Hoppa till sidans innehåll
Foto: Daniel Carlstedt @dcfoto.sport

Klaudia Lukačovičová – en spelare som märks

02 OKT 2020 12:03
  • Uppdaterad: 02 OKT 2020 12:03

Det är med glädje vi kan presentera Klaudia Lukačovičová, som förnyat kontraktet inför kommande säsong. Klaudia är en riktig klasspelare, som liksom Zenta Melnika också har en utnämning som årets center i svenska basketligan. Vi har varit överens om förlängning en längre tid, något som du som följt vår försäsong också förstått, men nu är det klart även på papperet.

Klaudia (a.k.a. Dia) Lukačovičová är född 1990 i Bratislava, i dåvarande Tjeckoslovakien. Efter landets delning i den s.k. sammetsskilsmässan 1993 är Bratislava huvudstad i Slovakien. Här började också Dia studsa bollen i det lokala laget Devínská Nová Ves, innan hon ännu inte 17 år fyllda tog plats i det europeiska topplaget MBK Ruzomberok, som hon, förutom en och en halv säsong i Italien, varit trogen innan flytten till Sverige.

Klaudia är 192 cm lång och kan spela på positionerna 4-5, även om hon helst spelar som powerforward. Klaudia lockades att komma till Sverige inför säsongen 2013/14 av välkända förra Uppsalaspelaren Kadidja Andersson. Udominate Basket kunde erbjuda en deal för de båda basketkompisarna. Hon gjorde totalt fyra säsonger i Udominate innan kroppen sa ifrån. Bland skaderapporterna i pressen kan vi bl.a. läsa om ledband i en fot som opererats, bruten näsa, känningar i armbåge, axel och knä. Efter sin sista match i Udominate stannade Klaudia kvar i Umeå, rehabiliterade sin sargade kropp och arbetade inom hotell- och restaurangbranschen. Säsongen 2015/16 utsågs hon till årets center med motiveringen:

  • Årets center är en väldigt mångsidig spelare. Hon är mycket välskolad och hittar alltid ett sätt att göra poäng på. Dessutom är hon bra i försvar och kan både spela över göra steals. Och man blir inte årets center om man inte är en grym returtagare.

Våren 2019 gick flyttlasset till Uppsala och Dia deltog till och från på våra träningar innan hon övertalades att ansluta till truppen nu i januari. Det blev 6 matcher med laget förra säsongen med en speltid på i snitt 20:04 minuter. Under den tiden gjorde hon 10,3 poäng och tog 5,7 returer. Att jämföra med åren hos Udominate då Klaudia på de 90 matcherna i basketligan gjorde 11 poäng och tog 5,2 returer på i snitt 22,5 minuters speltid.

Klaudia deltog med både Ruzomberok och Udominate i Eurocup och hon har dessutom en mångårig karriär i det slovakiska landslaget.

Coach Mady Mahdy tycker att det ska bli kul att återförena de förra s.k. kvinnliga twin towers från Umeå igen och att Dia kan få spela på sin favoritposition som powerforward.

  • Klaudia är en bra karaktär, ledare och spelare, som kommer att bidra till en bra laginsats den här säsongen, säger Coach Mady och tillägger att det var något hon visade redan i våras.

Varmt välkommen tillbaka till Uppsala Basket Klaudia!

Skribent: Christer Hagberg

Följ oss på sociala medier

Facebook   Instagram     

Bjerking_org.jpg

    

  

 

 

Postadress:
KFUM Uppsala Basket Dam - Basket
Torgny Segerstedts allé 2
75644 Uppsala

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: info@uppsalabasket.s...

Se all info