Hoppa till sidans innehåll
Från vänster: Jennie Claesson, Michael Campese, Anki Norrström och Peter Tornberg

Inspirationsföreläsning för en mer jämställd idrott

10 MAJ 2019 17:34
  • Skapad: 10 MAJ 2019 17:34

I september i fjol inledde vi tillsammans med fyra andra idrottsföreningar och representanter från näringslivet i Uppsala ett samarbete med avsikt att inspirera till ett mer jämställt idrottsliv. Då kickades samarbetet igång med ett seminarium på temat ”Min väg till framgång – att som kvinna nå toppen”, där bl a Agnes Nordström berättade om sitt liv som elitidrottskvinna. I går följdes samarbetet upp med en inspirationsföreläsning på temat 50/50.

Föreläsning är kanske ett för formellt ord för det som egentligen var tankar om hur man kan arbeta för att nå en mer jämställd idrott. Mötet inleddes av Magnus Lohe, affärsstrateg Sportfastigheter. Talade gjorde Peter Tornberg, ordförande för Sirius IBK (innebandy), Michael Campese, klubbdirektör Brynäs IF (ishockey) och Anki Norrström, styrelseledamot Sh-bygg under ledning av moderator Jennie Claesson, regionchef Handelskammaren i Uppsala.

Sirius IBK och Brynäs IF är två föreningar med såväl dam- som herrlag i de högsta nationella serierna. Peter Tornberg inledde och presenterade Sirius strategi för en jämställd förening. Bland annat är målet att damer ska ha lika stora resurser och löner 2022 som herrarna (50/50). Målet ska nås utan att herrarnas nuvarande situation försämras. Peter Tornberg följdes av Michael Campese, som berättade om Brynäs arbete med jämställdheten. Michael Campese betonade vikten av att göra det man kan och orkar och bygga över tid. Brynäs har gjort en tydlig satsning på sitt damlag och ämnar fortsätta den satsningen. Föreningen är heller inte rädd för att förflytta resurser till damlaget på resan mot en ökad jämställdhet. Sist bland talarna var Ann Christin Norrström, som nu är styrelseproffs, men har en bakgrund som vd för Länsförsäkringar Uppsala. Ann Christin talade bl a om näringslivets syn på sponsring och hur det kan stärka jämställdheten. Sponsorerna vill nu se ett hållbart samarbete rörande värdegrundande begrepp som bl a inkludering, integration och jämställdhet hellre än enbart synlighet med namn/loggor på matchdräkter och skyltar.

Några citat som slutord.

-”Verkligen en bra början på en resa där det i framtiden kommer bli bättre ekonomiska möjligheter för tjejer att idrotta. Många invanda tankebanor måste ändras för att vi ska komma i mål.”

-”Att gå från verkstad till verklighet är det jobbigaste med att förändra något.”

-”Vi har rullat i gång en snöboll och målsättningen är att den ska bli så stor att den rullar av sig självt i framtiden. Det här är inte något som kommer vara en dans på rosor, utan det är ett hårt jobb.”

Skribent: Christer Hagberg

Följ oss på sociala medier

Facebook   Instagram   Twitter 

Grasroten 

bjerking

 

    

 

 

 

Postadress:
KFUM Uppsala Basket Dam - Basket
Torgny Segerstedts allé 2
75644 Uppsala

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info