Hoppa till sidans innehåll

QVALET

2018-03-19 18:38
  • Uppdaterad: 2018-03-20 00:29

Lottningen till kvalspelet för en plats i Basketligan säsongen 2018/2019 är nu klart. AIK Basket tillåts/vill/kan inte spela i högsta ligan nästa säsong och får följaktligen inte heller försöka återkvala. Därför möter vi Högsbo Basket och Wetterbygden Sparks från Superettan i kvalserien. Vi inleder hemma mot Wetterbygden lördag 24:e mars kl 14.00. Hela kvalserien hittar du här på vår hemsida. Våra matcher kan du också finna under Spelprogram och resultat. Observera att alla ”dagmatcher” spelas 14.00.

Högsbo Basket känner vi igen från fjolårets kvalserie, där vi vann båda matcherna. Inte med mycket – 3 poäng i Västra Frölunda och 2 poäng hemma i SEB USIF Arena. Tillräckligt dock för att även denna säsong delta i damernas finrum. Vem minns inte det magiska avslutet i den sista kvalmatchen hemma mot Högsbo, där Heather Butler gjorde ett hoppskott för två poäng på buzzern. Du kan läsa om matchslutet här på hemsidan. (UNT:s video finns fortfarande kvar i arkivet). Även den här säsongens kvalspel kommer att avslutas med match mot Högsbo hemma. Förhoppningsvis så blir det inte lika gastkramande spännande som i fjol.

Wetterbygden Sparks är en intressant nykomling i kvalet till högsta serien. Laget har sitt ursprung i Sanda Basket, men bytte namn när RIG flyttade till Mark 2014. Både Högsbo och Wetterbygden har spelat i superettan sedan den tillkom säsongen 2014/2015. Den här säsongen har lagen varit i särklass. Bara en förlust var, hos varandra, är säsongens facit. I Västra Frölunda vann Sparks med en poäng efter förlängning och i Huskvarna vann Högsbo med åtta poäng, paradoxalt nog i Louice Halvarssons premiär med Wetterbygden.

Spelarna i motståndarlagen kommer att presenteras inför varje match, men vi vill redan nu presentera lagens viktigaste nyförvärv och förväntade startfemmor. Generellt kan man konstatera att Högsbo har en något bättre topp, medan Wetterbygden har den absoluta toppspelaren och en bredare trupp.

Från förra säsongen har Högsbo förstärkt guardsidan med Chelsea Jennings, som kom från grekiska PAOK. Ur-göteborgskan Rubina Banfield, som vi mötte redan då Kvarnby spelade i Basketligan, har återkommit i truppen. Kesley Briggs anslöt efter årsskiftet efter att tidigare under säsongen ha provat lyckan i grekiska Esperides Kalliotheas (inget kontrakt) och spelat två matcher med tjeckiska SBS Ostravo, där hon bl a var lagkamrat med fd Eos-spelaren Antoinette Thompson. Den ur Högsbos synvinkel mest välkomna återkomsten efter skador gjorde syskonen Fredrikson, Ida och Elin, där tyvärr lillasyster Elin gick sönder igen i säsongens första match.

Högsbo Baskets startfemma och viktigaste bänkspelare med snittet från spelet i superettan är

GUARDS

PTS

RTS

ASS

EFF

Chelsea Jennings

19,0

4,8

1,5

18,5

Ida Fredrikson

11,7

5,6

8,1

17,7

FORWARDS

 

 

 

 

Ieva Ivaskeviciute

11,1

8,9

2,6

17,9

Elin Ljungberg

10,7

4,0

1,9

11,8

CENTER

 

 

 

 

Hanna Johansson

16,9

8,1

3,1

21,5

SJÄTTE SPELAREN

 

 

 

 

Rubina Banfield

10,3

2,9

1,0

9,4

Elin Söderström

7,5

2,8

0,8

7,5

Wetterbygden är ett relativt okänt lag, som coachas av förre Alviks- och landslagscoachen Fransisco Pinto. Wetterbygden imponerade redan på försäsongen genom att vinna sin egen cup, John Bauer Hotel Cup, och alla matcher mot ligalagen AIK,  Eos samt danska SISU. Mest namnkunnig av spelarna i truppen är naturligtvis Louice Halvarsson, som anslöt efter årsskiftet. Louice har rehabat efter det att hon slet av hälsenan för två år sedan samt att i somras ha fött sitt första barn. Louice har redan, ännu inte 30 år fyllda, en renommerad karriär som utlandsproffs och i landslaget. Sarah Beal anslöt direkt från Friars vid Providence College, RI och spel i NCAA division 1, Big East. Nya i laget till säsongen är också Lisa Siösteen från Norrort med tidigare ligaerfarenheter från Alvik samt Ida Gustafsson, som spelat i damligan med Brahe och sedan vistats fem år på college i USA. Första två åren på University of Cumberlands, Williamsburg, KY (NAIA-skola) för att avsluta collegekarriären 2014 på Florida Tech, som spelar i samma Conference, där vi nu har fem av våra Uppsalatjejer, Sunshine State.

Wetterbygden Sparks startfemma och viktigaste bänkspelare med snittet från spelet i superettan är

GUARDS

PTS

RTS

ASS

EFF

Sarah Beal

13,9

5,3

3,9

14,9

Jelena Krsmanovic

7,7

4,7

4,4

13,7

FORWARDS

 

 

 

 

Ida Gustafsson

10,1

5,9

0,7

10,3

Frida Jern

6,6

3,8

1,0

8,5

CENTER

 

 

 

 

Louice Halvarsson

17,5

9,0

2,5

23,0

SJÄTTE SPELAREN

 

 

 

 

Emina Busatlija

7,1

1,8

0,6

8,1

Anna Dahl

5,7

4,1

0,3

7,6

Lisa Siösteen

5,2

2,7

1,3

3,2

Vi har full förståelse för att vår senaste match inte var publikdragande, eftersom det inte fanns mer än självfortroende och en bra känsla att spela för. Nu avslutas säsongen med två värdematcher, där det gäller vår fortsatta existens i Basketligan.  Bocka för dag och tid i din almanacka, så att du inte missar årets basketupplevelser och två spännande matcher. Klockan 14.00 SEB USIF Arena på lördag den 24:e mars och söndag den 15:e april är vad som gäller.

Skribent: Christer Hagberg

Följ oss på sociala medier

Facebook   Instagram   Twitter 

Grasroten 

bjerking

 

 

    

 

 

 

Postadress:
KFUM Uppsala Basket Dam - Basket
Torgny Segerstedts allé 2
75644 Uppsala

Kontakt:
Tel: se under Kontakt
E-post: This is a mailto link

Se all info