Hoppa till sidans innehåll

Gotland nästa

08 OKT 2020 19:34
Visby Ladies vs Uppsala Basket, 9:e oktober kl. 19:00, ICA Maxi Arena
  • Skapad: 08 OKT 2020 19:34

Då var det dags för säsongens första bortamatch, hos Visby Ladies. Mötena på ön har i nutid varit lite upp och ner för oss från Uppsala. På uppsidan skriver vi naturligtvis in att vi bärgade förra säsongens enda bortaseger i ICA Maxi Arena. Vi som var med på den tiden minns också matchen tidig november 2016, när Stockholmsområdet drabbades av säsongens första snökaos. Vi fick avbryta resan mot färjan i Nynäshamn och rikta in oss på att flyga till matchen. Vi kom fram i tid efter en kaotisk resa, men det lyckades inte domarna med utan de kom två och en halv timme efter utsatt starttid. I matchen, som pågick fram emot midnatt, var endast Visbys Annie Kjellberg och Johanna Persson av dagens spelare med på plan. Ellinor Holmberg var med i vår trupp den säsongen, men hon haltade omkring på styltor sedan början av november.

Vi måste ge en eloge till hemmalaget, som år efter år klamrar sig fast i högsta ligan, trots att ön inte kan anses vara en talangfabrik för unga kvinnliga damspelare, men 37 raka säsonger i högsta serien, varav ett SM-guld 2005, imponerar. Säsongens lag är uppbyggt kring tre amerikanskor, en brittiska en finländska och sex mer eller mindre ”naturaliserade” gotländskor. Sedan får vi se om evigt unga Marie Söderberg knyter på sig tävlingsskorna för sin 32:a säsong i basketligan igen eller blir kvar på bänken i coachrollen.

Visby har hunnit med två träningsmatcher utan att vara fullt lag. Förlust hos Södertälje med 82-61 och vinst hos damettalaget Fryshuset med 66-64. I premiären tog sig damerna från ön till Lund, där IK Eos var det bättre laget blev det förlust med 79-64. Visby förlorade matchen i färgen, som Eos vann med 42-22 i poäng och 12-7 i offensiva returer. Visby lämnade Skåne ”sk-tbesvikna” enligt HelaGotland och lär nu tagga upp för fredagkvällens match.

Förutsättningar inför premiären var det väl inte riktigt vad laget hoppats på. Finska guarden Isabella Kaukopaasi spelade inte i Lund. Den operation hon skulle göra i somras, av skadan hon drabbades av förra säsongen, blev inställd p.g.a. pandemin. Nya amerikanska powerforwarden A´lexus Harrison spelade med en armbågsskada och förväntade assistdrottningen Jayde Christopher hade bara två dygn på svensk mark innan matchen. Av dessa samt brittiskan Jennifer Ashton, som var lagets bästa spelare under träningsmatcherna, kan vi förvänta oss mer. Bra prestationer i Lund stod centern Jessica Kelliher och Johanna Persson för. Kelliher, som vann belgiska skytteligan förra säsongen, visade med 23 poäng, 16 returer och 33 effektivitetspoäng (bäst av alla på plan) att hon kommer att utmana även i svenska basketligan. Persson överträffade sin prestation från förra säsongen och gjorde nu 13 poäng mot säsongsbästa 9 då.

Vi åker till Gotland med de tio spelare som var på plan i segern mot Södertälje. Det var en skön seger, men absolut inte felfri, som ger råg i ryggen. Nu blir det förmodligen en helt annan match än mot kringlorna, då Visbys spelidé mer liknar vår än Södertäljes. Aggressivt tight försvarsspel, fart på ben och boll samt att äga färgen blir avgörande faktorer. Det blir ett dygn på ön för oss som gör att vi också får tid att slipa på sammanhållningen och lagkänslan. Laget och coach Mady Mahdy är taggade inför uppgiften och ser fram emot resan och upplevelsen av ett Visby i sensommarskrud.

  • Det ska bli kul säger coach Mady, som är nöjd med hur träningarna gått och tagits emot av tjejerna. Apropå det fräcka inkastet efter halvtidsvilan säger Mady vidare, att vi har fler överraskningar i kavajärmarna att skaka fram.
  • Tina Stenerud Moen, som gör sin första säsong i Uppsalas röda linne (även norska landslaget spelar i rött), är också hon taggad inför matchen och är övertygad om att vi kan fortsätta spela på den höga nivå vi gjorde mot Södertälje och påpekar också att veckans träningar varit bra med hög intensitet.

Uppkast kl. 19:00. Du ser matchen på SolidSport, som du hittar här. Bli månadssupporter för 139 kr och se alla matcher i SBL Dam under en månads tid. Kostnaden kan jämföras med två timmar på bio.

GO RED!

Skribent: Christer Hagberg

Följ oss på sociala medier

Facebook   Instagram     

Bjerking_org.jpg

    

  

 

 

Postadress:
KFUM Uppsala Basket Dam - Basket
Torgny Segerstedts allé 2
75644 Uppsala

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: info@uppsalabasket.s...

Se all info