Hoppa till sidans innehåll

Mot norr

26 JAN 2021 19:31
Luleå Basket vs Uppsala Basket onsdag 27:e januari kl. 18:30, Luleå Energi Arena
  • Uppdaterad: 26 JAN 2021 19:31

Äntligen dags för match igen, när vi nu möter Luleå Basket i ett returmöte. Uppkast onsdag 27:e januari kl. 18:30 i Luleå Energi Arena.

Säsongens tidigare möte i Uppsala slutade 59-69, efter en match mellan två L-A-G. Siffrorna säger väl egentligen vad det var fråga om. Bortalaget var i snitt 2-3 poäng bättre per period. Ingen spelare stack ut med 20 eller fler poäng. I princip levererade alla spelare på plan, även om bortalaget fick ut mer av sina avbytare. Då ska vi ändå komma ihåg att Luleå valde att inte starta med landslagsspelare som Allis Nyström och Freja Werth, de två spelarna i bortalaget som satte flest poäng i matchen.

Sedan den matchen har Luleå skickat hem brasilianskan Debora de Costa och Tilde Ahlin har valt att bryta kontraktet för att satsa på den civila karriären. I stället har hemmalaget plockat in WNBA-meriterade Margret Taylor Lucas. Det är en riktig skarpskytt Luleå har lyckats värva. Hennes meritlista från college med Pennsylvania States Lady Lions är hur lång som helst. Här vill vi bara nämna 2 510 poäng under de fyra collegeåren, varav 365 trepoängare på 880 försök (41,5%) samt att hon var hur säker som helst från straffkastlinjen (90,7%). Inte för inte fick Lucas smeknamnet ”Machine Gun Maggie” under åren med Lady Lions. Hon draftades som 21:a av Phoenix Mercury 2014, men byttes till Indiana Fever, där hon spelade totalt 60 matcher 2014 och 2015, följt av fyra matcher 2016 innan hon drabbades av brustet främre korsband, som heller inte tillät något spel under 2017. 2018 spelade Maggie totalt 8 matcher efter att bl.a. ha värvats av först Atlanta Dream och sedan Dallas Wing. Förra säsongen spelade Lucas med Tiajin Ronggang i nordöstra Kina.

Om coach Robin Sandberg ändrat sin gameplan med Lucas inträde i laget eller om han testade olika spelalternativ senast hos Visby Ladies framgår inte av rapporterna från matchen. Innan Visby-matchen sköt Luleå drygt 26 försök/match från trepoängslandet (ganska nära ligasnittet på 23,7 försök per match från distans). Hos Visby avlossade laget distansbössan 38 gånger med bra resultat – bl.a. satte Lucas 6 av 11 försök, Matilda Ekh satte också 6 på bara 7 försök (86%!) och Chioma Nnamaka satte goda 3 av 6 försök. Men det är inte bara distansskyttet som Luleå har i sin hotbild. Idel ädel landslagsadel med Ellen Nyström som spelfördelare (tillika vass 3p-skytt), ungdomarna Matilda Ekh och Freja Werth som själva kan penetrera mot korgen, säkerheten själv under korgarna Allis Nyström och Josefin Vesterberg, med flera.

Vi åker upp med nio spelare. Covid-19 har ställt till det för oss med nästan hela laget tidvis drabbat av sjukdomen eller satt i karantän. Det har naturligtvis också påverkat möjligheterna till effektiv träning, när vi över huvudtaget kunnat träna. Coach Mady är som vanligt positiv och säger inför matchen att

Det ska bli kul att spela match igen. Även om inte alla våra bästa spelare kan vara med och att vi möter ett riktigt bra lag så åker vi till Luleå för att tävla. Även om vi inte vinner den här matchen vill vi ta steg framåt. Blir vi sjua i grundserien kan det bli Luleå i kvartsfinalserien så den här chansen till att lära oss inför slutspelet kommer vi att satsa på.

Som vanligt ser du matchen på SolidSport med sändningsstart kl. 18:25.

GO RED!

Skribent: Christer Hagberg

Följ oss på sociala medier

Facebook   Instagram     

Bjerking_org.jpg

    

  

 

 

Postadress:
KFUM Uppsala Basket Dam - Basket
Torgny Segerstedts allé 2
75644 Uppsala

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: info@uppsalabasket.s...

Se all info