Hoppa till sidans innehåll
Foto: Thomas Lönnström/Montage:Uppsala Basket

Säsongspremiär hemma mot Alvik

28 SEP 2018 10:57
Uppsala Basket vs Alvik Basket, lördag 29:e september kl. 15.00, SEB USIF Arena
  • Skapad: 28 SEP 2018 10:57

Då är det dags igen. Säsongspremiär i Sveriges högsta nationella serie i basket för damer, SBL, på lördag. Vi inleder den tionde raka säsongen efter återinträdet i damligan med att möta Alvik Basket i vår egen hemmaborg SEB USIF Arena. Uppkast kl. 15.00 – be there.

Alvik har omsatt halva truppen till den här säsongen. Sju nya spelare in i laget och sex spelare kvar från förra säsongen. Dessutom ny headcoach, då Jurgita Kausaite tidigt gjorde klart med att hon skulle lämna sitt uppdrag. Alvik hämtade in Fotios Ioannidis från AIK Basket för att leda laget. Det tyngsta tappet är naturligtvis att supertalangen, landslagsstjärnan, Alviksikonen m m Klara Lundquist, efter 15 år i Alvikslinnet, valde Södertälje, pojkvännen och Telge Basket i stället för att spela ihop med sina återvändande systrar. Här förlorade Alvik lite av sin själ. Bland nyförvärven märks förra WNBA-stjärnan och kanske den bästa spelaren i SBL den här säsongen, Janel McCarville, som spelade i AIK förra säsongen. Tillsammans med Fotios och Janel från AIK kommer också unga kroatiska talangen Karla Vreš, som kom till Sverige redan som 16-åring för att spela med Visby Ladies. Utifrån ansluter också Lidingöfostrade Amanda Tivenius direkt från college (Nova Southeastern University, FL) och Norrköpingsfostrade Anna Stern. Efter två år på college kommer också Klaras storasyster Anna Lundquist (Siena College, NY), tillbaka till moderhuset. Annas storasyster Frida Lundquist, som efter college (Averett University, VA) förra säsongen spelade med Alviks utvecklingslag tar även hon klivet in i SBL denna säsong. Klivet upp från utvecklingslaget tar också unga talangen (född 2001) Tova Sabel.

I Uppsala har vi haft en än större omsättning. Från vårens relativt stora trupp har tio tjejer försvunnit eller inte erbjudits nya kontrakt. Kvar är stöttepelarna Agnes Nordström och lagkaptenen Ellinor Holmberg tillsammans med Zanna Bäckman och Martine Landström. Från utlandet har vi hämtat återvändande Elin Ekdahl från collegespel i Florida (Barry University) och Louise Ovner närmast från Sydafrika (University of Cape Town). Från Mark Basket ansluter guarderna Quy Nguyen och Erica Iderstål. Från Telge kommer Lina Claesson. Lena Frederiksen kommer från spel med mästarinnorna i Luleå efter tips från Chioma Nnamaka, medan Neramou Jeng senast spelade i Norrköping Dolphins. I tränarstaben finns Ashleigh Brown kvar medan vi hämtat en ung lovande huvudtränare, Janne Hänninen från vårt östra grannland.

Alvik, som blev trea i förra säsongens ligaspel, har framgångsrikt visat upp sig i årets försäsongsmatcher. Laget har spelat dubbelmöten mot A3 Basket Umeå, Luleå Basket och Telge Basket. Endast en förlust, borta hos A3, är det imponerande och skrämmande resultatet, även om segrarna senast mot Luleå, enligt oberoende åskådare, mer berodde på ett ofokuserat och ännu inte samspelt Luleå, än på Alviks briljans. Imponerat har dock Alviks yngsta spelare gjort, speciellt Tova Sabel, som respektlöst klivit in och producerade tvåsiffrigt i flera matcher. Flera spelare har ådragit sig skador eller skavanker och har vilat till och från under försäsongsmatcherna, häribland Anna Lundquist, Janel McCarville, Anna Stern och Martina Stålvant.

Själva har vi spelat fyra träningsmatcher mot damettalag. Vinst i tur och ordning mot Fryshuset, Huddinge och Blackeberg medan vi förlorade mot Östersund. En förlust som enligt Ellinor blev som ett wake-up call. Det går väl inte att säga att vi bjudit på några bländande föreställningar i försäsongsmatcherna även om segern mot Huddinge blev stor, 52 poäng. För coach Janne har huvudmålet under försäsongen inte varit resultaten utan att få ihop ett lag av ett antal individer och alla spelare har fått ordentligt med speltid och har visat upp sig i målprotokollen. Vi har ett förhållandevis kort lag, vilket naturligtvis präglar vår offensiv. Janne vill ha ett snabbt aggressivt spel med många hot mot motståndarnas korg. Det har också visat sig att vi har gott om känsliga händer för att kunna prestera många trepoängare. I skrivande stund har vi inga skador eller skavanker bland tjejerna som hindrar spel.

Det är kul att vara igång igen, för visst har vi saknat studsandet av basketbollar i vår egen hall på allvar och lunken i grundserien. Nu kan vi förvänta oss ett halvår med kul och engagerande basketupplevelser här hemma och borta via webben. Även lördagens match ska sändas på webben, men om du är i Uppsala får du naturligtvis den största basketupplevelsen på plats. På plats kan du också skaffa dig något av våra paket med säsongskort.

GO RED

Skribent: Christer Hagberg

Följ oss på sociala medier

Facebook   Instagram   Twitter 

Grasroten 

bjerking

 

    

 

 

 

Postadress:
KFUM Uppsala Basket Dam - Basket
Torgny Segerstedts allé 2
75644 Uppsala

Kontakt:
Tel: se under Kontakt
E-post: This is a mailto link

Se all info