Hoppa till sidans innehåll
Foto: Daniel Carlstedt/Montage: Uppsala Basket

Till västkusten

25 OKT 2019 13:56
Högsbo Lions vs Uppsala Basket lördag 26:e oktober kl. 15:30, Gothia Arena
  • Uppdaterad: 25 OKT 2019 13:56

Basket är kul brukar vi ofta framhålla. Kul är också att titta på tabellen efter fyra omgångar. Kanske inte så kul nu, just för oss i Uppsala. De båda förväntade topplagen har förlorat matcher och tabellen toppas av Norrköping Dolphins med Högsbo Lions på andra plats. Kul för att det är oväntat och ger lite nerv till den fortsatta grundserielunken, men det är naturligtvis för tidigt att dra några slutsatser av tabellplaceringarna så här tidigt på säsongen. Vi kan ändå konstatera att vi spelade jämnt med tabelledande Dolphins, även om matchresultatet visar på en förlust med 10 poäng. Nu ska vi möta det enda obesegrade laget Högsbo på bortaplan och kan åka till Frölunda utan press på oss att ta en seger. Nu ska vi bara ha kul på plan och visa att de senaste resultaten inte är tillfälligheter utan resultatet av starka laginsatser i en gameplan med mycket rörelse.

Högsbo Lions gjorde en strålande återkomst i svenska Basketligan förra säsongen och gick under ledning av coach Robin Sandberg (nu i Luleå) till final mot A3 Basket Umeå. Från förra säsongens silverlag har de tre importerna lämnat för att fortsätta karriären i andra klubbar, med undantag av Alexis Hyder som spelade i Australien i somras och där slet av ett korsband. Korsbandsskador tillhör ju olyckligtvis sporten och i Högsbo rehabiliterar nu Rubina Banfield och Kristin Seeman från just skador på ligamenten. Hanna Johansson, lagets kanske värdefullaste spelare förra säsongen har dragits med en fotskada och har valt operation och rehabilitering den här säsongen.

Nu satsar laget på en ny framgångsrik säsong med nygamla Högsbolegendaren Jonas Fredrikson som head coach. Laget har fått tillbaka Hannas lillasyster Elin Johansson och litauiskan Ieva Ivaskeviciute (båda rehabiliterade förra säsongen), som tillsammans med en kärna av fyra spelare från förra säsongen med systrarna Elin och Ida Fredrikson (Jonas döttrar) i spetsen, tre spelare som lyfts upp från utvecklingslaget och tre nya importer ska borga för framgångarna. Till säsongsstarten hade Högsbo klart med amerikanska centern Kourtni Perry och kandensiska guarden CeeJay Nofuente. I veckan har laget också gjort klart med amerikanskan Aliyah Huland El, som hunnit med en säsong i italienska Empoli och en sommar i Australien efter college.

Lejoninnorna från Högsbo har alltså inlett säsongen med tre raka segrar. I premiären hos Telge Basket kunde Lions bärga segern efter en bra avslutning defensivt med fem poäng (63-68) i en jämn match, där det aldrig skiljde mer än åtta poäng lagen emellan. I hemmapremiären mot Wetterbygden Sparks tog Högsbo tag i dirigentpinnen direkt och gick fram till en stabil seger med 82-70. I den senaste matchen hos Visby Ladies var det heller inget snack om saken, seger med 98-70 efter en stark start.

Högsbo går runt på en förhållandevis kort rotation. Förutom startfemman är det egentligen bara Elin Fredrikson som får ordentliga minuter på plan. Det är naturligtvis denna sextett som också står för 92,7% av poängskörden. Mesta poänggörare är Perry med 18,3 poäng. Hon är också dubbel-dubbel i snitt per match med 10 returer. Högst effektivitetspoäng har Nofuente uppnått efter 14 poäng, 7 assists, 5,7 returer och 5,7 steals i snitt per match. Om nya El hinner bli spelklar avlastas framför allt postspelarna.

Hur ska då detta lag gå att slå? Nu har vi inte segern som ett mål även om vi naturligtvis åker till västkusten för att försöka vinna. Vi kommer att spela efter vår gameplan, som coach Mady Mahdy har justerat något, för att vi ska orka hela matchen. Högt tempo är ändå nödvändigt för att trötta ut hemmalaget. Vi måste också vårda bollen när vi äger den och vara noggranna i passningsspelet. Högsbo gör 12 steals per match, varav Nofuente står för nära hälften. Det är ingen större längdskillnad mellan lagen så vi borde kunna vara med och ta kampen inside. Vi åker ner redan på fredag för att komma väl förberedda. Agnes Nordström lär behöva några veckor till för att rehabilitera knät. Olivia Lantz har astmaliknande problem, som hon behandlas för. I övrigt är vi ett lag spelsugna tjejer motiverade av framgångarna i de senaste matcherna.

Om du inte är i Göteborg och kan se matchen live kan du som vanligt alltid se den på SolidSports webbsändning. Bli månadssupporter här.

Skribent: Christer Hagberg

Följ oss på sociala medier

Facebook   Instagram     

Bjerking_org.jpg

    

  

 

 

Postadress:
KFUM Uppsala Basket Dam - Basket
Torgny Segerstedts allé 2
75644 Uppsala

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: info@uppsalabasket.s...

Se all info