Hoppa till sidans innehåll

Målet i Åkeshov stavas bra känsla

2018-03-07 18:16
Alvik Basket vs Uppsala Basket torsdag 8:e mars kl 19.00, Åkeshovshallen
  • Uppdaterad: 2018-03-07 18:56

Förutsättningarna inför torsdagens möte mellan Alvik Basket och Uppsala Basket är olika, men i viss mån även lika för båda lagen. Om vi börjar med olikheterna så är det topp mot botten som möts. Alvik ligger på tredjeplats med två matcher kvar i grundserien och två poäng före Telge Basket i tabellen. Uppsala ligger ohjälpligt förankrade längst ner i samma tabell. Alvik bidrog med fyra spelare till seniorlandslaget under senaste landslagsfönstret – Uppsala ingen. Uppsala spelar med tre amerikanskor i laget – Alvik ingen. Likheterna är att båda lagen kan spela avslappat utan att oroas för vad en förlust kan innebära. Telge kan visserligen passera Alvik i tabellen. Då måste kringlorna vinna sina återstående matcher hos Udominate och mot Luleå, samtidigt som Alvik förlorar sina båda återstående matcher mot och hos oss, eftersom Alvik har inbördes mot Telge. Det är visserligen en möjlighet, när det nu börjat hacka i maskineriet för de båda topplagen på sistone, men sannolikheten är inte särskilt stor.

Vi kan alltså förvänta oss en match i Åkeshovshallen, där båda lagen strävar efter att få en bra känsla inför det stundande slut/kvalspelet. Alvik har inte gått klockrent på slutet. Fem raka förluster mot att dessförinnan ha presterat åtta raka vinster. Alvik är effektivare hemma än borta, framför allt från straffkastlinjen och trepoängslandet.

Alvik är inget långt lag, men ändå det lag, som före Uppsala, blockar flest skott i damligan. I övrigt verkar lagets tredjeplats cementerad i de olika statistikkategorierna. Trea i poäng, returer, assist och effektivitet. Märkligt nog tar en av lagets kortaste spelare flest försvarsreturer per match. Det vi brukar kalla spelförståelse, timing och att vara på rätt plats på plan vid rätt tillfälle. Nu är ju inte heller Klara Lundqvist någon duvunge (trots sin unga ålder) utan är som 18-åring redan etablerad i seniorlandslaget.

Vi har mötts en gång tidigare under säsongen, också det en torsdagskväll, i SEB USIF Arena. Då var Alvik det klart bättre laget och kunde spela hem matchen med 18 poäng. Framför allt Paula Juhlin visade sig från sin bästa sida med 31 poäng efter ett fenomenalt skytte (79% på 2:orna och 60% på 3:orna). Lysande var också tidigare nämnda Lundqvist med 26 poäng. I en jämn match en bit in i 3Q var det, förutom nämnda individuella prestationer, Alviks laginsats och returtagning som fällde avgörande. 18-59 i returer, som gav 21 poäng i 2CP (second chance points) och 8 FBP (fast break points).

Ellinor Holmberg får börja träna med kontakt nästa vecka, medan det ännu dröjer innan Milen Hagos kan gå för fullt. I övrigt är alla tjejer tillgängliga och hungriga efter en bortaseger. Vi mönstrar ju en annorlunda trupp nu än vid hemmamötet med Alvik i slutet av november. Coacher och spelare har delvis fått nya roller. Vi tar ett steg i taget för att få ihop laget. Anfallsspelet fungerar bra, men vi har tappat bort varandra ibland bakåt. Enligt coach Henrik Johansson har vi lagt Dolphins-matchen bakom oss och fokuserar nu på träningarna med fokus på defence. Vi ser fram emot dubbelmötena med Alvik, allrahelst hemmamatchen om halvannan vecka i SEB USIF Arena. En seger där skulle ge oss ordentlig medvind in i kvalspelet, men först gäller matchen hemma hos Alvik, där målsättningen är ha rätt inställning, full energi, bjuda på bra motstånd, visa att vi kan mäta oss med topplagen i Basketligan och naturligtvis ha kul på plan för att få en bra känsla inför fortsättningen av säsongen..

Om du inte har möjlighet att stötta laget på plats i Åkeshovshallen webbsänds den på basketligandam.se, alvikbasket.nu och av unt.se. Uppkast 19.00 på den internationella kvinnodagen. Glöm inte den.

Skribent: Christer Hagberg

Följ oss på sociala medier

Facebook   Instagram   Twitter 

Grasroten 

bjerking

 

 

    

 

 

 

Postadress:
KFUM Uppsala Basket Dam - Basket
Torgny Segerstedts allé 2
75644 Uppsala

Kontakt:
Tel: se under Kontakt
E-post: This is a mailto link

Se all info