Hoppa till sidans innehåll

Den uppskjutna matchen hos A3

03 JAN 2021 19:29
A3 Basket Umeå vs Uppsala Basket, måndag 4:e januari 2021 kl.18:00 i Umeå Energi Arena
  • Skapad: 03 JAN 2021 19:29

Då drar vi igång basketåret 2021 med årets första match hos A3 Basket Umeå i Umeå Energi Arena måndag 4:e januari med uppkast kl. 18:00. Egentligen skulle grundserien ha vänt efter 11 matcher i samband med årsskiftet, men med covid-19 smitta i lagen så har vi tre uppskjutna matcher som också ska spelas. Först ut är det uppskjutna mötet hos A3, som också är basketligans första match för året. Som vi vant oss med under rådande pandemi så ser du matchen via webbsändningen på SolidSport, som du hittar här.

A3 har i år en trupp, som har fem spelare kvar från förra säsongen, varav ”vår” Sandra Hansson ju är långtidsskadad. Kvar av svenskorna är etablerade Isabelle Edholm, Kristina Udekwu Jansson (fostrad i Alvik) och unga Moa Dellbro. Dellbro är tillsammans med, från Östersund återvändande, Ida Lundgren de enda Umeå-fostrade spelarna i laget. Tyskan Ama Degbeon, som anslöt till truppen inför slutspelet i våras, har också förnyat kontraktet. Jan Enjebo gör nu sin fjärde säsong som headcoach. Förutom Degbeon har A3 värvat fyra importspelare. Spanjorska centern Miriam Forasté, Degbeons landslagskamrat guarden Emma Stach, litauiska Gintarė Mažionytė från Gernika KESB i spanska högstaligan och ett förflutet i Udominate samt amerikanska pointguarden Janee Thompson från tjeckiska högstaligan (Zabiny Brno) och ett förflutet i Mark Basket. Truppen är kompletterad med Blackebergsfostrade Linnea Rosendal från spanska andraligan (C.B. Arxil Pontevedra), Cajsa Uhrström från Wetterbygden Sparks och påläggskalven (född 2001) Elvira Öhrn från Sundsvall.

A3 har, efter två tidiga förluster hos Luleå Basket och mot Alvik Basket, sju raka segrar och raden 9-2. Laget är målfarligt och har näst efter Högsbo Lions producerat flest poäng per match, men släpper samtidigt till många poäng bakåt. Bland de åtta lag som nu ligger på slutspelsplatserna har bara IK Eos och Södertälje BBK släppt till fler poäng i egen korg. Ser vi till hur lagen spelat hemma/borta tidigare så har Umeå raden 4-1 i Umeå Energi Arena med poängskillnaden 85-75, medan vi har spelat 3-1 med poängskillnaden 77-65 på våra bortamatcher. Förlusterna för både A3 och oss kom mot Alvik.

Det gäller att spela ett varierat och vårdat försvarsspel. Vi måste kunna variera mellan kvinna-kvinna och zonförsvar beroende på matchbild och hemmalagets disposition av sin trupp, samtidigt som vi inte får sätta oss i tidiga foulproblem, där vi är det lag i damligan som ådömts flest foul hittills. Att fortsätta jaga returer, som vi faktiskt är bäst på hittills i SBL, blir också en viktig faktor liksom, att inte ge onödigt fritt fram för A3:s trepoängsskyttar, i första hand Forasté och Stach, där hemmalaget skjuter vart tredje försök från golvet från trepoängslandet. Offensivt kommer vi till spel med ett hot inside från våra twins (towers eller soul-sisters, välj själv) omväxlande med hotet från våra duktiga trepoängsskyttar, där vi är det lag i basketligan, som sätter flest av våra försök från distans.

Coach Mady ser fram emot mötet i Umeå och säger att: 

-”det ska bli kul att få spela match igen efter över en månads uppehåll. Det blir en svår uppgift att ta nattåget hem igen med en seger i bagaget, fortsätter coach Mady, men inte omöjlig och den chansen ska vi ta.”

Vi tar alltså tåget upp till ett kylslaget skälvande (drabbades av ett jordskalv under söndagen) Umeå med nio spelare sugna på att få spela match igen. För Klaudia Lukačovičová och Zenta Meļņika blir det en speciell resa tillbaka till den arena de känner så väl från tiden med Udominate. 

GOD FORTSÄTTNING och GO RED!

Skribent: Christer Hagberg

Följ oss på sociala medier

Facebook   Instagram     

Bjerking_org.jpg

    

  

 

 

Postadress:
KFUM Uppsala Basket Dam - Basket
Torgny Segerstedts allé 2
75644 Uppsala

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: info@uppsalabasket.s...

Se all info