Hoppa till sidans innehåll
Foto: Daniel Carlstedt @dcfoto.sport

Quy Nguyen - återvänder

05 AUG 2020 13:59
  • Skapad: 05 AUG 2020 13:59

Det är med glädje vi kan meddela att vi har skrivit kontrakt med Quy Nguyen, som nu återvänder till oss efter ett år med Mark.

Quy är född 1993, 164 cm lång och spelar som guard/point-guard. Hon är basketfostrad i Ockelbo av bl a sådana legendarer som Willie Cherry och Jens Tillman, som haft stor betydelse för Quy´s utveckling. Det var Jens som väckte hennes intresse för basketen och fick med henne i KFUM´s EM-trupp 2008. Willie var den som värvade Quy till Eskilstuna 2010 för spel i damettan, där hon var med och förde upp laget i damligan. Quy inleder nu sin sjunde säsong i damligan, där hon tidigare förutom Uppsala även spelat med Eskilstuna BBK, Fryshuset Basket och Mark Basket.

Den gångna säsongen i Mark spelade Quy 18 matcher i grundserien, där hon konkurrerade om speltid med de amerikanska importspelarna och Erica Iderstål. I snitt var hon på plan dryga 8 minuter per match och satte 0,9 poäng. Säsongen dessförinnan hos oss fick hon lite större utrymme och spelade i snitt nära 11 minuter i 18 av våra 20 matcher. Hon satte 1,7 poäng och tog 0,9 returer i snitt per match. Quy är en naturlig bakplansspelare fokuserad på försvar, snabb som en vessla och ettrig som en iller. En försvarsspecialist syns inte så mycket i statistiken. Förutom returtagning och blockade skott, som passar sig mer för längre spelare, kan även antalet bollstölder och +/- statistiken vara ett mått på insatsen i defence. Quy var under säsongen i Uppsala bäst i +/- statistiken av alla i vårt lag och gjorde även flest steals i förhållande till speltiden.

2014 utsågs Quy som Jan Jacobsen stipendiat.

Privat har Quy slagit ner sina bopålar i Gävle, där hon köpt en lägenhet i den klassiska idrottsstadsdelen Brynäs, tillsammans med sambon Pontus, som ju spelar med Ockelbo Basket i superettan,. Quy är utbildad socionom och arbetar nu i Älvkarleby kommun, varifrån hon tar Upptåget till träningar och matcher i Uppsala. Vi kan inte annat än hålla tummarna för att Upptåget ska gå som tåget kommande vinter.

När vi pratade med Quy tidigare uttryckte hon en viss besvikelse för att basketlivet de senaste åren inte blivit som hon förväntade sig, framför allt med tanke på den sensationellt bra säsongen i Västerås 2016-17 då hon snittade 17,6 poäng. Hon säger nu att – ”jag har skruvat ner förväntningarna, basket är fortfarande kul och jag kommer att satsa för fullt på träningar och matcher för att hjälpa laget, sen får vi se hur långt det räcker för min egen del”.

Coach Mady Mahdy välkomnar Quy med öppna armar och framhåller framför allt Quy´s egenskaper som – ”en lojal och bra lagkamrat, som utmanar och höjer nivån på träningarna samt hennes aldrig sinande energi”.

Varmt välkommen tillbaka till Uppsala Basket Quy!

Skribent: Christer Hagberg

Följ oss på sociala medier

Facebook   Instagram     

Bjerking_org.jpg

    

  

 

 

Postadress:
KFUM Uppsala Basket Dam - Basket
Torgny Segerstedts allé 2
75644 Uppsala

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: info@uppsalabasket.s...

Se all info