Hoppa till sidans innehåll

SM framgångar och sommarbasket

30 JUN 2019 22:11
  • Uppdaterad: 30 JUN 2019 22:11

Trots att vi nu är på väg in i semestermånaden juli spelas det fortfarande mycket basket, där nu- och dåvarande Uppsalatjejer röner stora framgångar.

Om vi börjar från början så pågår SM-veckan i Malmö, där Uppsala i fredags deltog i DU19-klassen med lag Celsius. Samma lag Celsius, som vann i Miki Herkel 3x3 för tre veckor sedan. Vinsten i Miki Herkel innebar en friplats med betalt uppehälle i 3x3 SM. Celsius med Lisa Bolander, Chloè Fagerberg, Olivia Lantz och Lisa Martinelle hamnade på samma poäng, tre vinster av fyra matcher i poolspelet, som Stockholmslagen Yellow Moose och Blue Nation. Celsius missade slutspelt på poängskillnad. Vann gjorde nu Yellow Moose och det blev en hedrande tredjeplats för våra stolta framtida elitspelare från Uppsala. Olivia Lantz fick i god Uppsalaanda inte nog med ungdomsbasket utan ställde också upp i laget Blue Nation i seniorturneringen, där det blev förlust i semifinalen mot slutsegrarna Hot Shots. Ännu ett SM-brons till Olivia.

I seniorklassen som spelades färdigt under söndagen deltog Lina Claesson i vinnande lag Hot Shots tillsammans med syster Matilda (Braunschweig) och Frida Fogdemark (basketpensionär?) samt Sofia Pelander (A3 till nästa säsong). Förhoppningsvis Linas första senior SM-guld på väg mot fler.

Vi måste också nämna herrklassen, där Lukas Friberg, som ju så förtjänstfullt leder och deltar i våra sociala projekt vann guldet tillsammans med lagkompisarna bröderna Oliver och Theodor Silveira Övrebö samt Alxander Petrovic – alla med Lidingöbakgrund. Lukas insatser, som var hans första som spelare i 3x3, hyllades också av SVT kommentatorerna. Lukas spelade i linne #13 – en hommage till Ellinor?

Ett stort GRATTIS till alla SM-medaljörer.

I ärlighetens namn måste vi tillstå att Sveriges bästa 3x3 seniorer (Landslagen!) för tillfället spelar kvalifikationsmatcher i Ukraina inför Euro Cup 2019. Vi är naturligtvis stolta över de prestationer Elin Gustavsson och Kajsa Lundahl, som tidigare uppträtt i Sallénlinnet, gör i den svenska landslagsdräkten. Tyvärr klarade inte Sverige av att gå vidare efter vinst i grundspelet mot Litauen och Estland. I det avslutande poolspelet blev det knappa förluster mot Vitryssland och Danmark. Bra kämpat ändå.

I Uppsala håller vi också basketflaggan högt, fast på en annan nivå. Parallellt med Open Basketball på fredagar i Rosendalshallen deltar vi också i Uppsalahems och Uppsala kommuns projekt Mötesplats Gottsunda i Stenhammarsparken. Vi var där för första gången under torsdagen, då Elin Ekdahl studsade basketbollar med ett 50-tal entusiastiska ungdomar. Kolla gärna in projektets Facebook-sida för få en uppfattning av vad som bjuds och när samt när vi kommer att vara där.

Låt oss nu slutligen hoppas att coach Gomez tillsammans med laget i EuroBasket 2019  drar lärdom av det goda exempel damlandslaget i fotboll gett oss under VM så här långt. En semifinalplats borde inte vara någon omöjlighet. Först gäller det att vinna mot hemmalaget Lettland på måndag kväll och vårda bollen bättre än hittills. 21 turnovers i snitt är inte OK på den här nivån.

Skribent: Christer Hagberg

Följ oss på sociala medier

Facebook   Instagram   Twitter 

Grasroten 

bjerking

 

    

 

 

 

Postadress:
KFUM Uppsala Basket Dam - Basket
Torgny Segerstedts allé 2
75644 Uppsala

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info