Hoppa till sidans innehåll
Foto: Daniel Carlstedt

Slutspelsdrömmar

07 MAR 2020 19:28
Mark Basket vs Uppsala Basket söndag 8:e mars kl. 16:00, Kinnahallen
  • Uppdaterad: 07 MAR 2020 19:28

När våren snart är i antågande närmar sig också vintersporternas slutspelstider. Så även i Svenska Basketligan. Drömmar infrias eller spräcks. Upsala Nya Tidning konstaterade efter vår förlust mot Visby Ladies nu senast att vår slutspelsdröm krossats. Inte bara spräckts alltså utan krossats. En uppfattning som inte delas av oss. Vi har tre matcher kvar i grundserien. Vinner vi dem, samtidigt som vare sig IK Eos, Mark Basket eller Visby Ladies vinner någon mer match i grundserien är den sista slutspelsplatsen vår. Svårt, mycket svårt till och med, men inte omöjligt.

Först ut är vårt möte i Sjuhäradsbygden hos Mark Basket nu på söndag med uppkast kl. 16:00. När vi pratade med coach Mady Madhy i veckan inför matchen var han full av tillförsikt. Både han och hela laget är taggade och vill visa att vi kan bättre än vad vi visat i de senaste halvhyfsade matcherna. Sedan får vi ta avslutningen i grundserien därifrån.

Det är inte bara slutspelsplatsen som är svår att ta. Även matchen hos Mark blir svår i den erkänt svårspelade Kinnahallen, men coach Mady har några drag i rockärmen som kan bli avgörande för utgången. Först av allt måste vi vara redo när uppkastet sker. Hemmalaget har hittills haft starka inledningar hemma. Tittar vi vidare i statistiken så finner vi att hemmalaget i sin egen borg trivs bäst i färgen. Hela 85,3% av tvåpoängarna görs från tresekundersområdet. Trepoängslandet däremot verkar inte vara någon favorit för hemmalaget. Endast 19,6 poäng av den totala poängskörden hemma kommer från distans. Snittet bland ligalagen ligger på 28,7%. Omsätter vi dessa fakta, så får vi anta att lagets gameplan bl.a. kommer att innehålla ett försvar av området under vår egen korg med ett mixat försvarsspel. En hel del zon, men inte så överdrivet att Marks distansskyttar, t.ex Erica Iderstål får skjuta in sig. Shaylen Burnett, 5:a i poängligan, måste vi också uppmärksamma. Hon är inte bara en farlig skytt, utan också ett hot på det sätt hon skapar lägen för övriga i laget.

När lagen möttes i Uppsala andra advent vann Mark med 10 poäng i en match där verkligen oturen grinades oss i ansiktet. Vi kom till spel utan Jasmine Weatherspoon, som kommit igång ordentligt och presterade sin bästa match på svensk mark mot Sparks från Huskvarna innan hennes knäskada i sin gamla hemmahall ICA Maxi arena i Visby. Om möjligt ett ännu större avbräck blev det när Louise Skyttevall, i hysteriskt bra form, fick kliva av före halvtidspausen med en knäskada (sic!) som visade sig vara en skada på korsbanden. Nu är vi ett helt annat lag, där Tyra Carlsten Handberg och Klaudia Lukačovičová ersätter Jasmine och förstärker postpositionerna. På guardpositionerna finns nu Felicia Boström och Emelie Enjebo i stället för Malica Monk, som återvänt till USA.

Ska vi vara riktigt ärliga så är väl frågan den om inte hemmalagets slutspelsdrömmar, vid en seger på söndag, är närmre att infrias än våra. Om det blir en sporre eller ett ok att bära för laget visar sig på söndag kväll. Vi åker i alla fall ner med fullt lag, 11 spelare, alla motiverade till en fullödig insats för att bl.a. fira den internationella kvinnodagen. Om du inte tar dig till Sjuhäradsbygden och det Boråstidningen kallar Supersöndag ser du som vanligt matchen på webb-TV via SolidSport, som du hittar här.

Skribent: Christer Hagberg

Följ oss på sociala medier

Facebook   Instagram     

Bjerking_org.jpg

    

  

 

 

Postadress:
KFUM Uppsala Basket Dam - Basket
Torgny Segerstedts allé 2
75644 Uppsala

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: info@uppsalabasket.s...

Se all info