Hoppa till sidans innehåll
Foto: Daniel Carlstedt @dcfoto.sport

Skrällvinst?

03 OKT 2020 20:13
Uppsala Basket vs Södertälje BBK 78-74
  • Skapad: 03 OKT 2020 20:13

Skrällvinst hörde vi basketjournalister och experter kalla vår seger i dag lördag em. Enligt vår mening en högst välförtjänt seger av ett lag med mer energi och större bredd än motståndarna. När slutsignalen ljöd kunde vi stå som rättmätig vinnare med 78-74.

Zenta Meļņika vann uppkastet och bollen gick lite fram och tillbaka innan Amanda Tivenius på sitt energiska sätt satte en 2 poängslayup och visade var skåpet skulle stå. Metodiskt, utan stress malde vi sedan på till en fempoängsledning efter första perioden, som vi kunde utöka till en tiopoängsledning efter två spelade perioder.

Sedan hände något i halvtidspausen. Med ett fräckt inkast, där bollen normalt går tillbaka till egen planhalva för att bygga upp ett anfall, hittade Ellinor Holmberg i stället Amanda fri i vänstra hörnet, som med några steg in i tvåpoängsområdet satte ett enkelt hoppskott efter att det gått 4 sekunder på matchklockan. Följt av ett aggressivt försvarsspel kunde vi gå upp till 18 poängsledning, som vi kunde hålla till slutminuterna av 3Q när motståndarna efter en fin trea av Matilda Claesson och några straffkast efter foul kunde hämta in något.

Vi gick in i den avgörande perioden med en 13 poängsledning. 13 poäng kan ju låta tryggt, men är ingenting vår sport. Vi blev något bekväma, vilket Södertälje direkt högg på. Med två treor av Amanda Kantzy och en layup av Cassandra Brown så var det bara fem poängs skillnad och match igen. Motståndarlaget lyckades till och med vända till ett tvåpoängsförsprång, men vid 70-72 tog vi oss samman med ett litet 6-0 run och fyrapoängsledningen stod sig matchen ut.

En avgörande skillnad i vår gameplan mot förra säsongen är att vi nu har material för och gärna spelar i färgen. Vi vann den offensiva returtagningen med 12-6 och poäng från tresekundersområdet med 34-22. Södertälje förlitade sig mer på sitt skytte, som på intet sätt dåligt, men de kom till för få skottförsök och vi var till och med bättre från trepoängslandet. Straffskyttet var däremot kringlorna 100 %-iga i.

Det var laginsatsen idag som var avgörande och det stora glädjeämnet för oss. Vi vill inte nämna någon enskild spelare, men vi kan inte gå förbi förstafemman som gavs mycket speltid i dag och levererade därefter. Alla var tvåsiffriga. Amanda var poängbäst, Crystel Bittar fick högst effektivitetspoäng, Kristina King och Zenta Meļņika var nära en dubbel-dubbel och så då Ellinor, som gjorde exakt lika många poäng som sambo Lukas Friberg i herrarnas övertygande vinst i superettan hos förra säsongens ligalag Wetterbygden med 64-80. Grattis killar. 

  • Det var lite upp och ner sa coach Mady Mahdy efter matchen, men var ändå nöjd med att vi kunde hålla ihop det till slut. Vi har ju bara kunnat träna ihop med laget i en vecka och det finns detaljer att slipa på och han fortsätter med att säga, att vi kommer att bli bättre och bättre för varje träning och varje match.
  • En av debutanterna i Uppsalas tävlingslinne Jonna Raflund var också nöjd med lagets insats och menar att vi spelar på en hög nivå. Segern säger Jonna vidare blir oerhört skön att ta med sig till nästa match mot Visby, min gamla klubb.

Matchen slutade 78-74 efter periodsiffrorna 22-17, 18-13, 21-18 och 17-26.

Poänggörare Uppsala Basket: Amanda Tivenius 17, Crystel Bittar 15, Kristina King och Zenta Meļņika 13 var, Ellinor Holmberg 11, Klaudia Lukačovičová 4, Tina Stenerud Moen 3 samt Jonna Raflund 2.

Poänggörare Södertälje BBK: Cassandra Brown 25, Swante Goff 20, Amanda Kantzy 17, Matilda Claesson 8 samt Sofia Hägg och Elin Lomgren 2 var.

Skribent: Christer Hagberg

Följ oss på sociala medier

Facebook   Instagram     

Bjerking_org.jpg

    

  

 

 

Postadress:
KFUM Uppsala Basket Dam - Basket
Torgny Segerstedts allé 2
75644 Uppsala

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: info@uppsalabasket.s...

Se all info