Hoppa till sidans innehåll
Foto: Peter Hegethorn

Zenta Melnika - en klasspelare

28 SEP 2020 12:04
  • Uppdaterad: 28 SEP 2020 12:04

Det är med glädje vi kan presentera Zenta Meļņika, som skrivet på för kommande säsong. Zenta är en riktig klasspelare, som senast hon visade sin basketkompetens i svenska basketligan 2016/17 med Udominate utsågs till årets center.

Zenta Meļņika är född 1991 i Jurmala, Lettland och mäter 197 cm över basketgolvet. Zenta, alltså ännu inte 30 år fyllda, har en lång erfarenhet från europeiska toppklubbar och det lettiska landslaget. I sin ungdom utövade Zenta flera bollsporter, men från tonåren blev det bara basket på elitnivå. Hon gick på American Community School i Aten, Grekland och började basketkarriär i Asteras Exarheion i grekiska andraligan 2006. Hon var med och tog upp laget i förstaligan, innan hon lämnade Grekland 2012 för spel i Italien med Cras Taranto, som ersättare för skadade Dubravka Dačić (nu Eos bärande insidespelare). Säsongen därpå spelade Zenta med rumänska topplaget Alba Iulia, som tog sig till semifinal i rumänska ligan. Efter en säsong i Rumänien vände Zenta tillbaka till Grekland för spel med Athinaikos, som också tog sig till semifinal i den grekiska ligan 2013/14.

Zenta återvände till sitt hemland och spelade med TTT Riga, som hon blev lettisk mästare med 2015 och 2016 och själv utsågs till MVP. Sedan lockade äventyret i Sverige.

  • Zenta är en center på hög europeisk nivå och kommer höja vårt spel avsevärt både i Basketligan dam samt i EuroCup. Nu är det klart att hon spelar här och det känns helt rätt, sa Udominates dåvarande general manager Oscar Stenberg i ett pressmeddelande.
  • Zenta har varit väldigt bra och stadigt levererat på hög nivå, ofta med ”dubbel-dubbel” i både poäng och returer, sa Udominate-coachen Bo Ågren-Malm när han senare summerade säsongen.

Efter säsongen i Umeå blev det för första gången Ungern och Miskols följt av en säsong i Italien igen, den här gången med San Martino från provinsen Padova innan hon förra säsongen återigen spelade med TTT Riga. Med andra ord en riktig basketkosmopolit, som vi nu kommer att få uppleva i Sverige igen.

Om vi tittar tillbaka på statistiken så spelade Zenta under säsongen i Udominate i snitt dryga 25 minuter per match och presterade 16,3 poäng och rev ner 9,3 returer. Förra säsongen med TTT Riga i östeuropeiska ligan (Douglas Leaugue) spelade Zenta dryga 20 minuter och gjorde 9,9 poäng och tog 6,2 returer, vilket väl speglar hennes karriär med c:a 20 minuters speltid, 10 poäng och 9 returer.

I Zentas basket-CV hittar vi också 60 landskamper varav 45 på seniornivå.

Coach Mady Mahdy är mycket nöjd med att vi lyckades sy ihop det med Zenta.

  • Vi var lite ”korta” förra säsongen, men nu får vi en till stark spelare som kan vara med och ta fighten under korgarna, säger Mady och tillägger att, Zenta kommer att få stor betydelse för vårt spel och kommer med sin erfarenhet av basket på allra högsta nivå att definitivt göra skillnad.

Hearty welcome to Uppsala Basket Zenta!

Skribent: Christer Hagberg

Följ oss på sociala medier

Facebook   Instagram     

Bjerking_org.jpg

    

  

 

 

Postadress:
KFUM Uppsala Basket Dam - Basket
Torgny Segerstedts allé 2
75644 Uppsala

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: info@uppsalabasket.s...

Se all info