Hoppa till sidans innehåll
Foto: Erica Thomsson

Jonna Raflund - en femma Skåne

20 JUL 2020 14:05
  • Uppdaterad: 20 JUL 2020 14:05

Det är med glädje vi kan presentera Jonna Raflund, som tecknat kontrakt med oss inför kommande säsong. 

Jonna Raflund, född 1994, 191 cm, center, född och uppvuxen på Näset (Skanör) började dribbla med basketbollen i Malbas, ditlockad av sin lillasyster Julia (nu på college i North Carolina). Jonna var lång redan i unga år och fighterna nära korgarna passade henne som hand i handske. Rollen i centerpositionen har följt henne genom basketkarriären.

En karriär som fortsatt med basketgymnasiet Sanda och College i USA. Först Youngstown State University (Penguins) i Ohio ett år innan hon bytte college till Lindenwood University (Lions) i Montana. Ett byte från en division 1 till en division 2 skola. Nödvändigt för att slippa sitta av ett år. Småskador, otrivsel och hemlängtan gjorde att vistelsen i St. Charles bara blev två år i stället för möjliga tre. Väl hemma igen lockade Jönköping, som ju Jonna var välbekant med från gymnasieåren och spel i satsande Wetterbygden Sparks med spel i superettan efter nyår. Därefter ett år i hemmaklubben Malbas med spel i damettan/superettan. När Malbas sedan lade ner elitsatsningen för damer kom debuten i svenska basketligan med Visby Ladies. Det blev två år på ön för Jonna med basket blandat med studier vid Uppsala universitets Campus Gotland.

Senaste säsongen var Jonna Visby-lagets bästa svenska spelare tillika lagkapten. Hon spelade i lagets alla 18 matcher i grundserien med en speltid på över 20 minuter och snittade 4,4 poäng och 4,6 returer. Hon var den som blockade flest skott från motståndarna, i snitt 0,9 per match. Statistiken har varit likvärdig under karriären med något sämre snitt under college-åren, medan hon i Malbas 11 matcher i superettan var nära ett dubbel-dubbel snitt med 9,7 poäng och 11,6 returer.

Senast vi såg Jonna på plan i Uppsala, var i slutet av februari då hon var en starkt bidragande orsak, under 29 minuters speltid med 7 poäng, 9 returer och 3 blockar, till att vi förlorade med fyra poäng för mycket för att hålla Visby bakom oss i tabellen.

Jonna har deltagit i åtta ungdomslandskamper och deltog i Gotlands lag i Islands Games 2019 i Gibraltar, där Gotland slutade tvåa i dambasketturneringen efter Menorca.

Vi fick ett bra samtal med Jonna tidigt i morse när hon kom upp ur tvättstugan. Då sa hon så här på klingande skånska om varför det blir Uppsala kommande säsong:

-”Jag är inte färdig med basketen utan vill hålla på så länge det är kul. Jag vill fortsätta utvecklas och den möjligheten får jag i Uppsala, samtidigt som utmaningen med en ny ort och ett nytt lag lockar. Uppsalas ligalag är en bra grupp med bra dynamik, som leds av en engagerad och ambitiös coach. När det inte heller var några problem att byta studieort inom Uppsala universitet kunde jag helt enkelt inte tacka nej till att komma till Uppsala i höst.”

Coach Mady Mahdy, som vill bygga ett lag med en blandning av snabba och starka spelare, tycker att:

-”Jonna passar perfekt in i rollen som den starka insidespelaren hon är. Dessutom har hon ledaregenskaper vi får nytta av både på och vid sidan av plan.”

Varmt välkommen till Uppsala Basket Jonna!

Skribent: Christer Hagberg

Följ oss på sociala medier

Facebook   Instagram     

Bjerking_org.jpg

    

  

 

 

Postadress:
KFUM Uppsala Basket Dam - Basket
Torgny Segerstedts allé 2
75644 Uppsala

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: info@uppsalabasket.s...

Se all info