Hoppa till sidans innehåll

Ett snack med Agnes och några reflektioner kring "våra" landslagsdamer

09 NOV 2017 13:04
  • Uppdaterad: 14 DEC 2017 16:17

När vi inte kan glädja oss åt någon nuvarande eller fd Uppsalaspelare att följa i landslagstruppen värmer det oss i höstrusket, att rehabiliteringen går framåt för Agnes Nordström.

Chioma Nnamaka och Elin Gustavsson har ju varit med i seniorlandslagets bruttotrupp på läger i Finland, men kommer inte att ta plats i truppen inför matcherna på lördag hos Kroatien eller mot Makedonien i Södertälje nästkommande onsdag.

Chioma har vi ju sett sen barnsben i Uppsalalinnet, innan hon, efter en säsong i 08 Stockholm, tog steget ut i den stora basketvärlden i form av college, spel i WNBA och som proffs i Europa. Hon har återkommit till moderhuset under säsongerna 2009/2010, 2011/2012 och 2013/2014, för att denna säsong spela i Luleå, efter några års frånvaro på plan i de större basketsammanhangen. Skadekänningar i de senaste matcherna har gjort att Chioma inte kan göra sig själv rättvisa och därför heller inte uttagits i den slutliga truppen. Chiomas karriär i seniorlandslaget inleddes redan 2009 och hon kan luta sig tillbaka med 13 spelade seniorlandslagsmatcher, vilket placerar henne på en 72:a plats i maratontabellen.

Elins basketskills fick vi i Uppsala bara njuta av under säsongen 2012/2013 och uppvisningsmatchen mot CSURams i augusti 2015. Hon kom till oss direkt från RIG Sanda under Henrik Johansson ledning och försvann efter säsongen till Colorado State, där hon tillsammans med Ellen Nyström (ex Luleå) gjorde ett ordentligt avtryck i CSURams och Mountain Wests baskethistoria. Efter college så lockade proffsäventyret i Europa och hon kontrakterades av Bembibre, Spanien, där hon fick sällskap av Telges Ellen Åström. Bembibre tillhör inte topplagen i Liga Femenina de Baloncesto och har hittills gått 2-5 och ligger 11 av 14 lag i tabellen. Elin har inte startat någon match utan kommer in som en rollspelare. Hon gör ändå 18,7 minuter i snitt per match och har 40 % från golvet med i snitt 5,7 poäng varav 7 av 8 på straffar, i ett lag som domineras av en amerikansk guard och en kanadensisk center. Nordamerikanskorna gör över 32 minuter per match och står för mer än vartannat skottförsök från golvet. Konkurrensen på hennes position är stor i landslaget och Elin (eller Älin, som vi också kallar henne, med tanke på hennes ursprung) får därför stå på väntelistan ett tag till. Stort ändå att vara med i bruttotruppen för första gången.

Fler seniorlandslagsmatcher har faktiskt Agnes Nordström gjort, som under sin karriär (hittills är det bäst att tillägga) kommit upp i 27 spelade matcher, viket ger henne en 49:e plats i maratontabellen. Värst av alla spelare som uppträtt i Uppsalalinnet är Kadidja Andersson, som dragit på sig landslagsdräkten 148 gånger och därmed ligger tvåa i maratontabellen efter Kicki Johansson (184 matcher).

Agnes gör framsteg för varje vecka och kan nu träna med lättare kontakt. Hör och se själv vad hon har att säga på vår YouTube-kanal, som du hittar här till höger.

Skribent: Christer Hagberg

Följ oss på sociala medier

Facebook   Instagram   Twitter 

Grasroten 

bjerking

 

    

 

 

 

Postadress:
KFUM Uppsala Basket Dam - Basket
Torgny Segerstedts allé 2
75644 Uppsala

Kontakt:
Tel: se under Kontakt
E-post: This is a mailto link

Se all info