Hoppa till sidans innehåll
Foto: FIBA

Crystel Bittar - stjärnskott med internationell erfarenhet

12 AUG 2020 14:04
  • Skapad: 12 AUG 2020 14:04

Det är med glädje vi kan presentera Crystel Bittar, som tecknat kontrakt med oss inför kommande säsong, när hon nu återvänder till Sverige efter två års proffsspel i Europa.

Crystel, a.k.a. Bella är född tidigt 1998, är 170 cm och spelar som pointguard. Hon är född i Husby i norra Stockholm, men flyttade som barn till Solna och är basketfostrad där. Hon har tidigare inte representerat någon annan svensk klubb än gnagarna i Solna Branten, Vikings eller AIK. Nu har hon antagits till Beteendevetenskapliga kandidatprogrammet vid Uppsala universitet och blir en s.k. Zennström-stipendiat.

Bella togs upp i Solnas basketettalag (Branten) som 15-åring och fortsatte i basketettan till AIK tog över Solnas plats i basketeliten och via superettan och kvalspel åter tog plats i basketeliten. Det blev bara en säsong i basketligan 2017-18 för Bella innan AIK tvingades dra sig ur i avsaknad av ekonomi och organisation (enligt förbundets beslut). Då fortsatte Bella sin basketkarriären som proffs i Nymburk i den tjeckiska förstaligan, där hon spelade 15 grundseriematcher och 7 eurocupmatcher. I februari 2019 vände Bella hem till AIK och avslutade säsongen med 8 matcher i damettan. Föregående säsong tog Bella plats som starter i belgiska förstaligans VOO Basket Pepinster, Verviers.

I Pepinster var Bella en av de ledande spelarna tillsammans med bl.a. Veronica Mirkovic, som anslutit från Visby Ladies. Bella spelade alla lagets 19 matcher och snittade på dryga 31 minuter per match 10,4 poäng, 4,0 returer och 2,5 assists. I Nymburk var det hårdare konkurens om position 1 och där kom hon upp i dryga 13 minuter och 5,3 poäng. I basketligan med AIK spelade Bella nära 29 minuter per match och snittade 9,1 poäng, 4,0 returer och 3,1 assists.

Bella har spelat totalt 42 ungdomslandskamper.

Efter säsongen i basketligan med AIK utsågs Bella 2018 till årets stjärnskott med motiveringen – ”En härlig attityd och ett spel för att backa upp det visade årets stjärnskott prov på. Trots en tuff säsong för laget lyckades hon att prestera på toppnivå och vi följer hennes utveckling med spänning.”

Kände basketskribenten Tapio Joulamo kommenterade utnämningen så här – ”Bittar är en av få svenska point guards som fått chansen och ansvaret den här säsongen. Som nykomling har hon genomfört det uppdraget på ett väldigt bra sätt, i båda ändarna av planen. Nu är AIK ute ur ligan, men att de andra lagen jagar Bittar är högst förståeligt.”

Bella kommer att ta en viktig roll som pointguard och ser utmaningen – ”i att vara med och lyfta laget. Hon har en bra känsla för laget, känner coach Mady Mahdy från tidigare och tror på en kul säsong.”

Så här säger den välrenommerade basketprofilen Anders Härd, som tidigare haft henne under sina coachvingar: - ”Bella är trots sin ungdom en rutinerad spelare. Hon kan skapa både för sig själv och andra med sin snabbhet och är defensivt väldigt bra. En av hennes starkaste egenskaper är hennes ledarskap. Jag kan bara gratulera Uppsala till en riktigt bra rekrytering.”

Coach Mady är hur nöjd som helst med rekryteringen som varit på gång ett tag och säger – ”jag har tränat individuellt med Bella under sommaren. Bella har stor potential och kommer att få en viktig roll med att leda laget från bakplan i både anfall och försvar. En roll jag är övertygad om att hon kommer att klara med briljans.”

Varmt välkommen till Uppsala Basket Bella!

Skribent: Christer Hagberg

Följ oss på sociala medier

Facebook   Instagram     

Bjerking_org.jpg

    

  

 

 

Postadress:
KFUM Uppsala Basket Dam - Basket
Torgny Segerstedts allé 2
75644 Uppsala

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: info@uppsalabasket.s...

Se all info