Hoppa till sidans innehåll
Foto: Privat, Uppsala Basket

Amanda Tivenius ansluter

14 SEP 2020 18:22
  • Uppdaterad: 14 SEP 2020 18:22

Det är med glädje vi kan presentera Amanda Tivenius, som tecknat kontrakt med oss inför kommande säsong.

Lidingöfostrade Amanda Tivenius är född 1996, 183 cm lång och spelar företrädesvis på någon av forwardpositionerna. Amanda drog aldrig på sig några tävlingsskor förra säsongen utan prioriterade vidareutbildning i Frankrike vid EDHEC Business School i Lille och praktikarbete i Uganda.

Säsongen dessförinnan 2018/19 spelade Amanda med Alvik i 15 matcher i SBL och dubblerade med fem matcher i damettan. Inte nog med det, hon spelade också med i Handelshögskolans basketlag SASSE, som med ett mixat femmannalag vann RoyalCup i början av maj 2019. Royal Cup anordnas av School of Business and Economics vid Universiteit Maastricht. Som om inte det var tillräckligt med basket deltog Amanda också i svenska seniordamlandslaget i 3x3, som kvalade för EM. 

Amanda inledde sin basketkarriär i Lidingös ungdoms- och damettalag, där hon var en av de bärande spelarna i alla lag hon spelade i. Som 17-åring debutera hon i damligan med Solna Vikings. Efter året i Solna påbörjade Amanda sin collegebana i Fullerton, Kalifornien med California State University, Fullerton. Eter två år bytte Amanda lärosäte i USA till tvärs över kontinenten och Nova Southeastern University med dambasketlaget NSU Sharks i Fort Lauderdale, Florida, där hon examinerades 2018. Direkt från college tog Amanda plats i Alviks liga- och damettalag.

Amanda har genomgående under åren fått mycket speltid och haft ett bra skytte. Under sista året på Fullerton och första året på NSU var hon 50%-ig från golvet, vilket är en bra siffra. Hon har snittat mellan 2,0 och 8,5 poäng under liga- och collegeåren. Som en jämförelse så spelade Amanda runt 30 minuter i damettan med både Lidingö och Alvik och snittade då runt 14 poäng. Amanda kan också skriva in 52 ungdomslandskamper med U16-20-lagen i sitt basket-CV.

  • det ska bli superkul att spela i ligan igen och med ett lag med så mycket ambition och energi, både i laget, i coachstaben och utanför hallen, säger Amnada. Jag trivs verkligen med tjejerna i laget. 

Mady är mycket nöjd att vi kunnat signa Amanda.

  • Hon är en bra karaktär och en bra spelare med mycket energi och kämpaglöd, som kommer att göra skillnad i matcherna framöver.

Amanda kommer nu också att börja en anställning på kommunikationsbyrån Södra Tornet i Uppsala. De har skräddarsytt en tjänst för henne, som gör att hon kan spela elitbasket för Uppsala och samtidigt arbeta som konsult hos dem.

  • Amanda har en gedigen utbildning och en intressant bakgrund som passar oss perfekt, säger Anna Sundström, VD för Södra Tornet. Vi är mycket glada att kunna anställa henne hos oss och samtidigt ge henne möjlighet att spela för Uppsala Basket.

Varmt välkommen till Uppsala Amanda!

Du kan  höra en intervju med Amanda som vi gjorde efter gårdagens träningsmatch mot Södertälje på YouTube.

Skribent: Christer Hagberg

Följ oss på sociala medier

Facebook   Instagram     

Bjerking_org.jpg

    

  

 

 

Postadress:
KFUM Uppsala Basket Dam - Basket
Torgny Segerstedts allé 2
75644 Uppsala

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: info@uppsalabasket.s...

Se all info