Hoppa till sidans innehåll
Foto: Daniel Carlstedt @dcfoto.sport

Möjligheterna finns där

23 FEB 2019 15:29
Uppsala Basket vs A3 Basket Umeå söndag 2019-02-24 kl. 16:00, SEB USIF Arena
  • Uppdaterad: 23 FEB 2019 15:29

Med utgången av fredagens match mellan Visby och Wetterbygden finns fortfarande möjligheterna kvar för Uppsala Basket att nå slutspel även om det blir oerhört tufft. För att nå dit måste vi vinna alla våra kvarvarande matcher och besegra Wetterbygden med minst 28 poäng, medan vare sig Visby eller Wetterbygden får ta hem någon mer seger i grundserien. Möjligheterna till en slutspelsplats är ärligt talat knappast sannolik. Utgångsläget är i alla fall motiverande och vi har stundtals spelat riktigt bra hemma.

Just motivationen är väl kanske A3 Baskets främsta motståndare i den match vi bjuder in till under februarilovets sista dag i Uppsala. A3 är ju enligt en stor del av det svenska basketetablissemanget favoriter till att spela hem säsongens SM-guld och frågan är hur bortalaget ser på matchen. Är det en match, som de andra i serielunken, som ska spelas av, eller tar A3 tillvara på möjligheterna att slipa på slutspelsformen, som ju nu inte är så många matcher bort. Framför allt borde ett av målen för A3 vara att undvika skador.

Vi vill visa vår trogna hemmapublik – TACK för att ni ställer upp – att vi kan och vill vinna mot alla lag i serien. På det berömda papperet ser uppgiften inte omöjlig ut. Ser vi till Umeålagets facit av hittills spelade bortamatcher så är det ju idel segrar och alla bortasegrar har vunnits med tio poängs marginal eller mer. Kan vi bara hänga med i starten, som vi ofta gör på hemmaplan, men haft så svårt med borta, så finns det många tillfälligheter och skeendet i matchen som kan leda till en oväntad hemmaseger. Normalt, grundat på statistiken från lagens hemma- respektive bortamatcher, bör matchen sluta 67-84 efter 17-20 i 1Q.

A3 har ett imponerande och internationellt lag efter svenska förhållanden. Med alla spelare tillgängliga mönstrar laget inte mindre än sju internationella proffsspelare, fem rutinerade elitspelare och två unga talanger med U-landslagserfarenhet ledda av förre landslagscoachen Jan Enjebo. Resultaten hittills har heller inte uteblivit. Umeå leder SBL med idel vinster. I Europa gick det inte riktigt lika bra. A3 är utslaget från fortsatt spel i Eurocup och EWBL.

I vårt möte hos Alvik i lördags visade vi oss inte från vår bästa sida. Vi togs ner tidigt av Alviks aggressiva försvarsspel och deras effektivitet i anfallen och fick en förfärande brant uppförsbacke att kämpa emot. Det har varit en stor del av våra svagare insatser borta. Vi har tidigt ofta försatt oss i ett läge där uppförsbackarna, motluten eller dikena som vi hamnat i tidigt i bortamatcherna blivit oöverstigliga. I fem av våra åtta bortamatcher (statistik saknas fortfarande från en match) har vi gått till periodvila efter första perioden med i snitt minus 17 poäng. Som sagt har vi inlett bättre på hemmaplan och det vill vi visa nu på söndag också.

Det kommer dessutom att bli flera återseenden och möten mellan tidigare lagkamrater som nu står på varsin planhalva mot varandra. Om vi börjar med spelare och coacher som uppträtt i söndagens motståndarlag så har Asleigh Brown och Agnes Nordström spelat flera säsonger i Udominate, som då uppträdde med ass coach Mikael Blomqvist och Hollie Mershon i laget. Tiffany Brown och Sandra Hansson spelade med Uppsala samtidigt med Louse Skyttevall och Sonja Entzenberg som agerade ass coach. Mikael Blomqvist och Ashleigh Brown har också ett förflutet tillsammans i Visby Ladies. Redan 2011-12 spelade både Abigail Asoro och Erica Iderstål i 08 Stockholm HR. I Fryshusets senaste (sista?) ligasäsong 2015-16 spelade förutom Erica Iderstål också Quy Nguyen samt Isabelle Edholm och Danielle Elvbo. Så sent som förra säsongen och den dessförinnan spelade Lina Claesson och Tay’ler Mingo tillsammans i Telge Basket. Flera av spelarna i lagen har också haft sejourer tillsammans i ungdomslandslagen.

Vi har en bra känsla med oss från senaste hemmamatchen som slutade med vinst mot Mark Basket. Då som nu vill vi bjuda på en bra, välspelad och sevärd basketmatch ackompanjerad av en vår erkänt fina kiosk rustad med gofika, hembakat och Andersson & Tillman korv bland annat. Vi provar med ännu ett basketquiz. Denna gång något svårare än senast (se nedan). Varmt välkommen. Kan du inte komma till matchen så ser du den som vanligt på damligaföreningens webbsändning, som du hittar här. GO RED.

Extra läsning

Vi är skyldiga dig en redovisning av svaren på vårt förra quiz. Här kommer frågorna med vidhängt svar.

  1. Vilket lag blev svenska mästarinnor förra säsongen i BLD? Luleå Basket
  2. Hur förkortas den högsta serien i USA och världens bästa damliga? WNBA
  3. En av få svenskor som spelat i den högsta serien i USA är basketfostrad i Uppsala och har även spelat i vårt ligalag. Hennes tre syskon har alla varit ligaspelare. Vad heter hon? Chioma Nnamaka
  4. Uppsalas baskethistoria vimlar av kända basketfamiljer. Till denna säsong spelar ett syskonpar i såväl Uppsalas herrligalag som i vårt ligalag. Vad heter syskonen? Agnes och Axel Nordström
  5. Inom basketsporten används många engelska uttryck. Vad betyder egentligen en airball? Välj rätt alternativ. A) – domarens uppkast vid matchstart, B) – ett skottförsök som varken träffar korg eller planka, C) – en boll som kastas så högt att den träffar ett fast föremål i hallen, som jumbotron, takstol eller själva taket. B
  6. Slutligen en fråga om spelet på plan. Screen är ett begrepp som är vanligt inom elitbasketen. Vad innebär en screen? Välj rätt alternativ. A) – en spelare som ställer sig i vägen för en motspelare för att ge utrymme för en medspelare, B) – en domarsignal som avbryter spelet för att korrigera en felaktig notering på resultattavlan, C) – en försvarstaktik där spelaren viftar med händerna som en vindrutetorkare. A
Skribent: Christer Hagberg

Följ oss på sociala medier

Facebook   Instagram   Twitter 

Grasroten 

bjerking

 

    

 

 

 

Postadress:
KFUM Uppsala Basket Dam - Basket
Torgny Segerstedts allé 2
75644 Uppsala

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info