Hoppa till sidans innehåll

Svenska Cupen omgång 2

21 SEP 2019 13:32
RIG Luleå vs Uppsala Basket, söndag 22/9 kl. 13:00, Hälsans Hus Luleå
  • Uppdaterad: 21 SEP 2019 13:32

Omgång 2 i Svenska Cupen spelas för vår del mot RIG Luleå i Hälsans Hus på söndag 22:a september kl. 13.00.

RIG (egentligen Riksbasketgymnasiet, RBG) Luleå består av 15 tjejer födda 2001-2003. I helgen som gick åkte RIG Luleå, som bättre rankat lag, till Västerås med 10 spelare för att möta Västerås damettalag i första omgången av Svenska Cupen. Västerås kunde bara möta upp med åtta spelare, men med ligaerfarenhet hos tre spelare, som tillsammans spelat 99 ligamatcher. Nu räckte inte ett decimerat Västerås till utan RIG Luleå kunde vända hem igen till Norrbotten med en 23 poängsvinst (54-77).

RIG Luleås spelare i Västerås har alla varit uttagna i ungdomslandslag och har tillsammans 222 ungdomslandskamper. Kvar i Luleå var fem spelare med tillsammans 116 ungdomslandskamper, d.v.s. Matilda Ekh, den kanske mest meriterade Luleåspelaren var i Ungern med Luleås ligalag, där hon kommer att spela under säsongen parallellt med spel i RIG Luleå. RIG Luleå gick i våras obesegrade genom Basketettan norras 20 matcher och vann också i Final Four, där de ställdes mot Östersund i finalen. Det är alltså ett internationellt erfaret lag av god svensk standard vi ställs emot på söndag.

Uppsalas damettalag mötte RIG Luleå hemma och borta grundserien. I SEB USIF Arena segrade RIG Luleå med 59-89 i en ojämn match som ändå var relativt jämn i halvtid. Bortalaget tog hem 1Q, 3Q och 4Q med 10+. Bäst i Uppsala våra nuvarande ligaspelare Lisa Bolander 15 poäng, Ellinor Meyer 14 poäng och Olivia Lantz 8 poäng. I Hälsans Hus, Luleå vann hemmalaget med 92-59, där vi hängde med bra i första och sista perioderna, men där Luleå hade fler växlar och alternativ i mellanperioderna. Ellinor slutade på 9 poäng, Lisa och Olivia 8 var.

Vi har nu fått Milen Hagos spelklar och åker upp med åtta spelare. Olivia Lantz och Agnes Nordström står fortfarande på sjuklistan. Coach Mady Mahdy sneglar inte så mycket på motståndet utan riktar in sig på att vi ska spela vårt spel. Han ser med tillförsikt fram mot matchen och menar att om vi bara gör vårt jobb ska det gå vägen. Vi hoppas att coach Madys inställning bär frukt eller för att citera en annan Ike (än vår ass coach) ”Ledarskap är konsten att få någon annan att göra det du vill ha gjort därför att hen vill göra det” (Fritt efter Dwight D Eisenhower).

Vinner vi uppe i Luleå väntar omgång 3 i helgen 9-10 november. Av de sex lag som återstår efter omgång 2 så väljer bäst seedade lag motståndare först o s v. Det rimliga är att A3 som högst rankat lag väljer motstånd först. Det är väl inte orimligt att tro att Umeålaget med tanke på resor och andra förutsättningar väljer oss som motståndare. I så fall spelas matchen i SEB USIF Arena. Det finns en liten chans att vi får en bortamatch, men den chansen förefaller vara på gränsen till osannolik. Förutsättningen för detta är att Eos utvecklingslag vinner mot ligalaget och/eller att Mark vinner mot Högsbo och att valet av motståndare i omgång 3 utfaller så att vi ställs mot något av dessa lag, som är sämre rankade än vi.

Är du inte på plats i Luleå så sänds matchen av SolidSport. Du hittar webbsändningen här.

 

Trivia

Av förra säsongens sistaårselever från RIG Luleå hittar vi fem på college i USA denna säsong:

Klara Dolk, West Texas A&M University (div2) (lagkamrat med Nathalie Linden, senior)

Cecilia Holmberg, St John´s University (div1)

Sofia Persson, Odessa College (JuCo)

Emma Ström, Eastern Wyoming (JuCo)

Matilda Åhlberg, Odessa College (JuCo)

Medan Mika Vågström vände hem till Östersund

Skribent: Christer Hagberg

Följ oss på sociala medier

Facebook   Instagram     

Bjerking_org.jpg

    

  

 

 

Postadress:
KFUM Uppsala Basket Dam - Basket
Torgny Segerstedts allé 2
75644 Uppsala

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: info@uppsalabasket.s...

Se all info