Hoppa till sidans innehåll
Foto: Daniel Carlstedt @dcfoto.sport

Hos morgonrodnadens Lund

01 MAR 2019 15:52
IK Eos vs Uppsala Basket lördag 2019-03-02 kl. 14:30, Eoshallen Lund
  • Uppdaterad: 01 MAR 2019 15:52

Uppsala Basket reser redan på fredag till landets sydligaste spelort i SBL för att göra upp i mötet med IK Eos på lördag. Vi har lite olika förutsättningar inför matchen. Eos vill gärna kliva upp minst ett steg i tabellen för att får ett eventuellt avgörande möte i kvartsfinalserien hemma. Uppsala vill också vinna fler matcher för att med säkerhet hålla Mark Basket bakom sig i tabellen. Av de matcher Uppsala har kvar att spela tror coach Ike Person att just mötet hos Eos och hemmamötet mot Wetterbygden Sparks är de bästa chanserna att bättra på vinstkolumnen.

Vårt senaste möte med Eos första advent hemma i SEB USIF Arena blev en svängig match, som var helt jämn när det bara återstod tre minuter av matchen. Då klev Vendela Genell in i handlingen och gav Eos ett momentum med två raka treor. Eos kunde ta säsongens första bortaseger med siffrorna 75-83. En slutsats från den matchen är att Eos med ligans näst längsta spelare i truppen, 201 cm långa Dubravka Dacic, regerar under korgarna mot ett mer kortvuxet lag som vårt. När Dacic vilade (7 minuter) kunde vi göra dubbelt så många poäng per minut som med Dacic på plan. Ett varierat anfallsspel med många skott från distans kan vara ett recept för oss att vinna i Eoshallen. Det räcker inte med att bara göra poäng, vi måste också täppa till bakåt och inte låta duktiga trepoängsskyttar, som nämnda Genell och Ida Tryggedsson Pretzman, få fritt fram. En annan spelare att bland andra hålla särskild kontroll på är amerikanskan Leah Scott som gör 19,1 poäng i snitt per match (34 poäng mot oss) och med det ligger 3:a i poängligan. Coach Kevin Taylor Lundgren spelar normalt tungt med sin startfemma, i snitt över 30 minuter per spelare, men ändå är sista perioden normalt lagets starkaste, så fokus och full energi i alla 40 minuterna är ett måste.

Eos har på sina 16 matcher raden 8 vinster/8 förluster och kommer från tre raka bortamatcher och tre raka förluster. Laget placerar sig på femte plats i tabellen före Telge Basket med lika många poäng tack vare inbördes möten (se faktarutan). För vår del är nu slutspelsjakten över. Möjligheterna finns inte där längre. I nuvarande läge vill vi fortsätta hålla Mark bakom oss i tabellen och våra tre återstående matcher ser på papperet onekligen enklare ut än Marks. Coach Ike är full av tillförsikt och gillar utmaningen som laget står inför. Ike anser att vi kan bättre än vad vi visade mot serieledarna A3 senast. Ike var inte nöjd trots vår starka inledning och menar att vi lät A3 bli bra av allt för stor respekt från vår sida.

Resten av det av det här inlägget ska vi ägna åt att fundera runt avslutningen av grundserien och ett eventuellt återkval. Vi bygger på de fakta som presenterats och som vi refererar till i faktarutan här nedan. Den här säsongen med 11 lag i SBL kommer det sist placerade laget i grundserien att kvala för att, på sportsliga grunder, behålla platsen i SBL. Det sista laget ska spela kval mot det lag som kommer tvåa i Final Four, som är basketettans slutspel. Till Final Four kvalificeras de två högst placerade lagen i södra respektive norra damettan (BEDS resp BEDN). I BEDN är det redan klart att BG Luleå och KFUM Östersund går till Final Four.

I BEDS är det ännu inte klart vilka lag som går till Final Four. Det är tre lag det står emellan - IK Eos utvecklingslag, RIG Mark och Lobas. Segraren i Final Four har en plats i nästa säsongs SBL. Som framgår av faktarutan kan alltså Lobas vid idel vinster i de tre återstående matcherna ta en plats i Final Four, om de andra resultaten går lagets väg. Den troliga, med intill visshet gränsande sannolika, utgången av de sista omgångarna i BEDS är ändå att det är IK Eos och RIG Mark som går vidare till Final Four. Då blir Final Four ett rent slutspel i damettan och placeringarna har ingen som helst betydelse för vilket lag som flyttas upp och vilket lag som får spela kval, eftersom det endast är KFUM Östersund som kan spela i SBL (se i faktarutan angående lagen från RIG och extra representationslag) och återkvalet ställs in. Om det, mot all sannolikhet, skulle bli så att Lobas går till Final Four så blir det förmodligen ett kvalspel mellan sista laget i SBL och något av lagen KFUM Östersund och Lobas och där vill inte vi vara. I så fall tillkommer ytterligare en förutsättning och det är om Östersund och Lobas har anmält sig för spel i SBL och slutligen om förbundets tävlingsutskott bedömer att lagen har tillräckliga ekonomiska och organisatoriska förutsättningar för att spela i SBL. Den sista förutsättningen gäller naturligtvis även de nuvarande lagen i SBL.

Det ser onekligen ut att bli en spännande avslutning på säsongen både i SBL och BEDS för vilka lag som ska spela i SBL nästa säsong, som kanske inte avgörs förrän vid skrivborden senare i vår.

Skribent: Christer Hagberg

Följ oss på sociala medier

Facebook   Instagram   Twitter 

Grasroten 

bjerking

 

    

 

 

 

Postadress:
KFUM Uppsala Basket Dam - Basket
Torgny Segerstedts allé 2
75644 Uppsala

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info