Hoppa till sidans innehåll
Foto: PBA University Athletics

Claudia Charles - hemvändaren

03 SEP 2020 18:01
  • Skapad: 03 SEP 2020 18:01

Det är med glädje vi kan presentera Uppsalafostrade Claudia Charles, som tecknat kontrakt med oss inför kommande säsong. Claudia har hur mycket basket-DNA som helst i sina celler, dotter till forne Uppsalaspelaren Lorenzo Charles som hon är.  Vi ser fram emot att få ytterligare en stark spelare med i årets lag, enligt coach Mady Mahdys definition, som ett komplement till alla snabba guarder.

Claudia Charles är född 1996, 183 cm lång och spelar företrädesvis på någon av forwardpositionerna. Claudia återvände i somras till Uppsala efter att ha avslutat sina collegestudier i USA med en bachelorexamen i Bussiness Management från Rinker school of Business vid Palm Beach Atlantic (PBA) University, West Palm Beach Florida. I en universitetsstad som Uppsala kan vi inte låta bli att nämna att Claudia fick ett perfekt GPA på 4,0 (det högsta betyg som går att få) och examinerades med distinktionsbetyget summa cum laude. Claudia inledde sin collegekarriär på Broward College, där hon var den enda nordiska spelaren, men kunde krattade manegen för bl.a. Vendela Danielsson och Mikaela Ekdahl (se också nedan).

Senaste säsongen i PBA spelade Claudia alla Sailfish 27 matcher. Hon var på plan i snitt 15,7 minuter per match och snittade 3,1 poäng, 3,3 returer och 0,4 assists per match. Sista säsongen med Broward snittade hon 6,7 poäng och 4,6 returer per match. Innan collegeäventyren spelade Claudia med vårt damettalag där hon p.g.a. problem med benhinnorna (som senare opererades) endast spelade tre matcher säsongen 2015/16. I premiären borta mot BG Luleå spelade Claudia i dryga 28 minuter och gjorde 24 poäng efter 4 av 6 treor.

När vi pratade med Claudia så var hon glad och tacksam för erfarenheterna från USA, som hon tycker utvecklat henne som person och basketspelare. Claudia är – ”sjukt taggad inför säsongen att få representera hemmaklubben”. Vidare tycker Claudia att vi den här säsongen kan ställa upp med – ”en bra trupp full av revanschlusta”.

Coach Mady ser fram emot att fortsätta träna och matcha Claudia, som han tycker – ”ger allt på träningarna. Hon växer för varje vecka och visar att hon verkligen vill ta en roll i laget”.

Claudia kommer alltså nu att göra premiär i Svenska Basketligan. Vi är naturligtvis också nyfikna på vad åren i USA har medfört för hennes basketutveckling. Som med tidigare Elin Ekdahl och Milen Hagos är vi naturligtvis också nöjda med att collegespelarna återvänder till modershuset efter att ha skolats i amerikansk basketmiljö.

Varmt välkommen tillbaka till Uppsala Basket Claudia!

Extra läsning

Lorenzo Charles har lämnat ett ordentligt avtryck i Uppsala då han representerade Arapt (som herrarnas representationslag då hette) säsongen 1990/91. Lorenzo är väl i basketvärlden mest känd för den två hands alley-oop dunk på buzzern han avgjorde 1983 års final med i collegemästerskapen (Final Four) som andraårselev för North Carolina State University. Efter avslutat college spelade New York födde Lorenzo 1985-2001 som proffs med Atlanta Hawks samt i Italien, Spanien, Turkiet, Argentina och Uruguay förutom Sverige, där han också representerade Solna Vikings 1995-96. Lorenzo gick tragiskt bort i en trafikolycka 2011.

Broward College, som är ett tvåårigt s.k. Junior College i Fort Lauderdale, har nu inför läsåret 2020-21 lagt ner hela sitt idrottsprogram. Claudias sista år vid Broward var en av dambasketlagets allra bästa säsonger. Laget (Seahawks) leddes av Sverigebekantingen Brian McGormick, som bl.a. coachat Visby Ladies. Med i laget fanns då fem svenskor, förutom Uppsalaspelarna Claudia, Mikaela och Vendela även Alva Söderberg från Kungsholmen och Pernilla Sörensen från Täby Basket (nu Norrort) och RIG Luleå. Tillsammans med danskan Emma Hergot och ryskan Margarita Pleskevich och resten amerikanskor i truppen tog de Seahawk till kvartsfinal i regionslutspelet (South Atlantic eller Region 8), där de dock förlorade stort mot de slutliga regionvinnarna Gulf Coast State, som senare tog sig hela vägen till semifinal i de nationella slutspelet för juniorcollegen.

Förutom Claudia så avslutade de tidigare Uppsalaspelarna Adriana Camber och Lydia Friberg sina collegekarriärer i år. Adriana har fått jobb hos aktade konsultbyrån Alvarez & Marsal i Chicago. Lydia är också kvar i USA, Kalifornien, där hon i första hand söker anställning/uppdrag.

Skribent: Christer Hagberg

Följ oss på sociala medier

Facebook   Instagram     

Bjerking_org.jpg

    

  

 

 

Postadress:
KFUM Uppsala Basket Dam - Basket
Torgny Segerstedts allé 2
75644 Uppsala

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: info@uppsalabasket.s...

Se all info