Hoppa till sidans innehåll

Back-to-back mot Alvik

2018-03-14 18:24
Uppsala Basket vs Alvik Basket torsdag 15:e mars 2018 kl. 19.00, SEB USIF Arena
  • Uppdaterad: 2018-03-14 18:24

På torsdag kväll stundar en helt oviktig match i SEB USIF Arena vad gäller tabellplaceringen. Allt annat i matchen har dock stor betydelse inför fortsättningen i kvartsfinalerna för Alvik och kvalserien för Uppsala.

Alvik, som möter Norrköping Dolphins eller Visby Ladies i kvartsfinalserien, har en dålig trend med sex raka förluster. I vårt senaste möte för en vecka sedan i Åkeshov var det framför allt hemmalagets offensiv som inte fungerade och enligt Alviks klubbdirektör David McCanns målande beskrivning så var ”det raketbränsle laget tankat med i höstas nu utbytt mot en lågoktanig blandning. Motorn hackade, gnisslade och frustade, inget flyt alls i maskineriet.”

Översätter vi det med Uppsalaögon så fungerade vårt förvarsarbete bra. Det är sällan under säsongen Alvik tillåts göra så lite poäng, som nu senast, i sin egen hemmahall. Vad vi också måste vara nöjda med är den inställning och beslutsamhet vi tog oss an matchen. Trots ett tidigt 10-poängsunderläge gav vi aldrig slaget förlorat utan fortsatte tro på oss själva och nötte på med våra inövade spel. Eller som Heather Butler uttrycker det i FB-intervjun efter matchen “we are almost on top of the hump”. Det borde innebära att efter alla motlut och motgångar i form av knappa förluster, så är det nu bara nedförsbackar och medgångar som väntar.

Agnes Nordströms skada i Åkeshovshallen visade sig lyckligvis vara av lindrigare art och Agnes är med i träningen igen och kommer att vara ombytt. Med i full träning igen efter knäoperationen och rehab är Ellinor Holmberg, som också kommer att vara ombytt och sugen på att möta sina gamla lagkamrater från Alvik på plan. Louise Skyttevall däremot är fortfarande sjuk och kommer inte att kunna delta i matchen.

Revanschlustan borde ge Alvik lite extra bränsle. Annars blir det en match för båda lagen, där det mentala spelet är av allra största betydelse. Båda lagen vill ha en seger för att bryta en negativ trend (Alvik) respektive kunna rida på en fortsatt framgångsvåg (Uppsala). Båda lagen strävar efter att gå vidare till kommande slut/kvalspel med en bra känsla. I det mentala spelet ingår också, som coach Henrik Johansson påpekade när vi pratades vid tidigare idag, att fortlöpande avläsa och analysera spelet så att det blir en balans mellan hungern efter en seger och risken för skador inför den så viktiga fortsättningen av säsongen.

Vilket lag från Basketligan som gör oss sällskap i kvalspelet avgörs inte förrän på lördag, då AIK, nu 9:a med 12 poäng, möter Eos hemma samtidigt som Mark, nu 8:a också med 12 poäng, har hemmamatch mot Visby. Från superettan är redan Wetterbygden och Högsbo klara. Mark har inbördes på AIK och fördel av sin erkänt svårspelade hemmahall. Utgången av matchen på torsdag, då Norrköping, nu 6:a med 16 poäng och inbördes på Visby, möter Udominate (redan klar 2:a), har avgörande betydelse för Visby, som nu ligger 7:a i tabellen med 16 poäng. Om Norrköping mot förmodan vinner mot Udominate spelar lördagens match ingen roll för Visby. Udominate har ju trots allt en viktigare uppgift framför sig till helgen, då finalerna väntar i östeuropeiska ligan (EEWBL) och det är väl inte orimligt att mycket fokus hos Umeå-laget ligger på de matcherna. Om Norrköping däremot förlorar har Visby allt att spela för i Kinna. Med allt menar vi då att ta 6:e platsen i grundserien och undvika Udominate som motståndare i kvartsfinalen. Det trista är alltså att utgången av en redan spelad match kan ha avgörande betydelse för kampen om att undvika kvalspel. Ingen kan väl klandra Visby, om laget inte har någon chans att nå sjätteplatsen, i stället för att satsa allt i Kinna tar det försiktigt med sina viktigaste spelare för att ha ett så starkt lag som möjligt till kvartsfinalserien. I så fall ytterligare en fördel Mark i kampen om den sista slutspelsplatsen.

En faktor som ytterligare trasslar till det och inte ger AIK och Eos möjligheter att mönstra starkast möjliga lag är, att näst sista omgången i USM för DU19 spelas samma helg som AIK och Eos har sina avslutande matcher i grundserien. Eos femte plats i tabellen är som gjuten i sten. AIK däremot, som kämpar för att undvika kval hade tre U19-spelare på plan nu senast mot Visby med en sammanlagd speltid på runt 40 minuter. Tre spelare svåra att avstå i en kamp om att undvika kval, när nu också Janel McCarville lämnat laget. Lika svårt måste det vara för föreningen att avstå tre viktiga spelare i striden om en plats i Final Four i USM. AIK spelar USM-omgången i Uppsala och har fått spelledigt på lördag så det kanske löser sig ändå.

Trivia

Apropå McCann så svarade vår Ellinor Holmberg i säsongens matchprogram på frågan, vilken coach/person som har betytt massor för min basketkarriär, ”David McCann, en coach som har betytt väldigt mycket för mig under min basketkarriär”.

I säsongens matchprogram kan du också läsa, vilken som är den bästa spelare våra spelare spelat mot. Heather Butlers val är Becky Hammon. Är du bekant med Becky Hammons basketkarriär kan sluta läsa här. För er andra så spelade Becky 450 WNBA-matcher under 16 år (1999-2014), varav de åtta första i New York Liberty och de åtta sista i San Antonio Silver Stars. Becky född 1977 spelade guard och hade 2014 Heather som lagkamrat. Under WNBA off season spelade hon i Italien, Spanien och Ryssland. Hennes 5841 poäng i WNBA placerar henne som åtta i all-time-high listan. Hon har fått linne 25 hissat i taket i AT&T Center, San Antonio och Moby Arena, Fort Collins. Moby Arena, som också var hemarena för Elin Gustavsson under hennes lyckosamma collegeår i Colorado State. Trots de avtryck Elin satt i Rams baskethistoria (tillsammans med Luleåfostrade Ellen Nyström) är det fortfarande Becky Hammon som är #1. Beckys basketkarriär, som ännu inte är avslutad, kryllar av rekord och utmärkelser, bl a ett OS-brons med Ryssland i Beijing-OS 2008. Läs mer på Wikipedia. Direkt efter att ha avslutat karriären på golvet erbjöds hon jobbet som assisterande coach i NBA-laget San Antonio Spurs, som hon fortfarande innehar. I amerikanska basketkretsar spekuleras nu vilt om att hon kommer att erbjudas jobbet som headcoach för Colorado States herrlag. I så fall den första damcoachen för ett NCAA division1herrlag, någonsin, förutom i en match, då Tennessee States sportdirektör, Teresa Phillips, gick in som coach efter att ha sparkat headcoachen och biträdande coachen. Heather har sannerligen valt en lysande förebild.

Apropå hunger och förebilder så har idrottsforskningen (enligt Liselotte Ohlson, rf) inte kunnat vederlägga något hållbart samband mellan elit och bredd. Förebilder bland eliten ger sällan, i motsats till den gängse uppfattningen, tillströmning till breddidrotten av ungdomar. Ett av de mer kända exemplen är väl Lisa Nordéns silver i triathlon i London OS 2012. Efter att ha simmat 1 500 meter, cyklat 40 000 meter och sprungit 10 000 meter skilde det i mål mindre än en sekund mellan guld- och silvermedaljöserna. Båda noterades för tiden 1 timme 59 minuter 48 sekunder, men segern gick efter målfoto till schweiziska Nicola Spirig. Dessutom vann Lisa 2012 års VM-serie. Lisa Nordéns prestationer utsågs senare under året till årets svenska idrottsbragd (SvD:s bragdguld). Härutöver vann Lisa Jerringpriset och priset för årets prestation och som årets idrottskvinna vid årets idrottsgala. Makalösa framgångar och utmärkelser som sannerligen borde bygga förebilder. Däremot kunde triathlonförbundet inte märka någon omedelbar större tillströmning till sin idrott. I stället fick bågskytteförbundet en oväntad tillströmning av unga tjejer under året, som endast kan förklaras av att filmen Hunger Games hade premiär på svenska biografer i mars 2012.

Skribent: Christer Hagberg

Följ oss på sociala medier

Facebook   Instagram   Twitter 

Grasroten 

bjerking

 

 

    

 

 

 

Postadress:
KFUM Uppsala Basket Dam - Basket
Torgny Segerstedts allé 2
75644 Uppsala

Kontakt:
Tel: se under Kontakt
E-post: This is a mailto link

Se all info