Hoppa till sidans innehåll

Alvik vs Uppsala, ett Upplandsderby

27 NOV 2020 18:05
Alvik Basket vs Uppsala Basket, lördag 28:e november kl. 14:00, Åkeshovshallen
  • Uppdaterad: 27 NOV 2020 18:05

När vi nu går in i väntans tider tar vi oss de sju milen söderut till Åkeshov, där det väntas en match mot serieledarna tillika obesegrade Alvik Basket på lördag. Uppkast kl. 14:00.

Det är 25 år sedan Alvik som förening tog hem ett seniorguld, då herrarna vann SM-guldet säsongen 1994/95 med bl.a. Henrik Gaddefors i laget. Nu är det damlaget som är föreningens främsta representanter och de siktar på ett efterlängtat guld. Det är lagets klara målsättning för säsongen och många av landets baskettyckare tror också på guld till Alvik.

Alvik har haft en sällsynt kontinuitet i truppen. Hela coachstaben och 11 av de 14 spelarna har förnyat sina kontrakt till den här säsongen. Två nya spelare kommer från utvecklingslaget. Ny i truppen är välmeriterade Ellen Åström från Telge Basket (som laget hette förra säsongen). Vi ska inte ge oss på hårklyverier om bredd eller djup på truppen i en jämförelse mellan lagen, men om vi jämför spelare för spelare på varje position i startelvan kan vi konstatera att Klara Lundquist är outstanding i sin guardroll, men på varje annan position har våra tjejer presterat bättre eller likvärdigt i statistiken. Bland avbytarna framstår naturligtvis Janel McCarville i en alldeles egen dager, svenska basketligans klart mest meriterade spelare som hon är. Därbakom har som exempel Milen Hagos, Klaudia Lukačovičová och Tina Moen bättre statistik än duktiga Ellen Åström. Alvik har spelat med sju spelare med längre tid på plan än 15 minuter. Vi har haft åtta spelare med längre speltid än 15 minuter. Å andra sidan har Alviks sju avbytare spelat tre gånger så lång tid som våra fem avbytare.

Vi har mötts tidigare på säsongen i en försäsongsmatch i Åkeshovshallen 3:e september. Då vann Alvik med 75-68. Alvik spelade med ett samspelt lag från förra säsongen, där Hanna Isaksson, Shanity James, Elin Ljunggren och Ellen Åström saknades. Vi hade visserligen lånat in Tiffany Brown, men spelade med ett nykomponerat lag, där vi saknade Milen Hagos, Kristina King, Klaudia Lukačovičová och Zenta Meļņika.

Tittar vi slutligen på de matcher lagen spelat hittills så har vi båda mött IK Eos, Luleå Basket, Mark Basket och Visby Ladies. Alvik har spelat 4-0 medan vi gjort 2-2. Målskillnaden är 378-296 för Alvik respektive 293-246 för oss i de fyra matcherna. Alvik har haft tre hemmamatcher medan vi spelat två borta. Anmärkningsvärt är att Alvik vann med 24 poäng hemma mot Visby medan vi vann borta hos Visby med 25 poäng.

Efter SM-guldet 1995 släppte rapgruppen Just D, med ikoniska medlemmar som Gurra G, Pedda P och ”the leader of the pack” Doktor C (Wille Crafoord), en hyllningslåt till Alvik Basket betitlad ”Vi vinner ni stinker” med strofer som (i ett urval): ” Dem har lika stor chans som ett ägg vid påsk…Kolla nu på mig när jag sänker en trea…Min syrra lirar bättre och hon är ändå bara fem…Min farmor som är blind hon har bättre kontroll”.

Det är förmodligen här vår chans till seger ligger i morgon. På högmod följer fall. Ett ordspråk formulerat av Buddha för omkring 2500 år sedan. Vi känner också igen det liknande ”Högmod går före fall” från Ordspråksboken (Bibeln). Vi har ingenting emot lite välmotiverad kaxighet, men när vi såg beskrivningen av 13 poängssegern i måndagens TV-sända match mot Luleå Basket som utklassning och kross i Alviks egna media kunde vi inte annat än höja ögonbrynen och ana en rejäl underskattning på lördag. Vi förlorade ju mot Luleå hemma med 12 poäng, som i Alviks ögon är det närmaste det går att komma en kross. Kan vi tro att Alvik ställer ut skorna och väntar sig en dubbelkross?

I skrivande stund har vi två spelare förkylda, men avser åka med tolv spelare till Åkeshovshallen. Alla i startfemman är pigga och krya och kommer till spel. Även Klaudia Lukačovičová, som vilade hemma när vi mötte Mark senast, kommer till spel.

  • Vi ska tävla om det, säger coach Mady Mahdy inför matchen, som på inget sätt gett upp på förhand. Vi har ritat upp en ny gameplan inför mötet med Alvik och planerar att sätta hemmalaget i lite nya överraskande situationer, fortsätter coach Mady, som har motivationen på topp.

En fråga vi gärna vill ge svar på i morgon, för att återknyta till Just D, är ”Hur är det möjligt”. Det skulle kännas bra i morgon att i matchreferatet efter matchen kunna ge svar på frågan hur vi kunde vinna matchen mot serieledarna och favoriterna. I Just D´s låt handlar det om en person som hittat kärleken, men vi tycker frågan är relevant.

Matchen ser du på Solidsport som du hittar här.

GO RED !

Skribent: Christer Hagberg

Följ oss på sociala medier

Facebook   Instagram     

Bjerking_org.jpg

    

  

 

 

Postadress:
KFUM Uppsala Basket Dam - Basket
Torgny Segerstedts allé 2
75644 Uppsala

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: info@uppsalabasket.s...

Se all info