Hoppa till sidans innehåll
Foto: Daniel Carlstedt @dcfoto.sport

Lundensiskor på besök

23 OKT 2020 19:24
Uppsala Basket vs IK Eos, lördag 24:e oktober kl. 14:30, Upplands Bilforum USIF Arena
  • Uppdaterad: 23 OKT 2020 19:24

Efter de nya Corona-rekommendationerna, som kom i veckan gällande Uppsala län, har vi i samråd med förbundet kommit fram till att vår rosa match mot IK Eos kan spelas. Lördag 24:e oktober är det som gäller med uppkast kl. 14:30. Däremot kan vi inte ta emot någon publik. Enda möjligheten, tyvärr, att se matchen är på vår SolidSport-kanal.

Ett klassiskt möte mellan våra svenska traditionella universitetsstäder, den här säsongen med extra allt. Vilka matcher i matchen vi kommer att få uppleva. Det måste du se! En massa spännande möten! Om vi börjar bakifrån i startfemmorna ställs vår internaionella point-guard Crystel Bittar mot Eos unga stjärnskott Julia Nyström. På position 2-3 har vi mötena mellan forna lagkamraterna, Uppsalatjejerna Ellinor Holmberg i rött och Elin Ekdahl i grönt samt lagens enda amerikanska importer Kristina King mot Alexa Middleton, lagets poängdrottning med 25,3 poäng i snitt per match. På topp två energiska, hårt kämpande tjejer, tillika lagkamrater i det svenska 3x3-landslaget, Amanda Tivenius och Kajsa Lundahl. Samma Lundahl, som ju debuterade i ligan med Sallén Basket 2009-10. Längst fram under korgarna har vi Zenta Meļņika mot ligans längsta spelare Dubravka Dacic.

Två norska landslagsspelare ställs mot varandra - vår Tina Stenerud Moen och Eos Karoline Teigland. Vår Lisa Bolander och Eos Julia Nyström har  varit.lagkamrater på bakplan i DU16- och DU20-landslagen  Lagkamrater förra säsongen i Visby Ladies var Jonna Raflund och Alexa Middleton. Det finns säkert fler basketvägar som korsats innan lördagens match. Andra intressanta möten är returtagningen under Eos korg, där Dubravka Dacis (201 cm) tog hand om fler än var tredje retur förra säsongen medan Milen Hagos (164 cm) var ligans främsta svenska spelare på att ta offensiva returer. Som vi sagt tidigare så är ju returtagning inte bara en fråga om att vara lång. Spelförståelse och att kunna läsa var returerna kommer dimpa ner är minst lika viktig. Nu vet vi ju inte hur många spelare Eos kommer att skriva in i matchprotokollet, men ska vi döma av den tidigare spelade bortamatchen hos A3 Basket Umeå, så blir det totalt tio spelare i deras trupp. Vi kommer självklart att fylla bänken med tolv omklädda spelare.

Eos kommer, som vi, från två vinster och en förlust. Vinst hemma mot Visby Ladies med klara 15 poäng och mot Mark, där det dock krävdes förlängning för att få ett avslut. Förlusten kom borta hos A3 med endast tre poäng efter en poängfest. I Umeå markerade också avbytarna genom att vara på plan under 36% av speltiden och gjorde då 28% av poängen. Vi har kanske en mer erfaren bänk och fler spelare i rotationen, vilket gör det svårare att utmärka sig. Våra avbytare har i våra hemmamatcher deltagit i spelet under 27,6% av speltiden och då producerat 14,3% av poängen.

  • Det ska bli kul att möta Eos, tycker coach Mady Mahdy som fortsätter. Eos har en spelidé som liknar vår med snabbt spel och snabba avslut kombinerat med inside spel när Dacic väl hinner fram.

En faktor som kan bli avgörande är hur väl lagen lyckas med distansskyttet. Eos satte goda 45% på 29 försök från trepoängslandet i Umeå. På våra två hemmamatcher har vi snittat godkända 35% på 18,5 försök. En skillnad på nära 20 poäng. Som vanligt gäller det att ta tag i taktpinnen, bestämma tempot och låta fel spelare få ta trepoängsförsöken samt undvika tidiga onödiga foul.

För dig som vill se matchen gäller SolidSport som du hittar här. I morgon får du också en guide till matchen på Facebook i form av vårt matchblad. Slutligen vill vi påminna om att det är vår Rosa match till förmån för bröstcancerföreningen i Uppsala län. Stötta insamlingen med en soffbiljett till vårt swishnummer 123-574 95 85 som du märker med Rosa Oktober. Var också med och bjud på Agnes Nordström Browns och Mannos Nakos matchlinnen.

GO RED!

Skribent: Christer Hagberg

Följ oss på sociala medier

Facebook   Instagram     

Bjerking_org.jpg

    

  

 

 

Postadress:
KFUM Uppsala Basket Dam - Basket
Torgny Segerstedts allé 2
75644 Uppsala

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: info@uppsalabasket.s...

Se all info