Hoppa till sidans innehåll

Basket är kul, men inte jämt

2018-01-06 20:58
Uppsala Basket vs Visby Ladies 73-77
  • Uppdaterad: 2018-01-06 21:27

Inledningsvis hedrade de närvarande i hallen förre Uppsala-spelaren Oladapo "Dee" Ayuba, som så tragiskt gick bort tidigare i veckan, med en tyst minut. R.I.P.

När matchen sedan kom i gång var det Uppsalas match, men det blev Visby  som fick det rosa protokollet. I en jämn match, som var hur kul som helst, även om den inte var särskilt välspelad, stod glädjen högt i tak i SEB USIF Arena ända in till matchens sista halvannan minut. Då ledde hemmalaget med fyra poäng. Sedan lyckades bortalaget med det de haft så svårt för tidigare under matchen – att sätta trepoängare. Tidigare hade Ladies satt 1 av 11 försök, nu satt helt plötsligt två försök i rad inom loppet av en halv minut. När de sedan efter ytterligare en halv minut fick en foul på ett trepoängsförsök, som gav 2 poäng hade Visby övertagit ledningen med två poäng. Det blev ytterligare två poäng innan slutsignalen ljöd, när Uppsala med fem lagfoul var tvungna att foula, för att vinna bollen. Det var fortfarande glädje i hallen, men inte bland hemmalaget och hemmapubliken.

Annars började det som vanligt i Rosendalshallen, med hemmalaget inledningsvis i ledningen, varefter bortalaget med ett litet run (8-0) gav oss den nu så väl kända uppförsbacken. Som tur var blev inte uppförsbacken alltför brant utan liknade mer en slakmota, som efter en vältajmad timeout av coach Henrik Johansson utmynnade i jämn match, där ledningen växlade hela 13 gånger.

Henrik, som strax efter slutsignalen fortfarande var upprörd över en utebliven avblåsning, kunde ändå sammanfattningsvis vara nöjd efter matchen och konstatera att laget tagit ett stort steg framåt från mötet med AIK. Trots förlusten kan vi vara nöjda med inställningen och det sätt vi genomförde matchen på. Särskilt måste naturligtvis Heather Butler framhållas för sin ”Duracell-energi” och sitt poängrekord i Uppsala-linnet. Bland laginsatserna måste vi, förutom Heather, ändå nämna starka skytten Louise Skyttevall, som med 60% på tvåorna och 67% på treorna skrapade ihop 13 poäng. Agnes Nordström, som med sitt outtröttliga slit och 100% på straffkasten gjorde en dubbel-dubbel med 11 poäng och 10 returer. Slutligen är vår yngste spelare Ellinor Meyer värd att nämnas för tre viktiga trepoängare i rätt läge av matchen och ytterligare ett blockat skott, vilket gör att hon är på tredje plats i ”blockligan”. Det kan inte vara lätt att som 17-åring komma in i det största sammanhangen vi har i den nationella dambasketeliten och kunna prestera.

I Visby dominerade naturligtvis importkvartetten, där Nici Gilday fick högsta effektivitetspoängen av alla spelare på plan. Matchens bästa returtagare hittade vi i tvåan i returligan Rishida Timbilla, som nära nog träffade sitt tidigare snitt med 15 returer. Brandy Montgomery blev poängbäst i bortalaget med bl a 100% på 10 straffkast. Regina Palušná sticker oftast inte ut i statistiken, men sticker i stället ut med sin närvaro inside. Palušnás skytte fungerade mindre bra i dag, men med 7 offensiva returer, 6 assist och 4 blockade skott gjorde hon, trots en viss orörlighet, en avgörande insats för laget.

Hur som helst kunde vi bjuda på en kul basketupplevelse även om den inte slutade som vi önskat. Kul hade också de minsta i publiken, som efter slutsignalen var med och dansade ut julen. Kul var det också att se Lydia Karlefors på Uppsalas bänk. Lydia, som jobbar och bor i Uppsala har beslutat sig för att spela med Uppsala säsongen ut. En närmare presentation av Lydia kommer inom de närmaste dagarna.

Matchen slutade 73-77 efter periodsiffrorna 13-16, 22-15, 19-22 och 19-24

Poäng Uppsala Basket: Heather Butler 31, Louise Skyttevall 13, Agnes Nordström 11, Ellinor Meyer 9, Ellinor Holmberg 5 och Alma Danielsson 4.

Poäng Visby Ladies: Brandy Montgomery 24, Nici Gilday 21, Johanna Wolde 11, Regina Palušná 10, Rashida Timbilla 7 och Felicia Camara-Ponturo 4.

Skribent: Christer Hagberg

Följ oss på sociala medier

Facebook   Instagram   Twitter 

Grasroten 

bjerking

 

 

    

 

 

 

Postadress:
KFUM Uppsala Basket Dam - Basket
Torgny Segerstedts allé 2
75644 Uppsala

Kontakt:
Tel: se under Kontakt
E-post: This is a mailto link

Se all info