Hoppa till sidans innehåll
Foto: Daniel Carlstedt @dcfoto.sport

Förlust, men ett fall framåt

10 FEB 2021 13:19
Uppsala Basket vs Högsbo Lions 60-68
  • Uppdaterad: 10 FEB 2021 13:19

Kvällens match mellan Uppsala Basket och Högsbo Lions inleddes med en kort parentation och en tyst minut för nyligen bortgångne Kelly Grant. När matchen väl kom igång blev det en riktigt bra, fartfylld basketmatch, där lagen ägde varsin halvlek.

Första halvlek var vår, då lite av känslan från säsongsinledningen var tillbaka. Bra basket med snabba bollar, ben och knoppar samt bra fördelningen av hoten mot bortalaget. Uppsalaledning med tre poäng efter den första halvleken. Högsbo var kvar länge i omklädningsrummet i halvtidspausen och kom ut med ett aggressivare, tightare försvarsspel. Coach Fredrikson erkände efter matchen att vår första halvlek satt lite bry i huvudet.

  • ”Uppsala spelade bra och vi hade en hel del att diskutera och korrigera till andra halvlek.”

Korrigeringen av defence i halvtid ledde till synes till att vårt trepoängsskytte minimerades, samtidigt som bortalaget öppnade upp för det egna distansskyttet. Statistiken ger vid handen att vi satte fem trepoängare i första halvlek mot Högsbos tre, medan det i andra halvlek blev 0-6 i distansskyttet. Vi var fortfarande i ledning halvvägs in i 3Q, när Högsbos treor började regna in. Bortalaget satt i ledning med sex poäng inför den sista perioden. Sex poäng är inget oöverskridligt avstånd inom vår sport och vi var så nära som minus tre poäng när mindre än tre minuter återstod av matchen. Två turnovers, som resulterade i fem poäng, innebar att bortalaget sedan kunde spela av tiden. Förutom trepoängsskyttet visade sig fumlandet (se nedan) med bollen vara ännu en faktor till bortalagets seger. Från att ha gjort 4 poäng efter turnovers i första halvlek blev det 14 poäng i andra halvlek. Till råga på allt fick bortalaget gå till välgörenhetslinjen dubbelt så många gånger som vi och skrapade ihop ett poängövertag med sex poäng bara på straffkasten. Dessutom vann bortalaget till synes alla lösa bollar.

Matchen var ett klart fall framåt med intensitet i försvarsarbetet och aggressivitet i anfallen, även om det inte räckte hela vägen. Högsbo ska ha all cred för det sätt man tog tag i spelet i tredje perioden. Coach Mady Mahdy sa efter matchen att

  • det var en viss besvikelse i laget att insatsen inte räckte till seger, men besvikelsen var inte allt för stor eftersom vi gjorde en så stark insats mot ett av de förmodade topplagen.

Det var som sagt en laginsats av Uppsala. Vi kan ändå inte komma förbi extra goda insatser från Crystel Bittar, som gjorde poängbästa i vårt röda linne med 19 poäng. Starka insatser också av Amanda Tivenius med en dubbel-dubbel, som verkar vara tillbaka i full form efter hjärnskakningen hos Alvik samt Ellinor Holmberg som tycks ha hittat tillbaka i skyttet (60% på 2:or och 50% på 3:or). Högst effektivitetspoäng nådde Zenta Meļņika, som den här matchen stod ut i försvarsarbetet med 13 returer, 3 blockar och 2 steals.

I bortalaget var nordamerikanskorna Alexis Hyder och Cassandra Nofuente outstanding. Hyder hade planens högsta effektivitetspoäng och bästa +/- statistik med en dubbel-dubbel. Nofuente, som spelade non-stop, fick också ihop mycket poäng trots medelmåttigt skytte, men briljerade med bl.a. 8 steals och 5 assists. Ida Fredrikson imponerar också med sitt hot från trepoängsområdet.

Matchen slutade 60-68 efter periodsiffrorna 21-17, 20-19, 9-20 och 10-12.

Poänggörare Uppsala Basket: Crystel Bittar 19, Amanda Tivenius 15, Ellinor Holmberg 12, Zenta Meļņika 8 (13 returer) och Tina Stenerud Moen 6.
Poänggörare Högsbo Lions: Alexis Hyder (11 returer) och Cassandra Nofuente 22 var, Ida Fredrikson 12 samt Elin Johansson, Louise Noaksson och Kourtni Perry 4 var.

Trivia

Fumble är ett begrepp från amerikansk fotboll, som närmast motsvarar vårt turnover, men som mer direkt anger vad det är fråga om – att fumla eller slarva med bollen. Vårt turnover täcker ju också in bl.a. dubbeldribbling, dåliga passningar och stegfel.

Slutspelet i amerikansk fotboll, Super Bowl, är ett av de största enskilda eventen inom sportens värld och spelades natten mot måndag med Tampa Bay Buccaneers som segrare.

Skribent: Christer Hagberg

Följ oss på sociala medier

Facebook   Instagram     

Bjerking_org.jpg

    

  

 

 

Postadress:
KFUM Uppsala Basket Dam - Basket
Torgny Segerstedts allé 2
75644 Uppsala

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: info@uppsalabasket.s...

Se all info