Hoppa till sidans innehåll

Mot Mark

26 FEB 2021 20:28
Uppsala Basket vs Mark Basket lördag 27:e februari kl. 14:00, Upplands Bilforum USIF Arena
  • Uppdaterad: 26 FEB 2021 20:28

Slutspelet närmar sig nu med stormsteg. Kvar att spela är fyra matcher för alla lag utom A3 Basket Umeå och Helsingborg BBK, som har fem matcher kvar. Våra tre närmaste matcher, då vi möter motstånd som ligger efter oss i tabellen, har stor betydelse för att vi både i teorin och praktiken ska kunna säkra slutspelsplatsen. Samtidigt ger det möjligheter att klättra i tabellen.

Normalt brukar ju Uppsala invaderas av knallar i början av februari varje år i samband med Distingsmarknaden, men i år är ju ingenting sig likt från tidigare år. Den enda invadering vi får från Sjuhäradsbygden i år är när Mark Basket från Kinna kommer på besök till Uppsala på lördag 27:e februari. Uppkast kl. 14:00 i Upplands Bilforum USIF Arena. Som vanligt ser du matchen på SolidSport. Webb-sändningen hittar du här.

Mark Basket har haft en turbulent säsong. Inför säsongen var förhoppningarna stora och coach Frank Alm sa till damligaföreningen att

  • ”Vi är ju inte seriefavoriter på något sätt. Realistiskt så tycker jag att, kommer vi topp sex, har vi gjort en väldigt bra säsong.”

Nu blir det inte så. Mark har två segrar av hittills spelade 18 matcher. Båda vinsterna hemma mot Helsingborg BBK respektive IK Eos. Mark har inga möjligheter att nå en slutspelsplats, utan får dra andra erfarenheter av säsongen. Den mest omtumlande perioden var runt jul och nyår. Inför den sista hemmamatchen före jul vägrade lagets amerikanska trio att åka till Göteborg för att spela hos Högsbo Lions. Kontrakten bröts därmed och Mark inledde 2021 med att spela med bara unga svenskor spetsat med veteranen Florencia Palacios (se nedan). Laget spelade säsongens hittills bästa basket när man i mitten av januari vann mot Eos i Kinnahallen. Mark förvånade sedan stora delar av basketSverige, när man trots framgången med ett ungt, närproducerat lag (enligt Markbladet) plockade in tre nya amerikanskor i laget. Forwarden Jordan Augustus samt guarderna Taylor Edwards och Chance Graham alla direkt från college har nu hunnit spela 5-6 matcher.

Senast vi möttes i Kinnahallen i november vann vi med 60-82, i match där vi satte oss i ledningen med 6-0 direkt och sedan aldrig släppte ledningen ifrån oss.

Vi har nu lämnat insatsen hos Högsbo Lions bakom oss och ser framåt. Coach Mady Madhy känner ingen större oro inför matchen utan tycker att

  • ”Vi vill visa att vi kan och är förtjänta en slutspelsplats. Vi vill komma tillbaka till den känsla vi hade i början av säsongen och som vi återfick i våra tre senaste segermatcher. Det är vad vi riktar in oss på i matchen mot Mark.”

Matchvärd i lördagens match är Bjerking AB. Bjerking är Sveriges äldsta medarbetarägda teknikkonsultföretag. Med 400 medarbetare och kontor i Uppsala och Stockholm erbjuder Bjerking kvalificerade konsulttjänster inom samhällsbyggnad. Mångfalden, dynamiken och synergin mellan Bjerkings team, tjänsteområden och partners är nyckeln till framgång. Genom kompetens och engagemang skapar Bjerking värde för kunderna och det bästa samarbetsklimatet för hållbara lösningar. Läs mer på bjerking.se.

GO RED!

Trivia

Florencia Palacios innehar Guiness World Record som “The most professional basketball teams played for by a female”. Florencia spelade i sitt 27:e lag när hon beträdde golvet med Breidablik Kopavogur, Iceland, i februari 2019.

Spekulation om de sista slutspelsplatserna

Det ska alltså spelas fyra omgångar till innan vi med säkerhet vet vilka lag som tar de sista platserna. Vårt läge ser onekligen bra ut. Betänk att vi har Mark Basket, Helsingborg BBK och Visby Ladies, som alla ligger efter oss i tabellen, kvar att möta. Vi avslutar sedan grundserien hos Norrköping Dolphins.

Förutsättningarna är att de fem första lagen i tabellen sitter säkra och bara har inbördes ordning och eventuellt motstånd i kvartsfinalserien att spela om. Nog så viktigt, samtidigt som vi förmodar att alla inblandade lag vill slipa på slutspelsformen.

Däremot är platserna 6-8 ännu inte huggna i sten. Spelordningen i kvartsfinalerna är ju att lag 8 i tabellen möter 1:an, 7:an 2:an o.s.v. i bäst av tre, med hemmaplansfördel för det bäst placerade laget i grundserien. Läget för de lag som kämpar om de sista slutspelsplatserna är

PLACERING

LAG

VINSTER

FÖRLUSTER

POÄNG

6

IK Eos

8

10

16

7

Södertälje BBK

8

10

16

8

Uppsala Basket

7

11

14

9

Wetterbygden Sparks

6

12

12

10

Visby Ladies

4

14

8

Mark och Helsinborg har ingen chans att nå slutspel. Visby har en teoretisk chans, men mindre trolig eftersom man har kvar bl.a. Högsbo Lions borta och Alvik Basket hemma och måste vinna minst en av dessa och samtidigt vinna hos oss med mer än 35 poäng för att komma före oss i tabellen, förutsatt att vi inte vinner någon fler match i grundserien. Dessutom måste Ladies gå segrande ur mötet mot Eos.

Wetterbygden Sparks däremot har bara en seger mindre än vi. Därför krävs det alltså att Sparks vinner två matcher fler än vad vi gör för att passera oss i tabellen, eftersom vi har inbördes fördel. Wetterbygden har kvar Dolphins, Mark, Södertälje och A3 Basket Umeå kvar att möta. Visst är det möjligt, men sannolikheten för att lyckas med det gränsar till det omöjliga.

Tittar vi då uppåt i tabellen så ser våra möjligheter att avancera onekligen ljusa ut. Södertälje, som nu har en seger mer än vi, har ett svårare program kvar. Vinner vi de tre närmaste matcherna måste Södertälje också vinna tre matcher för att vara före oss i tabellen, eftersom vi har fördel i inbördes möten, d.v.s. Södertälje måste vinna hemma mot antingen Alvik Basket eller Luleå Basket samt båda bortamatcherna hos Eos och Wetterbygden.

Det är inte heller omöjligt att passera Eos i tabellen, men Eos har kvar att möta bl.a. Visby och Helsingborg, Det räcker med vinster i de matcherna för att vara före oss om vi bara segrar i de tre närmaste matcherna, eftersom Eos har inbördes mot oss.

Skulle slutligen både vi, Eos och Södertälje hamna på samma poäng så har Eos fördel och vi kommer före Södertälje.

Skribent: Christer Hagberg

Följ oss på sociala medier

Facebook   Instagram     

Bjerking_org.jpg

    

  

 

 

Postadress:
KFUM Uppsala Basket Dam - Basket
Torgny Segerstedts allé 2
75644 Uppsala

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: info@uppsalabasket.s...

Se all info