Hoppa till sidans innehåll
Foto: Dan Pettersson / DP-Bild

Mästarinnorna (*) på besök

03 NOV 2020 19:03
Uppsala Basket vs Luleå Basket, onsdag 4:e november kl. 19:00, Upplands Bilforum USIF Arena
  • Uppdaterad: 03 NOV 2020 19:03

På onsdag kväll kommer regerande svenska mästarinnorna (om än med en asterisk) Luleå Basket på besök till Upplands Bilforum USIF Arena. Uppkast kl. 19:00.

Det är ett annorlunda Luleå vi ser den här säsongen. Från att tidigare varit en trupp fylld av välmeriterade importer och svenska landslagsspelare utgör brasilianskan Debora Costa det enda utländska inslaget i truppen. Därtill finns i truppen sex spelare som varit och är seniorlandslagsspelare. Vår egen Chioma Nnamaka, som ju också har erfarenheter av spel i WNBA, Allis Nyström, från Europa hemvändande Ellen Nyström och Josefin Vesterberg samt de båda tonåringarna Matilda Ekh och Freja Werth, som på söndag drar i väg till landslagsbubblan på Kreta för match mot Israel 14:e november.

Luleåsonen coach Robin Sandberg gör nu sin andra säsong med laget och kan glädja sig åt kontinuitet i laget. Nio spelare finns med från förra säsongen och coach Sandberg tyckte inför säsongen att

– ”Förra året gav mig mycket lärdomar, vilket gör kommande år spännande, men också att jag går in med mer tro på vad vi gör. Förhoppningsvis kan vi fortsätta bygga med liknande spelsätt vilket gör att vi kommer bli starkare och starkare.”

Laget har en stor bredd i truppen, där fem spelare är tvåsiffriga i snitt. Bäst i statistiken är Ellen Nyström, som leder den interna skytteligan med 16,3 poäng och har dragit ihop bäst effektivitetssnitt med 23,3 på bara tre spelade matcher. De kräsna baskettyckarna uppe i norr är inte lika optimistiska. Så här skrev Peter Lindvall i sin blogg

– ”Det lag Luleå Basket byggt, består nästan helt och hållet av lojala lagorienterade spelare, som helst inte ser korgen eller har verktygen att skapa offensiva grejer på egen hand.”

Luleå har ändå börjat säsongen med tre segrar och ett ”magplask” (enligt Lindvall) hos Norrköping Dolphins. Motståndet har inte varit det enklaste. Luleå inledda hemma mot A3 Basket Umeå, där underläge i halvtid kunde vändas till seger med 83-69 efter en kross i 4Q med 32-14. Efter premiären väntade Dolphins i Stadium Arena. Luleålaget verkade inte vara beredda på match och hemmalaget sopade banan med 33-13 i 1Q. En inledning som ledde till en förlust med 90-72 efter tre relativt jämna avslutande perioder. Mot Södertälje hemma var motståndet skadedrabbat och ställde bara upp med åtta spelare och saknade bl.a. startspelarna Swante Goff och Amanda Kantzy. Seger med 100-72. Senaste matchen mot Högsbo var rafflande jämn och hemmalaget kunde avgöra först i slutminuten, då Luleå med fem satta lagfoulsstraffar kunde gå från 73-73 till 78-74.

  • Det ska bli kul att möta Luleå, säger coach Mady Mahdy, som tror att det blir en rolig match både att spela och att titta på. Vi vet att vi måste prestera bra basket och göra jobbet hela matchen igenom, även om vi får en ledning inledningsvis, fortsätter coach Mady.

Med de skärpta allmänna råden som gäller för Uppsala så är det omöjligt för oss att ta emot publik till matchen. Du ser matchen på vår SolidSport-kanal, som du hittar här. För att kvalitetssäkra webb-sändningen kommer SolidSport att stå för produktionen den här gången.

GO RED!

Trivia

I skrivande stund avgörs det vem som kommer att styra ett av världens mäktigaste länder. Vi avstår alltid från att ta politisk ställning såtillvida våra värderingar och vår värdegrund inte skakas i grunden. Vi har däremot tagit ställning i en annan fråga med amerikanskt ursprung. Som du kanske sett våra senaste matcher spelar vi med ett svart band runt linnet på höger axel. Det betyder att vi står upp för kampen för allas lika värde, jämlikhet och jämställdhet, symboliserat i Black Life Matters-rörelsen.

Segrande WNBA-mästarna, Seattle Storm, har tagit ställning i USA-valet utifrån sina värderingar. Storm ser nästan ut som ett svenskt landslag i sina gula dräkter med Swedish högt upp på linnet. Om du undrar så står Swedish inte för svensk utan är en sponsorslogga för det ”icke-vinstgivande” vårdföretaget Swedish, som grundades 1910 av den svenskfödde (Lund) kirurgen Nils August Johanson.

Skribent: Christer Hagberg

Följ oss på sociala medier

Facebook   Instagram     

Bjerking Logotyp Svart RGB.png

    

  

 

 

Postadress:
KFUM Uppsala Basket Dam - Basket
Torgny Segerstedts allé 2
75644 Uppsala

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: info@uppsalabasket.s...

Se all info