Hoppa till sidans innehåll

Returmöte mot Telge

05 JAN 2019 12:01
Uppsala Basket vs Telge Basket, söndag 6:e januari kl. 16:00, SEB USIF Arena
  • Uppdaterad: 05 JAN 2019 12:01

God fortsättning alla basketvänner. Nu är det nytt år och vi vänder blad. Vänder blad gör också säsongens grundserie i SBL. Vi i Uppsala Basket spelar vår första returmatch på trettondagen mot Telge Basket.

Telge har en riktigt stark och sevärd bakplan med landslagsspelarna Klara Lundquist och Ellen Åström tillsammans med unga lovande Patricia Elias som guarder. Serbiskan Tamara Turic har klivit av truppen efter en korsbandsskada. Som ersättare plockade laget in Deanne Weaver (förra säsongen i Dolphins), som efter tre matcher nu hunnit bli varm i Telges gröna ställ och gjorde en dubbel-dubbel i Telges senaste match mot A3 Basket Umeå. En prestation som gav henne en plats i damligaföreningens veckans lag.

Telge ligger på en sjunde plats i tabellen efter nio spelade matcher med fyra segrar. På de tre bortamatcherna har det bara blivit seger mot bottenlaget Visby. 50 års jubilerande Telge har också spelat EuroCup i höst, där laget förlorat de sex matcherna. Telge kan inte vara nöjda med resultaten, men den senaste insatsen, 2018 års näst sista dag, visade att det finns potential i laget. Mot serieledande A3 spelade Telge ett omväxlande försvarsspel, där deras låga zon ställde till problem för A3´s offensiv. Att penetrera zonen, hitta öppningarna bakom zonen och omväxla med långa skott kan vara rätt recept.

Vi mötte Telge Basket redan i säsongens andra match och fick då rejält med stryk i Täljehallen. Vi var då ett nytt lag ledda av en ny tränare. I den matchen tog Telge hand om kommandot från start. Vi var med, men hemmalagets effektivitet med 28 poäng från golvet mot våra 11 på nära nog lika många skottförsök (18-17) redan i första perioden, satte mönster för resten av matchen och var till slut avgörande. Vi tappade allt för ofta positionerna både offensivt och framför allt i försvaret och förlorade returtagningen. Vi har nu haft sju matcher till och ett otal antal träningstimmar på oss att lära känna varandra och veta var vi ska befinna oss på plan. Med Shereen Sutherland i laget har vi nu också en bättre balans under korgarna. Det är ingen vinna eller försvinna match. Huvudsaken för oss är att plocka fram fokus från början igen, ha roligt där ute och visa kvalitet och energi matchen ut. Det gäller att undvika motluten från start, som så lätt leder till desperation och forcerade skottförsök. Att vårda bollen och ta rätt avslut kommer att bli viktiga ingredienser i matchen. Dessutom har vi en klar målbild från förra säsongens möte med Telge Basket i vår hemmaborg, då vi oväntat hämtade hem säsongens första hemmaseger.

Efter matchen dansar laget ut julen tillsammans med de stora och små barn som vill vara med på vår traditionella julgransplundring. Godispåsar utdelas. Hur det såg ut när laget tog sig runt granen som ”små grodor” för två år sedan kan du återuppleva på vårt Instagramkonto.

Om du inte kan se matchen på plats sänder damligaföreningen som vanligt matchen på webben. Du hittar matchen här.

Bonusinformation

Apropå motlut så kan vi inte undgå att ge en tanke till den nu pågående BSBC (Baltic Sea Basketball Cup) i Tallinn för Estland, Finland, Lettland och Sveriges ungdomslandslag U16 och U18. I sin första match mot hemmalaget Estland i torsdags lyckades det svenska DU18 landslaget med nästan ingenting i första perioden. Underläge med 22-5. Svenskorna, med Uppsalatjejerna Lisa Bolander och Olivia Lantz i laget, gav dock aldrig upp utan kunde vända matchen till seger med 68-63. Ett bra exempel på att det alltid lönar sig att kämpa på trots motlut.

Apropå BSBC så är vår coach Janne Hänninen tillika assisterande i det finländska DU16 laget och finns därför inte på vår bänk på söndag.

Skribent: Christer Hagberg

Följ oss på sociala medier

Facebook   Instagram   Twitter 

Grasroten 

bjerking

 

    

 

 

 

Postadress:
KFUM Uppsala Basket Dam - Basket
Torgny Segerstedts allé 2
75644 Uppsala

Kontakt:
Tel: se under Kontakt
E-post: This is a mailto link

Se all info