Hoppa till sidans innehåll

Fråga Lund: Säsongens första bortaseger eller första hemmaseger

30 NOV 2018 14:25
Uppsala Basket vs IK Eos, lördag 1:a december kl. 14:00, SEB USIF Arena
  • Skapad: 30 NOV 2018 14:25

Den stundande helgen präglas av traditioner. Adventskaffe, pepparkakor och glögg är en del av vårt svenska adventsmys, som vi kommer att spetsa vårt utbud med i samband med mötet mellan Uppsala Basket och IK Eos. Mötena i basketboll mellan landets klassiska lärdomsstäder tillhör knappast traditionerna. Eos tog sig upp i Basketliga Dam 2009/10, samma säsong som vi gjorde vårt återinträde i högsta nationella serien. Under årens lopp har vi mötts i 18 matcher, varav vi vunnit 11. Det trista i den serien sett med Uppsala-ögon är att de flesta av våra vinster kom de första sex åren, medan Lundalaget har en övertygande serie de två senaste säsongerna med 5-1. Det glädjande är att vi vann den senaste hemmamatchen i januari i år. Föreningarna består, men nu är det nya lag som möts.

Eos har en bra sammansättning och en god kontinuitet i säsongens trupp, medan vi i Uppsala kämpar på med att skapa ett lag av många nya spelare i truppen.  Eos har tidigare haft som princip att ha en i det närmaste helsvensk uppställning spetsad med en och annan danska. Efter att ha varit ner och vänt i damettan 2015/16 har truppen förstärks med amerikanskor. Eos ”fuskade” redan våren 2016, när laget anlitade vår nuvarande assisterande coach Ashleigh Brown. Den här säsongen har Eos tagit in importspelarna italiensk/kroatiska veteranen Dubravka Dacic och amerikanskan Leah Scott, som båda har blandat och gett. Den nya danskan Ida Tryggedsson Preetzman däremot verkar vara tryggheten själv och ligger fyra i poängligan med över 19 poäng i snitt per match.

Eos, som denna säsong bara spelat en bortamatch, är lite av ett oskrivet blad trots en tabellplacering som indikerar slutspel. Två vinster hittills, som båda bärgats hemma mot Mark respektive Visby. Förutsättningarna inför matchen är att Eos säkerligen kommer att göra allt för att ta sin första bortaseger, medan vårt mål är att bärga vår första seger.

Vi har nu haft närmare en månad på att oss träna, att få alla spelare att passa in i lagpusslet och att även skärpa den mentala inställningen. Visserligen har säsongen inte börjat som vi önskat, förlustraden (0-6) svider sannerligen i skinnet, men vi har spelat bra hemma. Senast när vi mötte Högsbo var matchen helt jämn (70-70) när 3,5 minuter återstod att spela, men vår energi sinade och motståndarna tilläts göra 12 raka poäng utan att vi fick i någon boll. När vi nu gör vår sjunde match för säsongen har vi, apropå traditioner, förra säsongens sjunde match i skön åtanke. Då hade vi också raden 0-6, tog oss samman och besegrade Telge hemma. Med Shereen Sutherland har vi förbättrat returtagningen, men är fortfarande sämst i klassen (SBL). Framför allt måste vi kunna freda vår egen korg bättre än tidigare under säsongen. Uppgiften blir inte lättare av att Eos har ligans nu längste spelare i sitt lag, Dubravka Dacic (201 cm).

Både Uppsalas och Eos utvecklingslag i damettan har också match på lördag. Eos mot Brahe i Lund och Uppsala hos BG Luleå. Det stökar till det. Eos har tre unga lovande spelare dubbellicensierade, medan Uppsala numera endast har Zanna Bäckman med dubbellicens. Dessutom är Ashleigh Brown också coach för damettalaget. Hur lagen väljer att disponera sina spelare och coacher visar sig på lördag.

Du är varmt välkommen till matchen och att delta i vårt adventsmys. Om du av någon anledning inte är i Uppsala kan du se matchen på damligaföreningens webb-sändning, som du hittar här.

 

Trivia

Om vi börjar med lärdomsstäderna så grundades Uppsala Universitet 1477 medan Lund fick sina privilegier 1666, även om det fanns ett ”Studium Generale” i Lund redan under den danska tiden.

1:a december är sedan några år glöggens dag. Uttrycket glödgat vin dök upp för första gången 1609, även om traditionen att dricka varmt kryddat vin har anor tillbaka till antiken.

Totalt ser matchserien mot Eos under årens lopp ut som följer:

Uppsala Basket vs IK Eos 18 matcher, 11 vinster, 7 förluster och 1219-1114 i poängskillnad

I matchraden inträffade det märkliga att båda lagen vann bortamötena men förlorade hemma de två första säsongerna. Våra största segrar bärgades säsongen då Eos föll ur Basketligan, +36 i båda matcherna.

Av de spelare som var med vid det första mötet i december 2009 finns endast Kajsa Lundahl kvar som spelare i lagen. Det paradoxala är dock att urlundensiskan Kajsa då spelade i Sallén-dräkten. Kajsa gjorde samma resa, som senare också Adriana Camber gjort, d v s avsluta gymnasieutbildningen i Uppsala före flytt till college i USA. Kajsas säsong i Uppsala belönades med utnämningen MIP (most improved player). Med i truppen för Sallén 2009 var också Sofia Åkerman från vår framgångsrika 94-generation med mängder av u-kamper för Sofia (26), Sandra Hansson (42) och Evelyn Troha (31). Paradoxen här är att Sofia, som lagt elitbasketen åt sidan, nu är bosatt i Lund.

Bland spelare i Eos 2009 återfinner vi även Louise Angel, som nu är tillbaka i Eos efter en utflykt till Alvik. Louise har dock skadeproblem och kommer inte till spel. I laget 2009 fanns också Erika Persson, storasyster till tvillingarna Marie och Sofie, som gjorde en säsong i Sallén Basket (2012/13) direkt efter RIG Sanda tillsammans med Elin Gustavsson. Elin, som ju gjorde en lysande sejour hos Colorado State och nu spelar i Spanien. Elin och tidigare nämnda Kajsa bildade tillsammans med Louise Noaksson (också Eos) och Jennifer Stjärnström (fd Dolphins) vårt 3x3 landslag i sommarens EM-kval.

I det här sammanhanget måste vi också passa på att gratulera Adriana Camber, som var med och bidrog till att Iowa State spelade hem WNIT försäsongsturnering och i finalen vann över Miami inför över 10 000 åskådare.

Skribent: Christer Hagberg

Följ oss på sociala medier

Facebook   Instagram   Twitter 

Grasroten 

bjerking

 

    

 

 

 

Postadress:
KFUM Uppsala Basket Dam - Basket
Torgny Segerstedts allé 2
75644 Uppsala

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info