Hoppa till sidans innehåll
Foto: Daniel Carlstedt/Montage: Uppsala Basket

En helgtripp till Visby

22 NOV 2019 17:39
Visby Ladies vs Uppsala Basket lördag 23:e november kl. 16:00, ICA MAXI Arena
  • Uppdaterad: 22 NOV 2019 17:39

Då så. Då är vi igång igen med serielunken efter två och en halv veckas spelledigt. En bra tid enligt coach Mady Mahdy, då vi hunnit nöta på och förbättra detaljer i spelet. Vi har också pratat ihop oss i laget och alla tjejer är taggade inför uppgiften på lördag då vi ställs mot Visby Ladies. Uppkast kl. 16:00. En match där något av lagen skriver in sin första seger för säsongen i resultatlistan.

Som vanligt riktar vi in oss på att spela vårt spel utan att alltför mycket snegla på motståndet. En spelare i hemmalaget, som vi inte kan släppa fri, är amerikanska pointguarden Alexa Middleton, som kom till Visby direkt från college på Iowa State (lagkamrat där med Adriana Camber under sista collegesäsongen). Middleton ligger på tredje plats i skytteligan med 21 poäng i snitt över hittills spelade fem matcher.

Vi måste ge en eloge till hemmalaget, som år efter år klamrar sig fast i högsta ligan, trots att ön inte kan anses vara en talangfabrik för unga kvinnliga damspelare. I årets RM och USM representeras t.ex. Visby inte av något damlag, men 36 raka säsonger i damligan (motsv.), varav ett SM-guld 2005 imponerar i förhållande till förutsättningarna.

Hemmalaget har problem med kontinuiteten. Endast fyra spelare tillsammans med coachstaben från förra säsongen är med i årets lag. Därutöver har laget tagit in tre amerikanskor (bl.a. Middleton), en holländska och en finländska. Dessutom har Caroline Danielsson, som var med och tog SM-guld, åter dragit på sig tävlingsskorna efter sex års bortavaro från elitbasket. Ny i laget är också Helsingborgsbördiga Camilla Kilinc, som tillbringat de senaste fyra året på college i USA. Huruvida finländska guarden Isabella Kaukopaasi kan delta eller inte får vi se på lördag. Kaukopaasi har dragit på sig en spricka i höger underarm och har gått gipsad.

När vi granskar statistiken inför matchen visar det sig att vi de senaste fem matcherna mött samma motstånd, men där vi haft hemma matcher har Visby mött samma lag borta och omvänt. Både vi och Visby har ju som bekant förlorat våra matcher, men det man kan utläsa ur statistiken är att vi varit något bättre. Så t.ex. hade vi oavgjort vid full tid hos Eos, medan Visby förlorade hemma mot Eos med 9 poäng. Ser vi till utfallet över perioderna är Visby hemma bra med från start men dippar i andra och tredje perioden. Uppsala borta inte är alls med från början, 10 poäng i snitt i 1Q, medan 2Q är vår prime time med 24,5 poäng i snitt för att avsluta relativt stabilt i andra halvlek. Nu har vi haft god tid att förbereda oss på plats och har t.o.m. en extra timme på lördag att skjuta in oss på Arenakorgarna.

Är du inte på plats kan du se matchen på SolidSport. Som ny månadssupporter får du nu 14 dagars fri visning (gäller om du anmäler dig 22-24/11). Bli månadssupporter och se matchen här.

Trivia

Lisa Bolander är den enda av våra spelare som har match i benen under speluppehållet efter att ha varit med i Uppsalas DU19 lag i USM. Lisa gjorde en strålande öppning i inledningsmatchen mot AIK och stod för 14 poäng i 1Q med skottprocenten 40-75-100 (2:or-3:or-straffar). Lisa utnämndes i veckan också som en av fem spelare i SBL födda 2002 med potential att bli morgondagens stjärna och har imponerat på juryn som utser Veckans Lag.

Jasmine Weatherspoon tog som första Uppsalaspelare denna säsong plats i eurobasket.com´s lista över SBL 10 bästa spelare i omgång 6, efter sin fina insats mot Wetterbygden. Anmäkningsvärt är inte en enda svensk spelarna tog plats bland de tio.

Alexa Middleton bytte college inför sitt sista, seniora år från Tennessee (Lady Vols) och fick därför sitta av ett år innan hon avslutade collegelivet. Lady Vols och Cyclones (Iowa State) damlag rankas bland de allra bästa skolorna i landet. Iowa States hemarena, Hilton Coliseum, rankas av besökarna som en av de nio bästa arenorna att följa collegebasket på i USA. Förra säsongen låg snittet på runt 7 000 åskådare per match och då är det collegebasket vi pratar om.

För tre år sedan 9:e november drabbades Stockholmsområdet av säsongens första snökaos. Samma dag vi på ett kaotiskt sätt tog oss till Gotland för att möta öns stolthet. Vi fick avbryta resan mot färjan i Nynäshamn och rikta in oss på att flyga till matchen. Vi kom fram i tid, men det lyckades inte domarna med utan de kom två och en halv timme efter utsatt starttid. I matchen, som pågick fram emot midnatt, deltog Milen Hagos och Louise Skyttevall från dagens lag. Även Ellinor Holmberg var med i truppen den säsongen, men hon haltade omkring på styltor i början av november 2016.

Vi som tycker att siffror ibland är fascinerande kan inte låta bli att observera nine-eleven. Egentligen var ju 11/9 2001 det datum då USA utsattes för terrorattacker mot Twin Towers i New York och Pentagon utanför Washington, som orsakade nära 3 000 människors död. Kastar vi om siffrorna (som vid vår resa till Visby för tre år sedan) får vi 9/11, som ju 1989 var det datum när gränsövergångarna mellan Öst- och Västtyskland öppnades, muren började rivas och Östtysklands upplösning som nationalstat inleddes. Kul att ha ett eget minne från ett historiskt datum.

Skribent: Christer Hagberg
Epost: Adressen Gömd

Följ oss på sociala medier

Facebook   Instagram   Twitter

 

Grasroten 

 

   

 

 

Postadress:
KFUM Uppsala Basket Dam - Basket
Torgny Segerstedts allé 2
75644 Uppsala

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info