Hoppa till sidans innehåll

EM-kvalet

11 NOV 2020 14:34
Om Sverige och Zenta Meļņikas Lettland
  • Skapad: 11 NOV 2020 14:34

Den här veckan har 33 europeiska ligor stängts för att öppna det andra av tre landslagsfönster för kvalmatcher till EM för damer 2021. EM-kvalet är indelat i nio grupper benämnda A-I, där gruppvinnarna och de fem bästa tvåorna i varje grupp går vidare till slutspelet, som planerats till 17-27 juni 2021 i Frankrike och Spanien.

I den pandemi som råder i hela världen har matcherna ändrat karaktär i denna kvalomgång. I stället för traditionella hemma/bortamöten spelas den här omgången i sex ”bubblor”. Sverige, som tillhör B-gruppen tillsammans med Israel och Montenegro, spelar på Kreta. Vår hemmamatch mot Israel 14:e november spelas därför i Heraklions Arena lördag 14:e november med uppkast kl. 13:00 (svensk tid). Matchen sänds på SVT1 med start 12:55.

Vi har för tillfället ingen aktiv spelare från Uppsala med i det svenska seniordamlandslaget, men kan glädja oss att se Elin Gustavsson i landslagsdräkten. Elin från Äli spelade ju som bekant med oss säsongen 2012/13. Elin gjorde därefter en framgångsrik karriär på college hos Colorado State och har efter det etablerat sig som proffs i Europa. Efter tre säsonger i spanska högsta ligan återfinns hon nu Belgien.

Zenta Meļņika, som ju i allra högsta grad är aktiv i vårt lag den här säsongen, är uttagen till Lettlands landslag, som tillhör I-gruppen tillsammans med Kroatien, Nordmakedonien och Tyskland. I-gruppen spelar sina kvalmatcher denna omgång i Riga där även D-gruppens sammandrag spelas. Zenta kliver in på plan redan 12:e november kl. 18:45 mot Tyskland. 14:e november spelas den andra matchen för Lettland i denna omgång mot Kroatien. Uppkast kl. 18:45. Matcherna sänds på lettiska LTV7. Kan du inte ratta in lettisk TV, så sänder även FIBA matchen via sin youTube-kanal, som du hittar här.

Hur det går för de lag vi har ett speciellt intresse för visar sig när omgången är färdigspelad. Bollen är rund, som det ju sägs inom fotbollen, med betydelsen att allt kan hända. Även basketbollen är rund, vilket inte minst Umeå BSKT visade i den senaste herrligaomgången, då de ”skrällvann” över Norrköping Dolphins. Så vi låter lagen spela om slutspelsplatserna i stället för att ta ut något i förskott. Paul Nilsen, krönikör hos FIBA, har vågat sig på en ranking av de 33 lagen. Sverige rangordnas som nummer fyra och spås ha goda chanser till avancemang redan efter denna omgång. Våra chanser kommer naturligtvis att försvagas om Amanda Zahui inte kan ansluta till truppen. Det ser svårare ut för Lettland som rankas som nummer 17 med Kroatien (#6) och Tyskland (#15) framför sig. Lettlands chanser kan väl sägas vara förbättrade av att de nu får hemmaplan i stället för att spela borta mot Kroatien och Tyskland. Att den stora lettiska stjärnan Aneta Steinberga kommer att delta är naturligtvis också ett plus för hemmalaget.

Mer om kvalet till EM 2021 hittar du på FIBA.com.

Skribent: Christer Hagberg

Följ oss på sociala medier

Facebook   Instagram     

Bjerking_org.jpg

    

  

 

 

Postadress:
KFUM Uppsala Basket Dam - Basket
Torgny Segerstedts allé 2
75644 Uppsala

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: info@uppsalabasket.s...

Se all info