Hoppa till sidans innehåll
Foto: Daniel Carlstedt @dcfoto.sport

Vi drog det kortaste strået i en rafflande avslutning

02 MAR 2019 19:07
IK Eos vs Uppsala Basket 61-53
  • Skapad: 02 MAR 2019 19:07

Inte de allra bästa förutsättningarna för Uppsala Basket mot IK Eos, men laget försökte ändå. Ellinor Holmberg insjuknade och kunde inte ställa upp till spel, Ashleigh Brown har tagit av sig tävlingsskorna för säsongen och Louise Skyttevall var inte heller tillgänglig för spel. Det blev ingen katastrofal uppförsbacke, men minus 10 poäng i första perioden visade sig i slutändan vara ett något för stort motlut att ta sig över, men vi var ändå över kullens topp och gick upp i ledningen i sista perioden.

Vi hade åkt ner redan på fredagkväll för att vara på alerten vid matchstart. Det gick väl sådär. Eos spelade hem 1Q med bättre skytte och dålig returtagning av oss under vår egen korg. Tiopoängsskillnaden kan enkelt beskriva i form av 10 poäng på second chance points, då Eos kunde riva ner hälften av de tolv returerna under vår korg med tillägget att hemmalaget sköt 45% från golvet medan vi bara presterade 26%. Uppsala spelade upp sig i 2Q trots att hemmalaget kunde gå till halvtidsvila med 13 poängs ledning. Efter vilan visade Uppsala upp ett helt annat spel och vann 3Q med 5-14. I sista perioden gick vi till och med upp i ledningen (48-49) med 7:20 minuter kvar att spela. Poängen växlade sedan och när tre minuter återstod var det helt jämnt 53-53. Liknelsen med vårt förra möte i SEB USIF Arena ligger nära tillhands. Då var det också helt jämnt när tre minuter var kvar av matchen 69-69. Då kunde Eos spela hem slutet av matchen med 6-14. Nu i Eoshallen vann också Eos de tre sista minuterna med åtta poäng, nu 0-8. Fokus och energi sinade de sista minuterna då vi helt missade fyra fina försök kant ut för 9 poäng, medan hemmalaget var kallare och kunde sätta fyra av sex försök.

Ska vi peka ut någon enskild spelare så är helt klart Dubravka Dacic, som vi varnade för innan matchen, av alldeles speciell betydelse för hemmalaget när det hettade till i slutet. Dacic fick gå av plan i slutet av tredje period efter en teknisk foul vid ledning för Eos med 45-39. Dacic blev kvar på bänken medan vi hämtade in försprånget och kunde gå till ledning. När Dacic kom in igen efter att ha vilat runt fyra minuter fick Eos en bättre balans i spelet och av Eos sista åtta poäng levererade Dacic själv de sex första.

Dacic kunde ändå inte gå av med epitetet planens effektivaste spelare. Det var i stället Agnes Nordström som nådde högst poäng i den kategorin med 11 poäng, 11 returer och 7 assist. Vi såg också en hel del bra prestationer och vackra inspel som lovar gott inför de avslutande matcherna i grundserien. Ett område som nog coach Ike Person får fokusera på är returtagningen. Vi visste visserligen från match ett att det skulle bli en akilleshäl för oss och vår placering i returligan talar samma språk, men att som i dag på våra missade 39 skott från golvet bara riva ner fyra anfallsreturer måste bli bättre om vi ska ha chansen att vinna någon mer match. Vi ska också ta med oss att förlusten borta med bara åtta poäng hade kunnat bli något helt annat med en frisk Ellinor Holmberg i spel, som ju levererar över 10 poäng i snitt per match.

Till matchens MVP i respektive lag utsågs Agnes Nordström och Kajsa Lundahl.

Matchen slutade 61-53 efter periodsiffrorna 24-14, 16-13, 5-14 och 16-12.

Poänggörare Uppsala Basket: Shereen Sutherland 17, Erica Iderstål och Agnes Nordström 11 var, Quy Nguen 5, Louise Ovner 4, Lina Claesson 3 samt Elin Ekdahl 2.

Poänggörare IK Eos: Dubravka Dacic 16, Kajsa Lundahl 11, Ida Tryggedsson Preetzman 8, Vendela Genell och Tove Hultin 6 var, Leah Scott 4 (14 returer), Felicia Dourva och Louise Noaksson 3 var samt Sofie Ljungcrantz och Evelina Svensson 2 var.

Skribent: Christer Hagberg

Följ oss på sociala medier

Facebook   Instagram   Twitter 

Grasroten 

bjerking

 

    

 

 

 

Postadress:
KFUM Uppsala Basket Dam - Basket
Torgny Segerstedts allé 2
75644 Uppsala

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info