Hoppa till sidans innehåll
Foto: Daniel Carlstedt

Spänning i Lund

12 OKT 2019 20:05
IK Eos vs Uppsala Basket 96-85
  • Uppdaterad: 12 OKT 2019 20:05

Det finns ett stort antal deckarskribenter, som förlagt handlingen till Lund. I dag var det inte den typen av spänning vi fick uppleva i Eoshallen när hemmalaget IK Eos tog emot Uppsala Basket. Matchen var helt jämn när slutsignalen gick (81-81) och det blev förlängning, där lundenskorna var det effektivare och starkare laget.

Vi började trevande och hemmalaget tog sig snabbt upp i en 6-0 ledning när det var sex minuter kvar att spela av 1Q. Vi hade då missat sex försök från golvet och coach Mady Mahdy tog vår första timeout. Det blev bättring i spelet och vi kunde gå till halvtidsvila med en ledning på tre poäng. Historien upprepade sig från vår senaste match i Uppsala. Hemmalaget kunde med ett 10-0 run snabbt gå upp i ledningen i 3Q innan coach Mady tog vår andra timeout. Vi fick ordning på spelet och ledde återigen med tre poäng när den sista avgörande perioden inleddes. Nu blev det inte en avgörande period. Vi ledde matchen med två poäng när det enligt matchklockan var över, när domarna hittade en foul på Dubravka Dacic. Dacic var säkerheten själv och satte båda straffarna även om den första studsade runt ringen innan bollen ramlade i. Så nära seger var det. Det är klart att hemmalaget fick en extra boost av att vara kvar i en match, som man nästan förlorat. Eos gjorde 15-4 under förlängningens fem minuter.

Vi har en annan uppfattning av vad som egentligen hände den där sista sekunden innan slutsignalen ljöd och har lämnat in en protest. Fortsättning följer. Hursomhelst en bra match av våra tappra tjejer på bortaplan, som är värda all uppskattning. Även om det är elitidrott så kämpar vi ju under helt andra förhållanden än många andra lagsporter. Vi kan inte avlöna några andra spelare än importspelarna, där Riksidrottsförbundet har fastställt ett minimibelopp för att de ska få uppehålls- och arbetstillstånd i Sverige. Ändå kliver våra tjejer och coachduon glatt på tåget en fredagkväll och väljer spel i Svenska Basketligan framför ett normalt fredagsmys med nära och kära.

När vi pratade med coach Mady efter matchen ville han framhålla laginsatsen och det offensiva spelet. 81 poäng under ordinarie speltid är vår främsta insats den här säsongen och det är något vi tar med oss framöver.

Bäst i Uppsala var kapten Holmberg, Ellinor med 22 poäng. Bra effektivitetspoäng också till Jasmine Weatherspoon och Lisa Bolander. Unga Lisa gjorde sina första ligapoäng från golvet. Milen Hagos, som (o)vanligt returbäst. Synd om Lina Claesson, som med en säker trea tog oss i ledningen med två poäng när det återstod 11 sekunder av matchen. I Eos avgjorde inte oväntat Dubravka Dacic med en dubbel-dubbel på 22 poäng och 12 returer. Bäst på plan var Mary Goulding med 26 poäng och 12 returer.

Det var ganska tufft där ute på golvet. Domarna dömde hela 57 foul på 45 minuters speltid. Antalet straffkast som utdömdes (77) är osedvanligt många i en ligamatch den här säsongen. MEN det är domarna som dömer. Jasmine Weatherspoon blev outfoulad när fyra minuter återstod av ordinarie matchtid och fick heller inte spela i förlängningen. Lisa Bolander åkte i golvet i slutet av 1Q och fick vila upp sig på bänken. De straffkast Lisa tilldömdes fick Louise Skyttevall sätta. Mot slutet av andra perioden fick Louise en smäll över ansiktet utan några åtgärder från domarduon. Då kom Lisa in på plan igen.

Vi vet nu att vi kan vinna mot lagen i mittskiktet i tabellen och har fått ordentligt med tändvätska inför vår Rosa match på lördag mot Telge. Mer om det senare.

Matchen slutade 96-85 efter periodsiffrorna 16-13, 19-25, 20-20, 26-23 och 15-4.

Poänggörare Uppsala Basket: Ellinor Holmberg 22, Jasmine Weatherspoon 17, Lisa Bolander 12, Louise Skyttevall 10, Lina Claesson 9, Elin Ekdahl 8, Milen Hagos 5 och Ellinor Meyer 2.

Poänggörare IK Eos: Mary Goulding 26, Dubravka Dacic 22, Georgia De Leeuw 15, Kajsa Lundahl 9, Tove Hultin 7, Emelie Ånäs 6, Vendela Genell och Louise Noaksson 5 var samt Julia Nyström 1.

Skribent: Christer Hagberg

Följ oss på sociala medier

Facebook   Instagram     

Bjerking_org.jpg

    

  

 

 

Postadress:
KFUM Uppsala Basket Dam - Basket
Torgny Segerstedts allé 2
75644 Uppsala

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: info@uppsalabasket.s...

Se all info