekarriär vid University of Illinois, Chicago och spel med Flames. Som freshman spelade Tyra 32 matcher, varav 24 som starter. Hon spelade 22,5 minuter, gjorde 6,4 poäng och tog 4,3 returer i snitt per match. Statistiksiffror som motsvarar året innan med Alvik då hon på 32 matcher spelade 16 minuter, gjorde 6,3 poäng och tog 3,8 returer i snitt per match.

Tyra stannade ett år i Chicago innan hon fortsatte collegekarriären vid University of Toledo i Ohio. På grund av NCAA´s regelverk kunde inte Tyra spela första året eftersom hon flyttat från en division1-skola till annan division1-skola. Säsongen därpå spelade Tyra 23 matcher med Toledo Rockets och snittade 1,5 poäng på 5,4 minuters speltid i snitt per match. Tyra examinerades i december, spelade sin sista match med Rockets 20:e december och flyttar nu hem till Sverige även om hon kunnat fortsätta spela collegebasket en säsong till.

Tyra är 189 cm lång och spelar på position 4-5, men helst som powerforward. Hon trivs både under korgen och från distans, då hon har ett bra trepoängsskott. Hon kommer alltså att tillföra ytterligare en dimension till vårt anfallsspel. Förutom 55 matcher i högsta ligan med Alvik har Tyra också representerat Sverige i 12 ungdomslandskamper. Tyra säger själv att hon –”är jättetaggad att komma till Uppsala och spela för Uppsala Basket och coach Mady”. Tyra tycker själv att –”jag har utvecklats mycket och fått massor av erfarenheter under mina år i USA, men det känns ändå skönt att lämna collegekarriären bakom mig, jag kände aldrig att jag var bekväm i rollen där och att jag inte heller nådde min fulla potential”. Tyra säger vidare –”genom att komma till Uppsala hoppas jag att jag kan fortsätta utvecklas och att jag kan bidra med mitt spel och den erfarenhet jag skaffat.”

Coach Mady Mahdy känner väl till Tyra från hennes ungdomstid i Stockholmsbasketen och är glad att kunna tillföra Tyras basketkompetens och fina personlighet till laget. Tyra är kvar i Toledo och anländer Sverige först nästa vecka. Vi hoppas få henne spelklar till vår nästa hemmamatch mot IK Eos.

Mindre känt om Tyra är hon har en filmkarriär bakom sig då hon som 10 åring deltog i filmen Sneakers tillsammans med sin storebror Fred och bl.a. Dan Ekborg och Maria Kulle i rollerna. Filmen fick juryns pris 2007 vid New York International Children Film Festival.

Varmt välkommen till Uppsala Basket Tyra!

Skribent: Christer Hagberg

Följ oss på sociala medier

Facebook   Instagram     

Bjerking_org.jpg

    

  

 

 

Postadress:
KFUM Uppsala Basket Dam - Basket
Torgny Segerstedts allé 2
75644 Uppsala

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: info@uppsalabasket.s...

Se all info