Hoppa till sidans innehåll
Foto: Daniel Carlstedt/Montage:Uppsala Basket

Uppsala mot Telge för Rosa bandet

18 OKT 2019 12:52
Uppsala Basket vs Telge Basket, lördag 19:e oktober kl. 15:00, SEB USIF Arena
  • Uppdaterad: 18 OKT 2019 12:52

På lördag 19:e oktober kommer Telge Basket till Uppsala. Då ställer vi i Uppsala Basket upp för två matcher i en, dels matchen i SBL´s grundserie mot kringlorna från Södertälje, dels tillsammans med Cancerfonden i matchen för Rosa Bandet mot bröstcancer.

Inför matchen kan vi inte undgå att fråga oss vad som hänt med den gamla talangfabriken Södertälje BBK. Till årets säsong finns egentligen bara två egenproducerade spelare kvar i laget Ellen Åström och Mikaela Gustafsson, tillika de enda Telgespelare som är kvar från föregående säsong. I truppen finns visserligen också Frida Olsson, som är långtidsskadad. Under veckan har klubben signat med Telgefostrade Tilde Ahlin och pointguarden Tay´ler Mingo. Ahlin spelade fyra ligamatcher och två matcher i EuroCup förra säsongen för Telge. Mingo var Telgespelare säsongen 2017-18 och gjorde då så bra ifrån sig att hon utsågs till årets guard och MVP i SBL. Mingo skrev på för A3 inför förra säsongen och spelade sju matcher med laget i SBL och tre internationella tävlingsmatcher innan hon i februari lämnade för Spanien och spel i de lägre divisionerna med CAB Estepona.

Coach Viktor Bengtsson, som nyligen utsetts som assisterande coach till seniordamlandslaget, har samlat ihop ett lag med spelare från skilda ursprung. En landslagsspelare från Samoaöarna (Sarah Toeaina), en amerikanska (Dara Taylor, som kommer från spel i tyska andraligan), en danska (Hanna Sheikh), en tyska (Meret Kleine-Beek, med guld från sommarens DU18-EM i bagaget), två norrländskor (Elin Lomgren och Amanda Wikberg, som egentligen har lika långt hem som Kleine-Beek från Berlin), en småländska (Tintin Henningsson), en västmanländska (Sofia Hägg) tillsammans med ovan nämnda kringlorna samt två hemmafostrade juniorer, som väl är med mer för att lära och utvecklas än att bidra, är Telges trupp den här säsongen.

Säsongen hittills har varit som en bild av laguppbyggnaden. Det började trevande, nervöst och slarvigt i premiären hemma mot Högsbo Lions, men har blivit bättre och bättre ju fler matcher laget spelat. En övertygande seger i omgång 2 hos Wetterbygden Sparks med 25 poäng följdes av en utklassning hemma av Visby Ladies med 45 poäng. En tydlig skillnad man kan se är hur skottprocenten utvecklats (38-46-51)% från golvet. Utvecklingen är inte bara en konsekvens av hur laget gått framåt utan beror naturligtvis också på motståndets förmåga och prestation.

Vår utvecklingskurva har varit likadan som Telges, fast den börjat från än lägre nivå. Efter en svidande förlust i premiären hos Alvik, var vi i ledning i halvtid senast hemma mot delfinerna från Norrköping. Dolphins kunde vända till seger efter en tredje period där vi bara ställde ut skorna. Ändå lovade insatsen mer. Mer blev det också i förra veckans bortamöte med Eos. Oavgjort under ordinarie tid, som vi nog tycker var en seger, eftersom vi uppfattade att Eos poäng kom efter slutsignalen. Vi ställer alltså upp med tio taggade spelare, som var med i Lund PLUS att Malica Monk gör debut i laget. Malica kommer till oss direkt från college med en statistik som utlovar en scorer. Blir Malica en i raden av våra succéer med ligans bästa guarder, Erika Valek, Eureka Brooks och Tiffany Brown? I raden av duktiga pointguards får vi inte heller glömma Heather Butlers stronga insats och hennes helt avgörande tvåa på buzzern i återkvalet mot Högsbo Lions för 2½ år sedan.

Hur kommer det att gå på lördag? Ja, det vet vi naturligtvis inte förrän matchen har spelats. Vi tror oss däremot veta att Telge föredrar en snabb basket och gärna tar skott från distans, som de levererar med god precisison. Över 40% av lagets skottförsök hittills från trepoängslandet sitter. Bäst i SBL, tätt följda av oss. Inget av lagen har något särskilt längdövertag. Även vi föredrar en basket med fart i fötter och boll. Vi är t.o.m. det lag i SBL som avlossar flest skott från distans, dock med något sämre precision än Telge. Från träningarna i veckan kan vi se att vi har fått in ännu mer snabbhet i spelet med Malica på plan. Viktigt blir att ta tag i ratten och styra matchen och kunna sitta kvar i förarsätet genom hela matchen. Vi har dessutom lite extra mental tändvätska med oss för att få sprutt på motorn. Förlusten senast mot Eos efter övertid, där vi betraktar oss som vinnare under ordinarie tid, har stärkt oss i vår tro på att vi har ett vägvinnande spel. Samtidigt har vi revansch att utfordra efter den gruvliga förlusten i försäsongsmatchen mot Telge. Hur som helst kan vi utlova en rolig basket.

Till förmån för Rosa bandetinsamlingen har vi ett lotteriet under matchen, där behållningen odelat kommer att tillfalla Cancerfonden. Missa heller inte att du kan sätta in pengar på vårt insamlingskonto hos Cancerfonden, läs mer här.

GO RED AND PINK

 

Rosa påminnelser

Rosa Bandet är den internationella symbolen för kampen mot bröstcancer. Det rosa bandet används av bröstcancerorganisationer över hela världen. Oktober är den internationella bröstcancermånaden med informationsinsatser för att sätta fokus på bröstcancer, öka medvetenheten och kunskapen om sjukdomen samt samla in pengar till forskning och till stöd för verksamhet för bröstcancerbehandlade.

Bröstcancer berör oss alla. C:a 20 kvinnor om dagen insjuknar i sjukdomen i Sverige. Även män kan drabbas. C:a fem svenska män diagnostiseras varje månad.

Bland några av de nyligen drabbade nära basketens värld vill vi påminna om Christy Bacons tvillingsyster Carrie, som Christy berättar om på vår Facebook-sida. En annan person vi gärna värnar om i basketkretsar är den stridbara, förra ständiga sekreteraren i Svenska Akademien, professorn Sara Danius, som i ungdomen kombinerade division 1 basket med studier. Sara Danius, som även gav knytblusen ett ansikte, avled 12 oktober i sviterna av bröstcancern.

Det behöver inte alltid sluta i olycka. Tack vare stora forskningsframsteg lever 85 procent av de som fått bröstcancer tio år efter insjuknandet. Därför är ditt bidrag så viktigt.

Skribent: Christer Hagberg

Följ oss på sociala medier

Facebook   Instagram     

Bjerking_org.jpg

    

  

 

 

Postadress:
KFUM Uppsala Basket Dam - Basket
Torgny Segerstedts allé 2
75644 Uppsala

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: info@uppsalabasket.s...

Se all info