Hoppa till sidans innehåll

Julnötter 2019

27 DEC 2019 15:12
Ett quiz i på spåret anda. Nu med alla frågor.
  • Uppdaterad: 27 DEC 2019 15:12

I brist på ligamatcher att rapportera om så här i mellandagarna kommer vi att bjuda på ett antal anspråkslösa julnötter. Vi kommer att lägga upp tio frågor (två om dagen) som ett quiz, genom en uppdatering av denna sida dagligen.

Vi gör en basketresa i Sverige, i På Spåret-anda, till orter med anknytning till Svenska Basketligan och spelare med anknytning till orterna och Uppsala. Vi har även lagt in en röd tråd, som – när du upptäcker tråden - gör det ännu lättare att lista ut orten.

Svaren kommer att presenteras dagen efter att den sista frågan publicerats.

Alla resor utgår från Uppsala. Inga priser – bara till din förnöjelse. Håll tillgodo.

FRÅGA 1

Vi startar den första resa norrut till den stad som dominerat damelitbasketen under decenniet med fem raka SM-guld. Orten, residensstad i Sveriges nordligaste län, tillhör med nöd och näppe de trettio största orterna i landet.

I laget spelar en genuin Uppsaladotter, som t.o.m. smakat på hetluften i WNBA.

Till vilken ort åker vi och vad heter spelaren?

FRÅGA 2

Den här resan går så att säga från fram- till baksidan av landet. Vi landar i den ort som hyser fjolårssäsongen skrällag, som efter återkomsten i högsta ligan tog sig till final. Laget har sin hemvist i en av Sveriges största kommuner.

Laget var borta från högsta ligan i tretton år. I den förra vändan spelade Uppsala Basket den sista matchen i lagets hemarena den 11:e januari 2004 (vinst med 20 poäng, 48-68). I vårt lag då återfanns en spelare som fortfarande finns med i laget och i den senaste seriematchen nu före jul satte en tvåpoängare vid sin första bollkontakt i matchen.

Till vilken kommun åker vi och vad heter spelaren?

FRÅGA 3

I dag gör vi inledningsvis en kortare resa till den ort som har som sin ledstjärna – ”där världarna möts” och beskriver ortens profilbärare som – ”industri i framkant, innovation och mångkultur”. Laget från orten tillhör de verkliga kulturbärarna inom vår sport med nio raka SM-guld från 1977 och det tionde erövrat 1997. Laget vann också SM-guld under sitt nuvarande lagnamn åren 2011 och 2012 med Uppsalasonen Jens Tillman vid rodret.

I vårt lag har vi nu sedan förra säsongen en vass skytt som fostrats och spelat hela sitt tidigare liv i det gröna lagets linnen.

Vart är vi på väg och vad heter spelaren?

FRÅGA 4

Med dagens andra resa tar vi oss till Norrlands största tätort med det femte största universitetet. Orten har den enda flygplatsen i landet vars kod överensstämmer med hur ortsborna uttalar ortens namn. Laget från orten gick hela vägen förra säsongen.

I laget från orten vi söker spelar i dag två tidigare Uppsalaspelare. Den spelare vi tänker på har i hela sin basketkarriär spelat i vårt röda Uppsalalinne (förutom ungdomslandslagsdräkterna) innan hon drog på sig sin nuvarande klubbs svarta hemmadress.

Till vilken ort åker vi och vad heter spelaren?

FRÅGA 5

Vår kortaste resa gör vi inom det Uppländska landskapet. Laget, med sin hemvist här, har skördat stora framgångar med sitt herrlag och dominerade herrbasketen förra seklet med 19 SM-guld. Det 20:e och senaste vann laget 2001. På 1980-talet spelade en rad Uppsalaprofiler i laget. Vi nämner bara spelare som Örjan Andersson, Henrik Gaddefors, Staffan Persson, Gunnar Preuss, Larry Robinson och Åke Skyttevall.

Den spelare vi tänker på började visserligen studsa bollen med Stockholmspolisen IF (numera inlemmad i Hammarby Basket), men nådde sina ungdomsframgångar med det lag vi söker i denna fråga. Hon är nu inne på sin fjärde säsong med oss i Uppsala Basket och har en viktig ledarroll i laget och i föreningen.

Vart är vi på väg och vem är spelaren?

FRÅGA 6

Man skulle kunna tro att vi styr kosan mot Kina, men det beror enbart på ortens smeknamn. Orten fick ett rejält uppsving på 1600-talet, då belgaren Louis de Geer flyttade hit och byggde upp orten till en industristad. Det är samme de Geer som också är ”fader” till den uppländska brukskulturen. På orten finns ett transportsystem som fortfarande används. Det här transportsystemet hade vi också i Uppsala t.o.m. 1953, men här övervägs nu att införa det på nytt. Trots förekomsten av detta allmänna kommunikationsmedel på orten använder 60% av lokalbefolkningen bilen som primärt transportmedel.

Den spelare vi tänker på är fostrad i ortens basketlag, men spelade med oss i Uppsala tre säsonger under 2010-talet och hade då bl.a. pappa som coach. Samme pappa som spelat stor roll för Uppsalas herrligalags framgångar.

Till vilken ort åker vi och vad heter spelaren?

FRÅGA 7

Vi forsätter vår Sverigeresa söderöver från orten i föregående fråga till en ort som är mest känd för ett multinationellt företag som bär ortens namn, dock med en liten annorlunda stavning. På orten finns också ett basketgymnasium, som tidigare hade ett riksintag med vårt förbund som huvudman. Henrik Johansson, tidigare coach och ordförande i vår förening, har också tjänstgjort som coach vid detta basketgymnasium.

Elev där var då en spelare som fostrats i Äli. Efter basketgymnasiet kom hon till Uppsala för att spela med oss en säsong innan hon drog vidare ut i basketvärlden. Hennes resa fortsatte med en lyckosam collegekarriär i Colorado. Nu spelar hon sedan tre år tillbaka som proffs i spanska ligan. I somras spelade hon i 3x3–landslaget med bl.a. också tidigare Uppsalaspelaren Kajsa Lundahl.

Vart är vi på väg och vem är spelaren?

FRÅGA 8

Nästa mål på vår resa är en ort som aldrig haft stadsprivilegier, men varit såväl municipalsamhälle som köping innan den senaste kommunreformen. Kommunen, som orten ligger i, ingår i ett större område i de sydligare delarna av länet, som kännetecknas av och fått ett informellt namn från den tidigare sysselsättningen gårdfarihandel. En av kommunens största söner (tillsammans med f.d. statsrådet John Ericsson) har spelat i NBA, senast i Golden State Warriors.

Spelare från orten är en lite knepigare fråga, men vi har valt en av de två spelare som spelade med oss förra säsongen, som kom från och nu har återvänt till laget från orten. Den av de två vi tänker på är fostrad i Skuru IK och har spelat i SBL med tre olika Stockholmlag (inkl. Solna) innan hon gjorde sin första match i det lag dit hon nu återvänt till. Hon tillhör de bättre spelarna i laget och är given startspelare tillsammans med lagets tre importerna.

Till vilken ort är vi på väg och vad heter spelaren?

FRÅGA 9

Du kanske börjar ana vilka våra två kvarvarande resmål är. På dagens första resa tar vi oss till vår ständiga kombattant inte bara på basketplan utan även på parnassens höjder, även om vi går mer hand i hand nuförtiden inom vitterhetens områden. Klubben på orten, som tagit sitt namn från morgonrodnadens gudinna, bildades ursprungligen som en gångförening, men numer är vår sport dominerande inom föreningen även om det fortfarande finns kvar en (vilande) gångsektion.

Spelaren från orten har gjort samma resa som en annan klubbkamrat gjorde sex år tidigare, d.v.s. flytta från ligaspel på hemorten, avsluta gymnasiestudierna i Uppsala och spela basket i vårt ligalag innan resan över Atlanten till fortsatta studier på college. Den spelare vi tänker på gör nu sitt sista år på det college vars damlag förra säsongen räknades som den kvinnliga collegebasketens 20:e bästa lag. Under säsongen i Uppsala var hon också med i vårt DU19-lag som vann USM det året.

Till vilken ort åker vi och vad heter spelaren?

FRÅGA 10

På vår sista resa för den här gången tar oss till rosornas stad. Orten har ett strategiskt läge, förr för sjöfart och handel nu politiskt och militärt. Chimärt har den politiska, framför inrikespolitiska, betydelsen satts på kartan av en femtioårig tradition i en av ortens parker. Militärt avrustades den gamla garnisonsstaden efter 2004 års försvarsbeslut, men på senare år har åter militära förband etablerats på orten.

Historiskt finns flera spelare som spelat i både våra och laget på ortens röd/vita dräkter. Tar vi oss till relativt modern tid hittar vi en av våra främsta spelare, aktiv än idag, som prövade sina vingar på orten när vi själva gjorde en sejour i damettan. Den spelare vi tänker på fortsatte sedan sin basketresa i Sverige och Europa. Bland höjdpunkter på hennes resa får vi väl utse ett SM-guld, proffsspel i spanska ligan och deltagande i det ungdomslandslag, som nått en av Sveriges främsta basketframgångar – finalspel mot USA i DU19-VM.

Därmed har vi också nått finalen på vår mellandagsresa och nu återstår bara den sista frågan – vart är vi på väg och vilken spelare tänker vi på?

Skribent: Christer Hagberg

Följ oss på sociala medier

Facebook   Instagram     

Bjerking_org.jpg

    

  

 

 

Postadress:
KFUM Uppsala Basket Dam - Basket
Torgny Segerstedts allé 2
75644 Uppsala

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: info@uppsalabasket.s...

Se all info