Hoppa till sidans innehåll

Säsongspremiär

02 OKT 2020 19:50
Uppsala Basket vs Södertälje BBK, 3:e oktober kl. 14:00, Upplands Bilforum USIF Arena
  • Skapad: 02 OKT 2020 19:50

Hemmapremiär för säsongen i Sveriges högsta nationella serie i basket för damer, SBL. Vi inleder den tolfte raka säsongen efter återinträdet i damligan (44:e säsongen totalt i högsta nationella serien) med att möta Södertälje BBK i vår egen hemmaborg Upplands Bilforum USIF Arena. Uppkast lördag 3:e oktober kl. 14:00. Vad som gäller publikinsläpp har vi informerat om i våra medier tidigare i dag.

Nya namn både på bortalag och vår arena. Det finns också många nya namn i båda lagen. Om vi börjar med motståndarna så har sex spelare valt att förnya sina kontrakt. Två nya importer från nordamerika, fyra starka nyförvärv och två spelare hämtade från utvecklingslaget kompletterar fjortonmannatruppen. Lagets svåraste tapp inför säsongen är väl Ellen Åström, som valt att spela med Alvik.

I ledarstaben har Södertälje tagit in kanadensaren Steven Hopkins, som assisterande till Joakim Lantto. Bland nyförvärven finns landslagsmeriterade Matilda Claesson, som förra säsongen spelade i tyska förstaligan (om du undrar, så javisst hon är storasyster till Lina) och Amanda Kantzy, som återvänt från college valde Södertälje som spelplats. Utan tvekan verkar Swante Goff (USA) och Cassandra Brown (CAN) vara starka tillskott till laget. Goff har varit den som presterat bäst på försäsongen medan Brown tippats som kommande skyttedrottning.

Södertäljes försäsong har väl varit lite upp och ner. Mest ner var väl att en av spelarna i truppen drabbades av Corona och att fler spelarna var tvungna att sitta i karantän. Laget har enligt uppgift spelat fem försäsongsmatcher, som slutade i en klar förlust hos Alvik och en knapp mot A3. Förutom storsegern mot AIK med 50 poäng slutade mötet mot Visby med en 19 poängsseger och hos oss i Upplands Bilforum USIF Arena med en 15 poängsseger.

Själva har vi haft en ovanligt stor omsättning i spelartruppen, men en god kontinuitet i coachstaben. Kvar från förra säsongen är Agnes Nordström Brown, som nu också går in i coachstaben, Lisa Bolander, Ellinor Holmberg och Klaudia Lukačovičová. Vi anser att vi har ett väl så bra lag till den här säsongen. Välbalanserat med flera snabba bollskickliga guarder på bakplan och några riktigt starka spelare där framme. Alla med stort kunnande i försvarsspelet. Starka profiler och en stor bredd är vad som kännetecknar årets trupp.  Helt enkelt ett lag med bättre förutsättningar att gå långt i serien än på flera år.

Det är kul att vara igång igen, för visst har vi saknat studsandet av basketbollar i vår egen hall på allvar och lunken i grundserien. Det ska bli kul att se var vi står mot Södertälje. När vi möttes under försäsongen hade Södertälje fullt lag, medan vi saknade tre startspelare, Crystel Bittar (lättare skada), Kristina King och Zenta Meļņika (som ännu inte anlänt till Sverige). Ändå spelade vi jämnt i 3½ period i den matchen.

  • Jag är taggad inför premiären, säger coach Mady Mahdy, som tillägger att vi inte har haft så många lagträningar än med fullt lag och fortsätter, men jag är helt bekväm med att spelarna kommer att klara sina roller på plan. Dessutom är alla skadefria.

Nu kan vi förvänta oss ett halvår med kul och engagerande basketupplevelser här hemma och borta via webben. Förhoppningsvis kommer Coronarestriktionerna att lättas så att vi har möjlighet att ta in 200-220 åskådare framöver innan pandemin är helt bekämpad. Vad som gäller lördagens match har vi redan informerat om separat.

Säsongens matcher kommer att sändas på webben i samarbete med Solidsport. Enklast går du in och på vårt Solidsportkonto och blir månadssupporter. En till nyhet inför säsongen är att vi kommer att lägga ut matchbladet, som vi normalt delar ut i hallen, på Facebook så att du som inte kan/får komma till hallen får laguppställningarna som hjälp till att följa webbsändningarna.

Rasism, homofobi, främlingsfientlighet, sexism och diskriminering har ingen plats i varken samhället eller i svensk basket. För att orättvisa strukturer och fördomar ska bli ett minne blott måste vi aktivt ta ställning och motarbeta dem. Alla ska känna sig välkomna i en baskethall och därför har SBL dam beslutat att säsongens premiäromgångar spelas under parollen ALLAS LIKA VÄRDE. Tack till Basketshop som hjälper oss tydliggöra budskapen på uppvärmningströjorna.

GO RED!

Skribent: Christer Hagberg

Följ oss på sociala medier

Facebook   Instagram     

Bjerking_org.jpg

    

  

 

 

Postadress:
KFUM Uppsala Basket Dam - Basket
Torgny Segerstedts allé 2
75644 Uppsala

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: info@uppsalabasket.s...

Se all info