Hoppa till sidans innehåll
Foto: Daniel Carlstedt

Upptaktsträffen och träningsmatchen

19 SEP 2019 12:46
Uppsala Basket vs Djurgården Basket 82-61
  • Uppdaterad: 19 SEP 2019 12:46

I går onsdag 18/9 tog säsongen ytterligare ett kliv framåt. Svenska basketligan dam hade sedvanlig säsongsuppstart i Stockholm och Uppsala Basket spelade första hemma- och samtidigt sista träningsmatchen för säsongen mot Djurgården Basket.

Först ut var säsongsupptakten från hotell Anglais vid kändistäta Stureplan. I vanlig ordning berättade ligacoacherna om läget i lagen och förväntningarna inför säsongen. Du kan se en eftersändning av säsongsupptakten på Solidsport, som du hittar här. Är du bara intresserad av inslaget med Mady Mahdy får du leta dig fram till 01:17:33 i sändningen. Den andra stora nyheten som släpptes i samband med säsongsupptakten var att italienaren Marco Crespi tar över som vår nya coach för seniorlandslaget som under säsongen ska spela både EM- och OS-kval. Läs mer här på förbundets hemsida. Under upptaktsträffen presenterades också avtalet med SolidSport som tar över ansvaet för webb-sändningarna av säsongens ligamatcher. Mer information kommer senare.

Hemma i SEB USIF Arena vidtog en helt annan verklighet sent på kvällen, när Djurgården (DIF) gästade Uppsala för vår sista träningsmatch inför säsongen. DIF är nyuppflyttat i baskettan norra och har rustat starkt inför säsongen. Nya i laget är bl.a. norska landslagets Andrea Bolstad Raa, förra säsongen i Gimle Basket, men med ett förflutet i bl.a. Wetterbygden, Frida Lundquist (Klaras storasyster) och Fanny Rykatkin från Alviks ligalag samt Viktoria Lopez-Camaro från Visby Ladies tillsammans med flera nya spelare med damettaerfarenheter. Kvar i laget är också Raa´s landslagskollega och stjärnan Tina Moen med flera säsonger i Alvik. Ny headcoach är Uppsalabekantingen David Leman, som även coachat på allra högsta Europanivå en säsong i Ungern.

Djurgården ställde alltså upp med ett slagkraftigt lag och blev en bra värdemätare. DIF tog t.o.m. ledningen i 1Q med 2-9 innan vi fick ordning på spelet och kunde gå till periodvila med 17-11. Efter en minut i 2Q gick vi upp i en 10+ ledning, som vi bekvämt kunde luta oss tillbaka mot. Inledningsvis i sista perioden ordnade firma Ellinor (Holmberg och Meyer), med ett 13-0 run, så att vi var i ledningen med 26 poäng, som till slut krympte till 21 poäng innan domarna blåste av matchen.

Med Agnes Nordström och Olivia Lantz på sjuklistan kom vi till spel med bara åtta spelare. Coach Mady ställde upp med en startfemma som bakifrån bestod av guarderna Milen Hagos (position 1) och Ellinor Holmberg (2) med Elin Ekdal (3) och Louise Skyttevall (4) på vingarna samt Ellinor Meyer som postspelare (5). I rotationen deltog också Lisa Bolander, Lina Claesson och Josefin Gelin. Speltiden fördelades jämnt mellan spelarna med mellan 21-31 minuter. Alla spelare skrevs in i målprotokollet.

Ellinor H blev vår bästa poänggörare med 26 poäng och skottprocenten magiska 57-42-100 (att jämföra med klassiska 50-40-90 i NBA och WNBA). Än bättre skottprocent hade Elin med 68-100-100, som med färre försök än Ellinor ledde fram till 9 poäng. Tvåsiffriga var också Louise med 13 poäng och Ellinor M med 10 poäng. Ellinor M missade ett straffkast av fyra och fick ihop skottprocenten 50-50-75. Vi måste också framhålla Louise och Milens fina speluppfattning med 5 respektive 4 steals och med Milen (kortast i laget) som vår bästa returtagare med 10 returer varav 6 offensiva.

I Djurgården var Tina Moen bäst med en dubbel-dubbel (20 poäng och 13 returer) och belönades med högsta effektivitetspoängen (28) av alla spelare på plan. Det spel DIF visade upp kommer att bära långt i damettan och vi önskar laget lycka till så kanske vi möts om några år i SBL.

Matchen slutade 82-61 efter periodsiffrorna 17-11, 23-18, 22-20 och 20-12.

Poänggörare Uppsala Basket: Ellinor Holmberg 26, Louise Skyttevall 13, Ellinor Meyer 10, Elin Ekdahl 9, Lisa Bolander och Lina Claesson 8 var samt Josefin Gelin och Milen Hagos 4 var.

Tvåsiffrig i Djurgården var förutom Tina Moen, Vanessa Jurewics (född 2001, tidigare Fryshuset).

För oss väntar nu spel på söndag 22/9 kl. 13:00 i Hälsans Hus i Luleå i Svenska Cupens omgång 2 mot förra säsongens totalvinnare i damettans Final Four RIG Luleå. Om du inte är i Luleå kan du se matchen här på SolidSport. Mer om förutsättningarna inför den matchen på lördag. Sedan har vi en vecka på oss att slipa formen innan premiären i SBL hos Alvik lördag 28/9 kl. 14:00 i Åkeshovshallen innan du kan se oss hemma igen lördag 5:e oktober kl. 15:00 mot Norrköping Dolphins.

Skribent: Christer Hagberg

Följ oss på sociala medier

Facebook   Instagram     

Bjerking_org.jpg

    

  

 

 

Postadress:
KFUM Uppsala Basket Dam - Basket
Torgny Segerstedts allé 2
75644 Uppsala

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: info@uppsalabasket.s...

Se all info