Hoppa till sidans innehåll

En vinterkväll på Gotland

17 JAN 2019 18:39
Viby Ladies vs Uppsala Basket, fredag 2019-01-18 kl. 19:00, ICA Maxi Arena
  • Uppdaterad: 17 JAN 2019 18:39

Nu inleds allvaret för Uppsala i SBL. Det som en del kallar måstematcher, men som vi mer ser som värdematcher. Back-to-back möte med Visby Ladies, om en chans att nå de åtråvärda slutspelsplatserna, står för dörren. För närvarande ligger Visby före oss i tabellen på målskillnad. Om något av lagen hämtar hem en dubbelseger hamnar det laget på samma poäng som Wetterbygden Sparks, som nu innehar sista slutspelsplatsen, förutsatt att Sparks inte vinner mot A3 Basket Umeå.

Först ut är mötet i ICA Maxi Arena på fredagkväll. Att åka till Gotland vintertid är inte okomplicerat och vi minns med fasa den resa vi gjorde säsongen 2016/17 i det då rådande snöovädret. Nu ser vädret ut att göra resan enklare den här gången, vilket vi välkomnar när vi nu kommer att möta de ”flämtande ljusen i Visby hamn”.

Visby Ladies lever högt på sin amerikanska importtrio, som står för 436 av lagets hittills gjorda 674 poäng. Värst är Branndais Agee, som ligger trea i poängligan med 20,2 i snitt per match. När estländskan Janeli Lilleallik klev av under december för en benhinneoperation ersattes hon av irländskan Anna Kelly. Kelly gjorde sin första match som proffs i Europa för Visby i Ladies första seger hos Wetterbygden och överraskade positivt som pointguard och spelfördelare. Kelly började säsongen som redshirt senior i UCF Knights från University of Central Florida, Orlando. Där hann hon spela i tre matcher, men valde proffspel i Europa när tillfället öppnade sig. Tillbaka i laget är också Johanna Persson, som trappade ner förra säsongen i div 2 och kapten Jonna Raflund efter en lillfingerfraktur.

Det blir alltså en svår match, inte bara basketmässigt på plan utan också den mentala kampen. Visby kommer till spel med stärkt självförtroende efter säsongens första seger borta mot Wetterbygden. En vinst som var mer eller mindre nödvändig efter förlusten dessförinnan hemma mot Mark Basket. Nu kan man inte dra allt för stora växlar av förlusten mot Mark, som Visby genomförde med endast sex spelare på plan. Ingen match på två veckor och den svidande förlusten mot Mark i den senaste hemmamatchen innebär dock ingen fördel för hemmalaget.

Vi är stärkta av de senaste erfarenheterna. Ingen seger efter årsskiftet, men två bra insatser. Endast minus 11 hemma mot europaspelande Telge Basket, där vi fick en rejäl uppförsbacke i första perioden, men ”vann” resten av matchen. Även i Frölunda gjorde vi en gedigen insats hos Högsbo Lions (vår kanske bästa inledning på en bortamatch) med en formidabel Hanna Johansson. Vi vet vad vi kan och mycket kan bli bättre bara vi håller fokus över matchens alla 40 minuter. Inte bara segern är viktig utan även målskillnaden kan komma att vara av stor betydelse.

Om du inte är på plats i Visby kan du som vanligt följa matchen på damligaföreningens webbsänding, som du hittar här. Har du inget webbkort kan du se matchen och betala för att se en enskild match. Den bästa affären gör du om du köper vårt rabatterade webbkort, läs mer här.

Trivia

Noterbart är att UCF spelar i samma konferens (American Athletic Conference), som UConn, ett av de allra främsta collegelagen. UCF rankas som tredje bästa lag i konferensen.

Att listas som redshirt innebär att spelaren stått över en säsong, antingen på grund av skada (som ”vår” Sigrid Sandström) eller efter en transfer mellan skolor som spelar på samma nivå (typ Amanda Kantzy i Albany).

Citatet om Visby hamn är den sista versraden i den första strofen hämtad från Ted Ströms geniala kultlåt ”Vintersaga”, vars refräng lyder ”Det är då som det stora vemodet rullar in, Och från havet blåser en isande gråkall vind”. Monica Törnell och Jerry Williams har gjort de mest kända tolkningarna av låten, som så väl beskriver vår känsla i november 2016, när väntan på domarna blev olidlig och matchen inte kunde blåsas av förrän efter 23.00.

 

Skribent: Christer Hagberg

Följ oss på sociala medier

Facebook   Instagram   Twitter 

Grasroten 

bjerking

 

    

 

 

 

Postadress:
KFUM Uppsala Basket Dam - Basket
Torgny Segerstedts allé 2
75644 Uppsala

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info