Hoppa till sidans innehåll

Upsaliensare mot lundensare

17 JAN 2020 16:58
Uppsala Basket vs IK Eos söndag 19:e januari kl. 16:00, SEB USIF Arena
  • Uppdaterad: 17 JAN 2020 16:58

Söndag 19:e oktober är det dags för vår revansch efter den snöpliga förlusten i Lund. Uppsala Basket mot IK Eos – uppkast kl. 16:00 – plats SEB USIF Arena. En tolkning av förlust, när man gör en regelvidrig särskrivning, är att nu gäller det att spela för lust, eller som vi brukar säga i Uppsala, basket är kul.

I lagens möte i Lund tidigare i höstas ledde vi matchen ända in i den sista skälvande sekunden (eller enligt vår uppfattning när matchklockan visade game-over), då domarna hittade en foul på Dubravka Dacic. Dacic satte båda straffarna och matchen gick till förlängning. I övertidsperioden var det inget snack. En enorm boost för hemmalaget att få spela fem minuter till, medan vi kände att all världens krafter var emot oss.

Eos har som vi spelat elva matcher - med raden 3-8. Förutom hemmasegern mot oss har laget segrat hos Mark och Visby.

Dominerande i laget är ligans enda tvåmeters-spelare, italiensk/kroatiska veteranen Dubravka Dacic, som har ett dubbel-dubbel snitt efter de elva matcherna med 13,4 poäng och 11,7 returer. Nästan lika många poäng 13,3 har nyazeeländska Mary Goulding gjort. Bästa svenska är Louise Noaksson medan vår f.d. spelare Kajsa Lundahl inte ligger långt efter, trots svårigheter att få i bollen. Nya puertoricanskan Dayshalee Salaman gjorde 20 poäng i sin debut och hittills enda match i Eos-linnet mot Visby.

Eos kommer alltså från en tung förlust mot Visby i hemmahallen efter en svag första halvlek. Visby kunde gå till halvtidsvila i ledningen med 15 poäng. Eos hämtade in försprånget något, men kom aldrig ikapp och Visby kunde bärga säsongens första seger med åtta poäng (72-80). Utslagsgivande var returtagningen, som Visby vann samt att bortalaget fick göra hela 35 försök från straffkastlinjen mot normalt 12,5 gånger per match.

Eos har tagit in en ny import efter årsskiftet, Dayshalee Salaman, som spelar pointguard. Salaman, kallad Dinamita p.g.a. sin explosiva spelstil, visade sig ha bra bollkontroll, bra speluppfattning och var lagets bästa spelare i förlustmatchen mot Visby. Hon kom med i eurobasket.com´s listning över veckans tio bästa prestationer. Eos har naturligtvis fått justera sin gameplan med Salaman som spelfördelaren och det kommer att komma mer från laget när alla är bekväma i sina roller. I Uppsala gör fyra tjejer hemmadebut, Felicia Boström, Emelie Enjebo och Klaudia Lukačovičová, som alla deltog och bidrog i Norrköping samt Tyra Carlsten Handberg, nu hemkommen från USA. Liksom Salaman tog också Klaudia plats bland veckans tio bäst prestationer i eurobasket.com´s listning. En poäng per spelad minut!

Coach Mady Mahdys basketfilosofi om fart, energi och rörelse är fortfarande grunden till vårt spel. Senast i Norrköping syntes det att samspelet inte klickade helt i det delvis nya laget, något vi arbetat med under veckan. Coach Mady låter mycket nöjd med läget i truppen när vi pratade med honom inför matchen. Gameplan har synkats med de nya spelarna och det ser bättre och bättre ut för varje träning. Vi har nu fler alternativ på varje position än tidigare. Den enda smolken i glädjebägaren är att Louise Skyttevall, som var i ett så fantastiskt flow innan skadan inte kan träna och då heller inte spela.

Vi kommer som vanligt att inrikta oss på att spela vårt spel. Nu får vi också hålla ett extra öga på Dinamita-Day, som vi inte riktigt vet vad hon går för samtidigt som vi måste hålla Dacic borta från hennes favoritplats i färgen. På det mentala planet så börjar nu Eos snegla neråt i tabellen, medan vi fortfarande ser uppåt och framåt, vilket kan fälla avgörande i en jämn match. Seger med minst 12 poäng är vad vi siktar på. Att våga vinna är viktigare än att vara rädd att förlora. Du kommer väl för att se hur det går? En sen, grå söndageftermiddag när det vare sig är bandy, innebandy eller ishockey på elitnivå i Uppsala. Välkommen!

Skribent: Christer Hagberg

Följ oss på sociala medier

Facebook   Instagram   Twitter

 

Grasroten 

 

   

 

 

Postadress:
KFUM Uppsala Basket Dam - Basket
Torgny Segerstedts allé 2
75644 Uppsala

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info