Hoppa till sidans innehåll

Dueller, debuter och möten

19 JAN 2018 14:02
Uppsala Basket vs IK Eos, lördag 20:e januari kl. 14.00, SEB USIF Arena
  • Uppdaterad: 19 JAN 2018 14:07

Säsongens enkronasmatch i SEB USIF Arena spelas mellan Uppsala Basket och IK Eos från Lund. Vi siktar på publikrekord och kommer att göra allt vi kan för att skapa en härlig stämning runt matchen. Med stor publik i ryggen hoppas vi kunna göra om bravaden från förra säsongens enkronasmatch och ta säsongens andra seger. Många åskådare betyder också ett välkommet tillskott till klubbkassan.

Eos har spelet bra basket i princip hela hösten, men haft svårt att nå hela vägen på bortaplan. Av sju bortamatcher har de bara tagit hem en seger och har en svit på sex raka förluster. De spelar gärna tufft med högt tempo, tar snabba avslut och är det lag i Basketligan som bombar på mest mot korgen från golvet. De båda importerna Brene Moseley och Daniela Wallen har varit av avgörande betydelse under hösten. Tillsammans står de för mer än hälften av lagets målproduktion.

Ett avbräck för Eos måste vara att Georgia De Leeuw har åkt till Tokyo för studier under våren. De Leeuw är den enda i laget förutom importerna, som snittat tvåsiffrigt. Telge-fostrade Matilda Edrén har skadat knät och lär inte komma till spel. Ett ytterligare dilemma för bortalaget är att samtidigt med vår match spelar Eos utvecklingslag en match i superettan med Shouan Ardalan som coach hemma i Lund. Fyra av spelarna i ligalagets trupp är dubbellicensierade och bärande spelare i superettalaget. Hur Eos väljer att matcha de båda lagen kommer att visa sig vid matchstart.

Ett spännande möte i matchen är pointguard-duellen mellan Eos Moseley och vår Heather Butler, två lirare som båda fått speltid i WNBA. Båda spelarna har satt avtryck i topplistorna. Såväl Heather som Moseley har blivit uttagna tre gånger i det veckans lag som basketligandam.se tar fram. På den andra topplistan, som eurobasket.com ansvarar för, har Moseley nämnts åtta gånger, utan någon direkt topplacering, i de tolv omgångar som insatserna rangordats. Heather utnämndes till MVP i omgång 7 efter vår vinst match mot Telge. Hon har dessutom figurerat fyra gånger till på listan. Både Heather och Moseley har spelat 14 matcher i Basketligan och de är inne i cirka 35 minuter per match. Båda toppar lagens skytteliga och presterar runt 22 poäng per match. Skillnaden här är att Heather skjuter och sätter fler trepoängare, medan Moseley är den som levererar bäst från tvåpoängsområdet.

Vi kan också bjuda på en intressant powerforward-duell, mellan vår, i svenska hallar oprövade amerikanska Korinne Campbell och redan etablerade venezuelanskan Daniela Wallen, som nu hunnit med 10 matcher för Eos. På de matcherna har Wallen tagits ut i två av veckans lag samtidigt som hon förekommit fem gånger på listan från eurobasket.com, varav två MVP utnämningar och två gånger som tvåa. Coach Henrik Johansson är mycket nöjd med vad han har sett av Korinne på träningarna i form av närvaron, det sätt hon tar för sig, energin och hennes fysiska spel. Det är onekligen spelare med imponerande meritlistor som visar upp sig i SEB USIF Arena. 

Andra möten är mellan Eos som lag och vår assisterande coach Ashleigh Brown, som hjälpte Eos upp i Basketligan igen våren 2016 efter att Eos återhämtat sig en säsong i damettan. Kapten Kajsa Lundahl gjorde en uppskattad säsong i Uppsala 2009-2010, innan hon drog till Alaska, USA för ett år på college, för att därefter återvända till modershuset.

Ellinor Holmberg lär inte kunna medverka. I skrivande stund vet vi inte hur hennes operation har avlöpt och hur lång rehabiliteringstid som behövs. I övrigt mönstrar vi fullt lag och Lydia Karlefors kommer att göra matchdebut hemma.

Låt oss nu visa basket-Sverige att basket är en fest i Uppsala. Så se till att vara på plats och ta med dig feststämningen, när vi fyller SEB USIF Arena på lördag. Och kom i tid – observera matchstart 14.00. Samtidigt vill vi passa på att tacka våra samarbetspartner, som gjort det möjligt för oss, att bjuda upp till denna fest med gratis inträde. BE THERE and GO RED.

Skribent: Christer Hagberg

Följ oss på sociala medier

Facebook   Instagram   Twitter 

Grasroten 

bjerking

 

    

 

 

 

Postadress:
KFUM Uppsala Basket Dam - Basket
Torgny Segerstedts allé 2
75644 Uppsala

Kontakt:
Tel: se under Kontakt
E-post: This is a mailto link

Se all info