Hoppa till sidans innehåll
Foto: Daniel Carlstedt @dcfoto.sport

Sparks gnistrade

09 MAR 2019 20:30
Uppsala Basket vs Wetterbygden Sparks 63-76
  • Skapad: 09 MAR 2019 20:30

Säsongens sista hemmamatch i SEB USIF Arena slutade med vinst för bortalaget Wetterbygden Sparks med 63-76. Ingenting kan ta ifrån Sparks en välförtjänt seger. Bortalaget gnistade bäst i dag. En seger som också betydde att laget tar sig upp på en allt säkrare mark för att nå det eftertraktade slutspelet.

Vi vill ändå försöka förklara hur det kunde sluta på detta sättet i en match som vi på förhand trodde oss kunna vinna. Kallare skallar är en förklaring. En annan är att vi ville för mycket. En tredje är att vi missade lite för många skottförsök. Det skilde bara millimetrar från att bra skottförsök skulle ha resulterat i stället för att motståndarna kunde plocka åt sig en retur.

Tittar vi på statistiken så spelade båda lagen mycket nära sitt snitt. I tvåpoängsstatistiken skilde det bara någon procent mot det tidigare snittet, men Wetterbygden var något bättre i trepoängsskyttet, vilket resulterade i en trea mer än normalt. Var hittar vi då de andra 10 poängen som förklarar skillnaden i slutresultatet? Jo bland straffkasten. Sparks var okuvliga från 5,8 meterslinjen. Tre spelare fick nöjet att pröva 16 straffkast. Av dessa missades bara en. Vi tilldömdes sex straffkast och missade också bara en. Åtta av Wetterbygdens straffkastförsök kom efter att vi drabbats av lagfoul. Det är ju en gängse taktik inom vår sport att när ett lag ligger under med några poäng i slutskedet så foular man för att vinna bollen. Det fina i den kråksången är då att man foular på en spelare som normalt inte är bombsäker från straffkastlinjen. Kallare skallar?

Det var inte motlutet, som vi (nu med vana) hamnade i i inledningen, som var vår största motståndare i dag. Vi arbetade ju ändå upp oss till enbart fyra poängs underläge i sista perioden. Det var inte heller motståndarna på plan som var för svåra i dag. Det var helt enkelt vår egen mentala kamp av att göra bra ifrån oss, att visa att vi kan och att bjuda på en bra avslutande match för vår hemmapublik, som gjorde att millimetrarna inte var på vår sida. Med kallare skallar hade också timingen i avsluten kommit.

Vi hade verkligen publiken med oss i dag. När vi närmade oss bortalaget i sista perioden var stämningen hög i hallen. Tack till er som kom och tack till er som sett våra matcher den här säsongen. Ni har varit fantastiska i ert stöttande. Vi ligger nu femma i publikligan och har bara haft en publikt bättre säsong än denna sedan återinträdet i ligan 2010. Säsongen 2013-14 hade vi ett högre snitt, men då ska vi komma ihåg att vi då tvingade Norhland till fem matcher i semifinalen och då hade runt 600 personer i publiken i våra två hemmamatcher. Vi är medvetna om att trycket på oss inför nästa säsong är stort då vi är det enda basketlaget i Uppsala, som spelar i högsta ligan. Visst önskar vi oss ett intresse för damelitbasketen i Uppsala som liknar det i Luleå, både publikt och från kommunens näringsliv. Hade vi haft lika många åskådare på våra matcher i förhållande till antalet kommuninnevånare som Luleå har så hade vi haft ett snitt på 4 397 åskådare per match. Det är både en dröm och en mardröm. I dagsläget finns ingen arena i Uppsala som rymmer en sådan publik. Vi är nöjda med den publik vi har, men några fler kan vi bli till nästa säsong. Det ställer naturligtvis krav på upplevelsen av basketmatchen och arrangemanget kring matchen. Får vi ett gensvar ska vi självklart anstränga oss än mer för att ge dig en helhetsupplevelse av elitbasket i Uppsala.

Som matchens färgstarkaste spelare utsågs Agnes Nordström efter en dubbel-dubbel med 17 poäng, 14 returer och 6 assist, som gav effektivitetspoängen 25 (bäst på plan) samt Stephanie Gardner med 23 poäng, 5 returer och 4 assist, som gav effektivitetspoängen 22.

Matchen slutade 63-76 efter periodsiffrorna 11-23, 19-18, 16-13 och 17-22.

Poänggörare Uppsala Basket: Agnes Nordström 17, Erica Iderstål 15, Ellinor Holmberg 14, Shereen Sutherland 6, Louise Ovner 4, Lina Claesson 3 samt Elin Ekdahl och Neramou Jeng 2 var.

Poänggörare Wetterbygden Sparks: Stephanie Gardner 23, Louice Halvarsson 18, Jelena Krsmanivoc 13, Emina Busatlija 11, Anna Dahl 9 och Rakel Gyberg Engdahl 2.

Skribent: Christer Hagberg

Följ oss på sociala medier

Facebook   Instagram   Twitter 

Grasroten 

bjerking

 

    

 

 

 

Postadress:
KFUM Uppsala Basket Dam - Basket
Torgny Segerstedts allé 2
75644 Uppsala

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info