Hoppa till sidans innehåll

Mot Sjuhäradsbygden

2017-11-18 13:10
Mark Basket vs Uppsala Basket söndag den 19:e november 2017 kl. 16.00, Kinnahallen
  • Uppdaterad: 2017-12-14 16:17

På söndag är det dags för Uppsala Basket att följa det goda exempel Uppsala Basket (herrarna) gav oss i torsdags i Sjuhäradsbygden. Vi åker redan på lördag efter damettamatchen med sköna känslor och vibbar för match hos Mark Basket. Dels har vi en seger i ryggen efter bragdinsatsen senast mot Telge Basket, dels har vi goda minnen från förra säsongens sista match mot Mark som innebar att vi kunde bryta vår förlustrad på 21 raka förluster.

Mark har inför säsongen gjort en del tunga spelarförluster. Tiasha Gray förra säsongens guard och MVP i grundserien har skrivit ett långtidskontrakt med Bnot Hertzliya, Israel. Elin Ljunggren, det tidigare stjärnskottet, egentligen given landslagsspelare och något av Kinnaikon har flyttat till Stockholm för studier och spel med Alvik. Guarden Malaika Green, som kom in i laget efter årsskiftet och medverkade i Marks 17 sista matcher under förra säsongen fick inget nytt kontraktsförslag. Stockholmskorna Johanna Wolde flyttade till Gotland för spel med Visby Ladies, Senait Ghembremeskel flyttade hem igen och syns nu i Fryshusets spelardräkt i damettan medan Kristin Seman, som anslöt under säsongen från Luleå, nu tagit steget över Atlanten för att spela collegebasket i Florida, där hon kommer att möta våra tjejer från Broward och Palm Beach State i NJCAA Region 8.

Kvar i startfemman finns nu bara egenfostrade Amanda Odqvist, som varit Mark/Marbo trogen i hela sin karriär. Där får hon sällskap av pointguarden Janee Thompson (USA), från Halle i Tyskland, Alexis Hyder, direkt från college (Louisiana State University), argentinsk-italienska Florencia Palacios från spel i 10 länder (senast i Libanon) och stockholmskan Erica Iderstål, närmast från spel i Alvik. Laget är kompletterat med Sara Gunnarsson tillbaka efter skada samt fem spelare från lägre divisioner. Mark är ett kort lag. Längst i laget är Hyder (180 cm), som spelar center. Här måste vi dock kasta in en brasklapp, eftersom Palacios är 183 cm enligt eurobasket.com eller 181 cm enligt agenten, men inte mer än 174 cm enligt Mark´s egen redovisning av truppen. Ska man döma av Marks lagbild förefaller agenten (Slammers) vara mest rätt ute. Palacios gifte sig för övrigt i somras med Antonio d´Albero nu i BK Marbos organisation. Samme d`Albero som förra säsongen tog över Östersund i januari, när spanjoren Garcia sparkats.

Förutom en stark startfemma verkar rotationen svagare i Mark. Från bänken får hemmalaget endast 6 poäng i snitt per match. Desto större hot är då importtrion, där amerikanskorna har motsvarande roller som Heather Butler och Jalen O´Bannon hos oss. Prestationerna är också likvärdiga eller i Hyders fall något bättre. Palacios har klivit fram i de två senaste matcherna med runt 20 poäng per match, för vilket hon belönades med en plats i damligaföreningens Veckans Lag, v43.

Mark inledde säsongen med en något oväntad seger mot Norrköping Dolhins med 73-61. AIK slogs också tillbaka med 12 poäng. I övrigt fullbordas raden 2-5 av förluster mot de väntade topp4-lagen samt även hos Eos. Hemma i den för bortalagen traditionellt svårspelade Kinnahallen har hemmalaget spelat 2-2. Förlusterna kom mot Luleå och det Telge, som vi vann emot när Telge hade bortamatch i Uppsala.

Vi tar med oss de tio spelare vi har tillgängliga för spel. Milen Hagos och Agnes Nordström är ännu inte "färdigrehabade" och Linnea Carlsson har tagit en time-out. Ellinor Holmberg hade behövt vara kvar i Uppsala för att plugga, men tog sitt ansvar och följer ändå med och det är vi särskilt tacksamma för. Förra säsongen gjorde Ellinor sina bästa insatser mot just Mark och hon är en spelare vi verkligen behöver ha med oss på plan. Under landslagsuppehållet nötte coachduon detaljer med spelarna under förra veckan för att denna vecka se till spelet som helhet. Dessutom fick tjejerna en välkommen och välbehövlig vila över förra helgen.

Vi kommer att spela vårt spel i Kinna, där vi fortsätter att utveckla det som fungerade så bra mot Telge – ett tight försvar med rörelse och fart i boll och ben i anfallet. Vi skulle också kunna formulera det som Kevin Gaines gjorde efter segern i Borås till unt.se –”om vi håller oss till det vi kan och gör det vi är bra på så är vi bra”.

Statistiken från Marks hemmamatcher och våra bortamatcher denna säsong (fyra var) pekar på en jämn och oviss söndageftermiddag i Kinnahallen.

Lag

Poäng hemma Poäng borta

2p

3p

1p

Returer

Ass

F

TO

S

Blk

 

 

S

F

S

F

S

F

off.

F

tot

 

gj.

 

 

Gj.

MARK HEMMA

68,75

19,8

40

6,25

20,5

10,5

14

11,3

26,5

37,8

10,3

14,3

15

3

0,5

UPPSALA BORTA

69

19,3

47,8

6,75

23

10,3

15,8

13,3

32,8

46

11,3

12,3

15,5

5

1,25

Får statistiken avgöra skulle alltså vårt möte sluta 69-69. Det är ingen avgörande skillnad mellan lagens prestationer. Vi har matat på med fler skott, men med något sämre procent. Däremot kan vårt returtagande bli avgörande. Statistik eller förbannad lögn så avgörs matchen som tur är ändå på plan i Kinna.

Om du efter landslagets uppträdande i SVT saknar livebasket i helgen kan vi rekommendera damligaföreningens webb-TV, där du kan se vår nästa motståndare Alvik ta emot Udominate samtidigt som du följer livestatsen från Kinna. Damligaföreningens återsändning av matcherna året ut hittar du här. I Uppsala kan du också välja att följa våra damettatjejer med Martine Landström, Ida-Maria Larsson och Ellinor Meyer i laget på lördag kl. 15.00 i SEB USIF Arena.

Skribent: Christer Hagberg

Följ oss på sociala medier

Facebook   Instagram   Twitter 

Grasroten 

bjerking

 

 

    

 

 

 

Postadress:
KFUM Uppsala Basket Dam - Basket
Torgny Segerstedts allé 2
75644 Uppsala

Kontakt:
Tel: se under Kontakt
E-post: This is a mailto link

Se all info