Hoppa till sidans innehåll

Träningsmatcher i helgen

2018-09-13 17:07
Lördag 15/9 kl 14.00 vs Huddinge i Stuvstahallen, Fotbollsvägen 34, Huddinge samt Söndag 16/9 kl 11.00 vs Östersund i Östervåla Sporthall, Sportvägen 8, Östervåla
  • Uppdaterad: 2018-09-13 17:10

En försäsongsmatch är avklarad och det gick ju bra. Vinst mot Fryshuset med 54-72. Mer om den matchen nedan. Nu väntar två träningsmatcher till helgen, Huddinge Basket i Stuvstahallen kl 14.00 på lördag och Östersund Basket i Östervåla Sporthall på söndag kl 11.00. Träningsmatchandet avslutas sedan i vår hemmaborg (SEB USIF Arena) på torsdag kväll kl 19.30 mot KFUM Blackeberg.

Huddinge spelade i Basketettan Södra förra säsongen, där laget placerade sig som femma av åtta lag i fortsättningsserien. Naturligtvis vet vi inte vilket lag Huddinge kommer till spel med, men i sin laguppställning hittar vi ett respektingivande namn, basketlegendaren Nina Baresso. Nina är en av svensk dambaskets största stjärnor med 18 seniorlandskamper, 3 SM-guld och proffsspel i spanska Salamander. Nina debuterade i damlandslaget redan innan våra Lina Claesson och Neramou Jeng var födda, men Nina kan än. Förra säsongen tog hon hem poängtiteln i damettan med i snitt 20,6 poäng på 24 matcher.

Östersund från Basketettan Norra spelade i Basketligan så sent som för två säsonger sedan. Resultatet då ledde till kvalspelet efter förlust i inbördes möten mot Visby. Vi möttes i återkvalet, som slutade med förlust i Östersund och vinst hemma. Då mönstrade Östersund bl a Taylor Wurtz (Telge förra säsongen och nu Lattes Montpellier, Frankrike) och duon Danielle Elvbo och Isabelle Edholm (båda nu A3). Östersund har höga ambitioner och siktar på uppflyttning till ligan med två amerikanskor i laget och flera svenska spelare med ligaerfarenhet.

Matchen spelas i Östervåla eftersom vi vill stötta basketen och det jobb som görs av eldsjälar på flera tidigare ”basketvita” orter i Uppland, där sporten nu börjar etablera sig. Planen är att bjuda på propagandabasket, som klubbdirektör Sonja Entzenberg sa till UNT.

I samband med lagfotografering/mediadagen pratade vi med flera spelare om säsongens första match. Alla tyckte att det var kul att vara igång, att vi har ett bra lag med bra träningsvilliga individer, som nu börjar klicka. Vi kan se säsongen an med tillförsikt. Sju nya spelare, som inte spelat med varandra tidigare tillsammans med fyra tjejer från förra säsongens lag utgjorde det lag vi ställde på plan mot Fryshuset. 

Premiär i Uppsala-linnet gjorde #4 Brandi Buie, #6 Quy Nguyen, #7 Louise Ovner, #8 Lena Frederiksen, #11 Lina Claesson, och #14 Neramou Jeng. Nypremiär var det för #12 Elin Ekdahl som senast uppträdde i ett Uppsalalinne säsongen 2013/2014, då i damettan. Bland nyförvärven saknade vi Erica Iderstål som råkat ut för en sträckning och avstod från att spela. Erica är OK igen och gör sin debut för Uppsala Basket på lördag hos Huddinge, om inget oförutsett inträffar. Alla nya Uppsalaspelare gjorde också sina första poäng för Uppsala.

Det började hur bra som helst med ett spel som coach Janne förespråkar, snabb, aggressiv basket, med mycket spring i benen. Louise Ovner sköt in sig direkt på korgen och öppnade med två treor på raken. Hux flux stod det 15-1 i protokollet innan Fryshuset kom med i matchen. Sedan visade det sig att träning 5x5 inte är lika som matchsituationer. Vi kom igen i tredje perioden, men tappade i sista. Upp och ner som en typisk träningsmatch. Alla tjejer fick speltid och ingen spelade längre än c:a fem minuter åt gången. Det viktiga för coach Janne Hänninen var att alla fick vara delaktiga och känna på matchtempot.

Även om Fryshuset är ett damettalag, så får vi komma ihåg att laget från plantskolan i Stockholm är ett ungt, hungrigt men ändå erfaret lag. Laget ställde upp med fem spelare som känt på hetluften i damligan, en återvändare från college och övriga spelare med superettaerfarenheter.

Matchen slutade 54-72 efter periodsiffrorna 10-23, 16-16, 11-23 och 17-10.

Poänggörare Uppsala Basket: Louise Ovner 15, Agnes Nordström 14, Neramou Jeng 12, Brandi Buie och Ellinor Holmberg 8 var, Lena Frederiksen 7 samt Lina Claesson, Elin Ekdahl, Quy Nguyen och Louise Skyttevall 2 var.

Tvåsiffriga i Fryshuset var Hajarata Toray 15 och Vanessa Jurewicz 11.

Ytterligare synpunkter på matchen och samarbetet mellan coacherna får du i den intervju vår Daniel Bergin gjort på vår Facebook-sida.

Skribent: Christer Hagberg

Följ oss på sociala medier

Facebook   Instagram   Twitter 

Grasroten 

bjerking

 

 

    

 

 

 

Postadress:
KFUM Uppsala Basket Dam - Basket
Torgny Segerstedts allé 2
75644 Uppsala

Kontakt:
Tel: se under Kontakt
E-post: This is a mailto link

Se all info