Hoppa till sidans innehåll

Returmöte mot Visby Ladies

25 JAN 2019 19:07
Uppsala Basket vs Visby Ladies, söndag 2019-01-27 kl. 15:00, SEB USIF Arena
  • Skapad: 25 JAN 2019 19:07

Returmöte mot Visby Ladies väntar på söndag eftermiddag. Den här gången hemma i vår egen borg, SEB USIF Arena. Vår ambition är fortfarande att kunna bjuda in till slutspel senare i vår. Den ambitionen känns nu än viktigare när Uppsalas herrligalag verkar missa slutspelet och till och med riskerar nedflyttning. Elitbasket i Uppsala känns lika givet som att björnar bajsar i skogen. Vi har spelat sammanlagt 40 år i damligan (motsvarande) från inträdet i högsta serien 1974. Vad som händer om vi inte lyckas med vår ambition kan du läsa om under extra information här nedan.

Vi har nu åtta matcher kvar av grundserien. Upp till Wetterbygden, som i nuläget innehar den sista slutspelsplatsen skiljer bara fyra poäng. För att ta oss dit krävs även att vi håller Visby Ladies bakom oss. Det gör vi vid en seger med mer än 24 poäng på söndag. En seger skulle naturligtvis underlättas av en med publik välfylld hall, som stöttar oss som bara en sjätte spelare kan. Därför ser våra sponsorer och samarbetspartner till att du går in GRATIS. Vi ser till att bjuda på extra underhållning i form av skönsång och gymnastikuppvisning, välmatad kiosk, lotterier och annat.

Våra motståndare, Visby Ladies, har genomgått en metamorfos efter årsskiftet. Raden av förluster (nio raka) har bytts mot två raka vinster. I laget som förlorade hemma mot Mark i mellandagarna fick endast sex spelare speltid. Nu har skadade spelare och spelare som varit på långresa kommit tillbaka. Dessutom har lagets förstärkts i ytterändarna på position 1 och 5. Nu finns en effektiv bakplan med nya irländskan Anna Kelly, som på sina endast två matcher i Sverige belönats med plats i Veckans Lag v2 och v4 för sina prestationer samt amerikanskan Zakiya Saunders. Lagom till vårt senaste möte anlände brittiskan Dominique Allen från spel med Sfantu Gheorghe i Rumänien. Nu har hon hunnit vara med och träna under veckan och borde ha mer att visa än vad vi såg i vårt första möte för säsongen. Ladies har nu också en uppsättning postspelare som inger respekt. Förutom Allen finns där redan amerikanskorna Branndais Agee, som ligger tvåa i poängligan med i snitt 19,9 poäng per match och Jasmine Weatherspoon samt svenskorna Senait Ghebremeskel, Veronika Mirkovic och Johanna Raflund. Visby kan verkligen ställa upp med slagkraftigt lag.

Vi har också förstärkt vårt lag. Ashleigh Brown snörar på sig tävlingsskorna igen och är beredd att bidra på plan på söndag. Som klubbdirektör Sonja Entzenberg säger i en intervju med UNT ” – Vi hoppas att hon kan gå in och göra samma jobb som förra säsongen. Att vara en ledare på planen, göra vårt defense bättre och kontrollera returtagningen.” I coachstaben finns nu också basketlegendaren Ike Person.

Vi har hittills spelat bra stundtals i alla våra matcher. Nu gäller det att hålla fokus hela matchen. När vi möttes förra fredagen i Visby krånglade det till sig för hemmalaget med statistiken. En eloge till Visby för att så snabbt uppdatera spelarstatistiken. Däremot är det svårt att utläsa vad som gick så snett för oss under andra halvlek, som vi förlorade med 45-20. Som helhet kan vi ändå konstatera att vårt tvåpoängsskytte inte var godkänt, 31% i högsta nationella serien räcker inte för vinst och topplaceringar. Dessutom hängde vi inte heller med på returtagningarna, vilket vi måste bli bättre på. Vi ligger klart sist i returligan med i snitt 12 returer färre per match än Visby Ladies, alltså 24 tänkbara poäng. I Visby var skillnaden ännu större än snittet, hela 26 returer. Nu är vi på vår egen hemmabana och spelar på samma korgar som vi tränar på alla dagar i veckan.

När vi pratade med Ike inför matchen så var han förväntansfull. Han har sett flera av våra matcher och nu också deltagit under veckan på träningarna. Ikes ambition är att vi ska spela en bättre basket och att alla spelare ska kunna gå av planen efter matchen med högburet huvud, stolta över insatsen. OM det ändå inte skulle räcka till seger ska vi ha förlorat mot ett för dagen bättre lag.

Se nu till att ta dig till hallen på söndag. Om du bara ser en av våra matcher är det den här matchen du ska se. Dessutom till fri entré. Nu gäller det dessutom att sluta upp kring den elitbasket, som fortfarande spelas i Uppsala, så att vi åtminstone har ett lag i SBL kommande säsong. Helst av allt vill vi naturligtvis också ha med oss herrarna. Kom i tid för vi kan inte släppa in fler än 650 åskådare i hallen. Är du någon annan stans i landet och inte kan se matchen live så sänds den som vanligt på damligaföreningens webb, som du hittar här. Vi vill också påminna om att det är RM-helg och att FU16 spelar denna omgång mot Djursholm,  Gammelstad och Södertälje hemma i SEB USIF Arena. Spelprogrammet hittar du här.

 

Extra information

Grundseriens sista omgång spelas 20:e mars, då vi möter Luleå Basket i Luleå Energi Arena. Visby har då redan spelat färdigt för säsongen. Så blir det när det är ojämnt antal lag i serien. Om vi inte hamnar på någon av platserna 1-8 missar vi slutspelet. Blir vi lag 9 eller 10 är det färdigspelat för säsongen. Blir vi sist (11:a) så väntar återkval, som spelas mot det lag som blir tvåa i basketettans Final Four (F4). Segraren i F4 tar en direktplats i kommande SBL.

Basketettans Final Four spelas mellan de två första laget i Basketettan Norra (BEN) respektive Södra (BES). Här är regelverket inte helt glasklart huruvida F4 är ett rent slutspel om placeringarna i basketettan eller ska ses som ett förkval till kvalet till BLD. Är F4 ett rent slutspel skulle i dagsläget BG Luleå och Östersund Basket delta från BEN, medan IK Eos Utveckling och RIG Mark deltar från BES. Då blir Östersund det enda laget från F4 som kan ta plats i SBL och får då den plats som går till segraren i F4. Det innebär också att det sist placerade laget i SBL behåller sin plats även kommande säsong utan återkval.

Om F4 också ses som ett förkval med samma rätt till deltagande som i kvalet till SBL skulle Blackeberg följa Östersund till F4. Från BES skulle i så fall Helsingborg och Lobas få spela F4. Inget av RIG-lagen eller IK Eos Utvecklingslag får delta i kval till SBL. Utifrån nu rådande styrkeförhållande mellan lagen torde Östersund i så fall spela hem segern i F4 och därmed ta direktplatsen kommande säsong i SBL. Vilket av lagen Blackeberg, Helsinborg eller Lobas som kommer tvåa i F4 och får kvala mot jumbon i SBL är svårt att sia om. Sedan återstår också frågan om lagen vill spela i SBL och om de bedöms ha de organisatoriska och ekonomiska muskler som krävs för att få spela i SBL. Anmälan till nästa års seriespel ska vara förbundet tillhanda senast 15:e februari.

Skribent: Christer Hagberg

Följ oss på sociala medier

Facebook   Instagram   Twitter 

Grasroten 

bjerking

 

    

 

 

 

Postadress:
KFUM Uppsala Basket Dam - Basket
Torgny Segerstedts allé 2
75644 Uppsala

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info