Hoppa till sidans innehåll

Hemma mot Högsbo

08 FEB 2021 21:12
Uppsala Basket vs Högsbo Lions tisdag 9:e februari kl 19:00, Upplands Bilforum USIF Arena
  • Skapad: 08 FEB 2021 21:12

När nu landslagsfönstret har stängt för den här gången blir det ligabasket i landet igen. För vår del ska vi denna säregna basketsäsong spela sju matcher under de resterande 20 dagarna i årets kortaste månad. Pust. Som tur var är det fem hemmamatcher och en inte allt för lång bortaresa. Först ut är Högsbo Lions hemma i Upplands Bilforum USIF Arena tisdag 9:e februari. Uppkast kl. 19:00. En match som av kända orsaker är uppskjuten från 5:e december. Vi kan tyvärr inte ta emot någon publik än, men du är som vanligt varmt välkommen att se matchen på Solidsports webb-sändning, som du hittar här.

Högsbo, som förra säsongen, belönades med utmärkelsen Årets lyft i SBL, förväntas av många baskettyckare tillhöra topplagen i säsongens SBL. Hittills nio segrar och fem förluster. Borta har laget fyra vinster och tre förluster, men Högsbomotorn har inte gått helt knackfritt. Förutom de två oktobermatcherna kan vi hitta ett intressant mönster i bortamatcherna. Vinstmatcherna borta resulterade i knappa segrar mot Eos (+2), Visby (+2) och Wetterbygden (+3), medan förlusterna borta slutade i rejäla nederlag hos Alvik (-28) och Södertälje (-30). Resultaten kan till viss del naturligtvis förklaras av motståndet samt skador/sjukdom på nyckelspelare, men kan också delvis bero på en viss mättnad efter segrar mot enklare motstånd på sista tiden, som kapten Ida Fredrikson uttryckte det i lagets blogg efter Södertäljematchen.

Vi har ingen aning om hur hälsotillståndet är i Högsbo i skrivande stund eller hur inställningen är till att möta Uppsala i Uppsala. Cassandra Nofuente sträckte sig tidigare i höstas i baksida knä, men vilade bara i en match. Alexis Hyder klev av i förlustmatchen hos Södertälje och har inte spelat sedan dess. De två lillasystrarna Elin, Fredrikson och Johansson (syster till Göteborgsikonen Hanna med det aviga skottet från bakom huvudet) har av skilda anledningar inte varit med före årsskiftet, men har nu tagit plats i laget om än med liten speltid. Elin Fredrikson har rehabat den korsbandsskada hon ådrog sig för ett år sedan (hennes tredje korsbandsskada i karriären). Elin Johansson drabbades i somras av covid-19 med efterföljande ihärdiga luftrörsproblem. Till råga på allt annat eländet i truppen slet litauiskan Ieva Ivaškevičiūtè av ett korsband i slutet av november. För att balansera truppen har laget efter årsskiftet tillfälligt lånat in Sofie Lundberg (tidigare i Högsbo) från Onsala Pirates. Lundberg har visat strålande gry de två matcher hon hittills medverkat i och ligatakterna sitter helt klart kvar i kropp och knopp.

I övrigt är Högsbo, liksom Alvik, ett lag som behållit merparten av sin trupp till den här säsongen. Årets coach förra säsongen, Jonas Fredrikson, fortsätter med Tomas Roslund vid sin sida. Kanadensiskan Cassandra Nofuente, som utsågs till årets försvarare förra säsongen, var en av de spelare Högsbo gjorde klart med tidigt. De andra importspelarna från andra sidan Atlanten, förutom Aliyad Huland El (nu på JP Morgan i New York) fortsätter också i laget även om Alexis Hyder inte spelade förra säongen, då hon rehabade den korsbandsskada hon ådrog sig i Australien. Även Kourtni Perry har hunnit med ett kortare äventyr (PAS Giannini, Grekland) innan återkomsten till Frölunda. Importerna tillsammans med egna stjärnan Ida Fredrikson och till Göteborgsområdet återbördade Louise Noaksson (fostrad i Kvarnby) bildar en stark startfemma. Kvar i laget är också Hanna Halilović. Tillbaka i moderhuset är Cecilia Berggren efter en ettårig sejour i KFUM Blackeberg. Uppflyttade från damettalaget är unga talangen (född 2004) Makolla Bagayegou, lagets tredje Elin med efternamnet Ljungberg, Ida Moberg samt Uppsalafostrade Linnea Rensmo. Kul att se Linnea på den här nivån. Hon har spelat ungdomsbasket och gjort tre säsonger i basketettan med Uppsala innan hon 2017 flyttade till Göteborg för att plugga kemiteknik med fysik på Chalmers.

Vi har fortfarande inte Klaudia Lukačovičová eller Kristina Puthoff-King tillgängliga för spel, men i övrigt är vi hela, friska och sugna på att vända förlusttrenden.

  • Det blir en svår match, säger coach Mady Mahdy, fast besluten i att vi inte ska lägga oss ner utan kämpa för det. Vi letar efter känslan vi hade innan pandemin slog sina klor i oss, fortsätter coach Mady, som hoppas vi får tillbaka känslan redan till Högsbomatchen.

GO RED!

Skribent: Christer Hagberg

Följ oss på sociala medier

Facebook   Instagram     

Bjerking_org.jpg

    

  

 

 

Postadress:
KFUM Uppsala Basket Dam - Basket
Torgny Segerstedts allé 2
75644 Uppsala

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: info@uppsalabasket.s...

Se all info